Ježa

         

  Ježa od Planinskega doma pod Ježo za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Ježa

Ježa je hrib s kratkim grebenastim vrhom na Kanalskem Kolovratu. Na njem nas pričakajo klop, vpisna skrinjica in žig. Ježa ima travnat vrh, ki je deloma obraščen z drevjem (april, 2021), a je kljub temu izvrsten razglednik. Med drevjem predvsem v mesecih, ko je drevje golo opazimo dolgo verigo Spodnjih Bohinjskih gora. Deloma se odpre razgled na Cerkljansko hribovje in v daljavi na najvišje vrhove Škofjeloškega hribovja, proti zahodu pa se odpre razgled na del Beneške Slovenije. Lep pogled se odpre tudi na zahodna pobočja pogorja Kolovrat in na njegove najvišje vrhove. Pot na Ježo ni dolga, zato je primerna za hiter skok po nekaj razgledov na potepu po Severni Primorski. Če želimo si lahko pot na Ježo podaljšamo do bližnje Očne. Ježa se nahaja v regiji Primorska in Notranjska, v podregiji Goriška in še ožje v podregiji Kambreško in Banjšice.

Družinski izlet na hrib Ježa je precej kratek in primeren tudi za mlajše otroke.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 3 do 4 leta, a bodo večji del poti prehodili tudi mlajši otroci, ki pa jim na poti na bolj strmih predelih pomagamo pri hoji. Kljub drevju, ki deloma obrašča vrh je Ježa izvrsten razglednik. Na vrhu nas bo pričakala klopca (april, 2021), vpisna skrinjica in žig. Vrh je sorazmerno prostran, a vseeno pazimo, da otroci ne zaidejo do roba travnatega vrha, kjer so na posameznih predelih strma pobočja. Če nam hoja po panoramski cesti Kanalskega Kolovrata Livek - Kambreško ni odveč se na izhodišče vrnemo krožno po spodnjem opisu. Če se vračamo po isti poti pa bo naš povratek precej krajši in hitrejši.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška obutev.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Višina: 949 m
Izhodišče: 740 m
Višinska razlika: 209 metrov

Izhodišče:

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja.

Časi: Planinski dom pod Ježo - Ježa 30 minut. Krožen povratek po panoramski cesti Kanalskega Kolovrata 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Izlet. Izlet . Izlet .

Vzpon: Na ovinku na drugi strani ceste pred planinskim domom bomo na vogalu opazili planinski smerokaz, ki nas vodi v gozd. Vzpenjati se pričnemo po ozki pešpoti, ki nas vodi dokaj strmo v gozdat breg. Višje se pot obrne levo in prične vzpenjati v dolgih s tankimi debli utrjenimi okljuki (april, 2021). Tu začetna strmina popusti. Višje, ko se pot poravna pridemo v levem zavoju vrh ozkega grebena. V nadaljevanju pridemo do razpotja v gozdni vlaki, kjer je desno smer za Očno, medtem ko je naravnost smer za Ježo in hrib Na gradu. Pot se sprva vzpenja zmerno, nato pa vzpon postane strmejši, kar pomeni, da smo že na vršnem pobočju Ježe do katere imamo le še nekaj minut hoje.

Povratek: Sprehodimo se po travnatem in razglednem grebenu Ježe. Pešpot nas nekaj minut vodi vrh grebena, nato pa se prične desno navzdol zmerno spuščati. Ko nižje postane spust strmejši se v 2 do 3 minutah spustimo na makadamsko cesto po kateri nadaljujemo naravnost, oziroma levo. Čez morda 100 metrov pridemo do razpotja makadamskih cest, kjer nas planinski smerokaz usmeri levo (desno gre pot za Sleme in Volče). Čez nekaj korakov pridemo do ceste Livek - Kambreško. Tu zavijemo levo na cesto, ki se je nato držimo vse do izhodišča.

Pritisni na spodnje sličice.

    Za galerijo (48) pritisni: Ježa
  Ježa je izvrsten razglednik na Severnem Primorskem na katerem lahko občudujemo razgled na zasnežene gore.