Meniji za izlete po regijah Slovenije

     

Črna glava iz vasi Podlaka - za gps, galerijo pritisni na zgornje ikone

Črna glava

Črna glava je skrivnosten gozdnati vrh na južnem robu planote Banjšice nad dolino Čepovan. Je ena od "glav" starovercev. Na njej lahko opazimo iz kamnov postavljene kroge in kamne postavljene v ravni črti od velike vrtače ob vznožju vrha do kamnitih krogov na njemu. Črna glava je neizrazita, gozdnata in nudi le delen razgled na dolino Čepovan. Je odlična ture za tiste, ki ...

Zahtevnost: Lahka neoznačena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema. Zemljevid 1:25000 ali pohodna navigacija.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 826 m (maksimalna višina)
Višina izhodišča: 702 m
Višinska razlika:
301 m skupna dosežena višina.

Izhodišče: Zaselek Podlaka pri Batah na Banjšicah. Do tu se pripeljemo po cesti iz Nove Gorice/Solkana preko Grgarja in Grgarskih Raven do vasi Bate. V vasi pri cerkvi, lahko tudi pred vasjo, zavijemo desno proti vasi Podlaka. Ko pridemo v vas se po glavni cesti zapeljemo do konca vasi, ob prvem razcepu zavijemo desno in po približno stotih metrih parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Podlaka - Črna glava, 1 ura 15 minut, krožno nazaj Črna glava - Podlaka, 1 ura 15 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Od kraja kjer smo pustili avtomobil gremo v smeri iz katere smo prišli proti majhni cerkvi. Pri njej zavijemo levo proti vasi Podlaka. Na ovinku, kjer glavna cesta zavije levo smo pozorni na kolovoz, ki med hišami zavije desno. Nadaljujemo po kolovozu med drevesi. Po približno 400 - 500 metrih prehojene poti pridemo do zaselka. Gremo mimo hiše, zavijemo desno in nadaljujemo po kolovozu. Po približno petih minutah hoje pridemo do brezovega drevoreda. Tu zavijemo po kolovozu desno in nadaljujemo. Zelo kmalu pot zavija desno. Ovinku sledi odcep, vendar se držimo desno. Tu se bomo vrnili vkolikor se odločimo za krožno pot. Držimo se glavnega kolovoza. Od brezovega drevoreda pridemo po približno 30 minutah hoje, oziroma 2 km do vznožja vrha Črna glava. To je približno tam, kjer se začne pot počasi obračati proti severovzhodu. Pot je neoznačena, zato priporočamo uporabo dobrega zemljevida ali pohodne navigacije. Iz kolovoza zavijemo desno in se vzpnemo na vrh. Pod vrhom bomo opazili veliko vrtačo. Na njenem robu med vrtačo in vrhom je velika pokončna skala od katere vodijo v ravni liniji položene skale proti vrhu Črna glave.

Sestop: Lahko se vrnemo po isti poti ali se odločimo za krožno pot nazaj. Vrnemo se na kolovoz po katerem smo prišli in nadaljujemo s hojo. Naš cilje je kolovoz, ki se priključi naši poti na Črno glavo takoj za brezovim drevoredom. Kot že rečeno je pot neoznačena, hodimo po gozdu, zato je orientacija mogoča zgolj s pohodno navigacijo ali dobrim zemljevidom. Ko pridemo na ciljni kolovoz mu sledimo dokler ne pridemo nazaj na izhodiščni kolovoz. Med potjo smo pozorni na vrtačno na desni strani poti. Ograjena je s kamnito ograjo. Ko se tako vrnemo nazaj do brezovega drevoreda lahko zavijemo levo in se vrnemo na izhodišče. Če nam pohajkovanja po Banjšicah ni dovolj nadaljujemo desno. Sledimo kolovozu, dokler ne pridemo do asfaltirane ceste. Tu ponovno zavijemo desno. Cesta gre mimo zaselka in zavija levo. Pridemo do ceste po kateri smo prišli z avtom. Tu zavijemo levo in kmalu po nekaj po nekaj deset metrih opazimo na desni strani shojeno pot čez pašnike. Zavijemo nanjo in po nekaj minutah hoje pridemo do zaselka in prve hiše na naši desni strani. V zaselku zavijemo levo in po nekaj minutah pridemo na izhodišče.