Meniji za izlete po regijah Slovenije

     

 Križna gora iz Podkraja- za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Križna gora

Križna gora stoji nad Podkrajem na gozdnati Hrušici nasproti Nanoške planote. Pokrajina spada v Zahodni Dinarski svet. Vzhodno od nje leži na pobočju sosednjega hriba cerkev Sveti Duh. Zgrajena je bila v 15. stoletju.Kasneje je bila povsem prezidana, ohranil pa se je gotski portal. Z njenega zvonika se pogosto sliši zvonjenje, ki odnaša v višave skrite želje pritrkovalcev, domačih ...

Križna gora nad Podkrajem se ponaša z velikim razglednim stolpom, kjer bodo otroci uživali v širokih razgledih.

Družinski izlet: Opisana krožna pot je primerna za otroke, ki so vajeni hoje in so stari vsaj 4 do 5 let, sicer za starejše. Na vrhu nas pričaka razgledni stolp ter med povratkom skrivnostna cerkvica sredi gozda.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 1168 m
Višina izhodišča: 800 m
Višinska razlika:
Skupaj približno 470 m.

Izhodišče: Podkraj, manjše parkirišče na desni (velik lesen kažipot) ob koncu vasi ob cesti Kalce-Col-Ajdovščina. Z gorenjske smeri se pripeljemo po cesti Logatec-Kalce-Hrušica-Podkraj, s primorske strani po cesti Ajdovščina-Col-Podkraj.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Podkraj-Sv.Duh 1 h, Sv-Duh-Križna gora 30 min, Križna gora-Podkraj 45 min.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: S parkirišča na robu vasi sledimo oznakam za Križno goro, 1168 m. Vzpenjamo se po kolovozu, ki zavije desno čez travnike. Čez manjši gozd pridemo do razcepa Križna gora-Javornik. Nadaljujemo levo čez travnik po kolovozuin nato desno po poti v gozd. Nad gozdom naletimo na krajši odsek, zavarovan z jeklenico, nad katerim je levo prvi odcep za Križno goro. Nadaljujemo po travah strmo navzgor v smeri Sv.Duha. V gozdu pridemo do drugega odcepaza Križno goro, mi pa nadaljujemo desno po kolovozni poti proti Sv.Duhu. Od cerkvice se vrnemo nazaj do razcepa v gozdu in se povzpnemo še na Križno goro.

Sestop: Vrnemo se po poti vzpona ali pa sestopimo po strmejši južni poti (v snegu in v mokrem ni primerna), ki se nekoliko nižje priključi poti, po kateri smo se povzpeli.