Meniji za izlete po regijah Slovenije

    

  Marijino Celje iz Liga za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Marijino Celje

Marijino Celje je velika severnoprimorska romarska cerkev na Kanalskem Kolovratu tik nad naseljem Lig. Cerkev, ki nosi za nepoznavalca precej nenavadno ime je sicer posvečena svetemu Zenonu. Ime spominja na čase, ko je velik del slovenskih dežel spadal pod avstrijsko nadoblast. Marijino Celje, oziroma Mariazell je namreč znano avstrijsko narodno romarsko svetišče in ...

Marijino Celje prestavlja kratek krožen družinski izlet primeren tudi na najmlajše otroke.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 2 do 3 leta, a bodo vsaj del proti prehodili tudi otroci, ki so dobro shodili. Slednjim med vzponom pomagamo pri hoji. Velika cerkev Marijinega Celja se nahaja na široko zaobljenem in razglednem hribu. Okoli cerkve znotraj obzidja in izven njega bodo otroci našli obilo prostora za varno tekanje in igro.

Zahtevnost: Lahka delno označena pot.

Oprema: Lahka športna obutev.

Višinska razlika na sprehodu.

Višina: 674 m
Izhodišče: 619 m
Višinska razlika: približno 55 m

Izhodišče: Iz Nove Gorice se ob reki Soči peljemo proti Tolminu. Ko pridemo do naselja Ročinj sledimo oznakam, ki nas levo usmerijo proti Kambreškemu. Ko pridemo na Kambreško v središču naselja sledimo oznaki za Lig. Te ceste se držimo nekaj kilometrov do omenjenega naselja, kjer parkiramo v središču naselja nasproti ekološkega otočka, ki se nahaja ob glavni cesti. Tu se na manjši hišici nahaja tudi velika info tabla Povezovalne poti treh svetišč (april, 2021).

Prehojen čas na sprehodu.

Časi: Lig - Marijino Celje 10 minut, krožen povratek 15 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja na sprehodu.

Vzpon: Z mesta, kjer smo parkirali bomo na drugi strani ceste videli oznakom za Marijino Celje. Gremo navzgor po cesti ter nato naravnost po kolovozu proti kapelici, ki jo vidimo pred sabo. Pri kapelici pot zavije desno in nato višje po dobri minuti hoje levo. Pešpot se hitro ponovno obrne desno. Sprehodimo se skozi pas gozda in ko pridemo iz njega pred sabo že vidimo veliko cerkev Marijinega Celja do katere imamo še dobro minuto hoje.

Povratek:Gremo navzdol po stopnicah, ki se nahajajo nasproti tem po katerih smo se povzpeli do cerkve. Spuščamo se po ozki asfaltirani cesti, ki nas v nekaj minutah pripelje do kapelice ob glavni cesti, ki pelje skozi Lig. Tu zavijemo desno in se po cesti vrnemo do izhodiše v Ligu, kar nam vzame slabih 10 minut hoje.