Meniji za izlete po regijah Slovenije

    

 Hrvatova jama iz Predgriž - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Hrvatova jama

Hrvatova jama je manjša kraška jama sredi gozdov Hrušice in blizu vnožja znanega Javornika in okoliškega hribovja. Opisana pot sledi učni poti Kraški gozd. Večinoma nas vodi po makadamski cesti, kolovozu preko travnikov in krajši del od ceste do jame po slabši gozdni cesti. Pot se da v celoti, razen kratkega dela po gozdni cesti do vhoda v jamo opraviti tudi z vozičkom za otroke. ...

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na sprehodu.

Višina: 662 m
Višina izhodišča: 682 m
Višinska razlika:
20 m

Izhodišče: Peljemo se po avtocesti Ljubljana-Koper. Zapustimo jo na izvozu za Logatec. V krožnem križišču v Logatcu zavijemo proti Idriji in Črnemu vrhu. Cesti za Idrijo sledimo do Godoviča, kjer v centru naselja zavijemo levo proti Črnemu vrhu. Peljemo se skozi manjši tunel in vsekozi naravnost do kraja Predgriže. Tu smo pozorni na kolovoz tik pred manjšo kapelico na levi strani ceste. To je izhodišče našega izleta. Ob kolovozu ali v naselju poiščemo ustrezno parkirno mesto.

Prehojena čas na sprehodu.

Časi: Opisana krožna pot 1 ura.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojen razdalja na sprehodu.

Vzpon: S hojo pričnemo po kolovozu ob kapelici, ki nas vodi preko širokih travnikov in pašnikov. Po približno 15 minutah pridemo do križišča asfaltnih cest, kjer zavijemo levo proti kraju Spodnje Lome. Ob tej cesti prav tako hodimo približno 15 minut, ko pridemo do makadamske ceste na levi strani. Nanjo nas opozarja količek učne poti. Zavijemo nanjo in po približno 450 metrih pridemo do slabše ozke gozdne ceste na desni strani, ki vodi do Hrvatove jame. Nanjo nas opozarja količek učne poti. Zavijemo nanjo in po približno 5 minutah hoje skozi zaraščen gozd pridemo v širokem desnem ovinku do vhoda v Hrvatovo jamo.
Po isti poti se vrnemo do makadamske ceste in nadaljujemo desno. Hitro pridemo do prvih travnikov in hiš. Pot nas pripelje do ceste po kateri smo se pripeljali. Tu zavijemo levo in čez nekaj deset metrov pridemo do kolovoza po katerem smo pričeli s hojo.

Sestop: Na izhodišče nas pripelje krožna pot.