Na gradu

         

  Na gradu od Planinskega doma pod Ježo za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Na gradu je hrib na severnoprimorskem pogorju Kolovrat

Na gradu je razgleden hrib na severnoprimorskem pogorju Kolovrat. Na prostranem vrhu nas bo ob jasnem vremenu očaral izvrsten razgled na Krnsko pogorje in zahodni predel Spodnjih Bohinjskih gora, ki so najlepše ravno s primorske strani. Zahodno se odpre razgled na hribovito Beneško Slovenijo, kjer ne bomo spregledali posameznih vasic katerih hiše se stiskajo na strmih pobočjih in redkih cerkvic vrh ozkih slemen. Preko hriba Na gradu, njegovo drugo ime je Klabuk, poteka državna meja z Italijo. Našo pozornost hitro pritegnejo dolge brazde v travnatem pobočju pod vrhom. Gre za ostanke italijanskih vojaških jarkov, ki so bili del obsežne 90 kilometrov dolge "armadne linije", oziroma Soške fronte ki se je vlekla od Rombona vse do Devina. Nižje tik nad parkiriščem muzeja na prostem na severnih pobočjih vrha Na gradu si lahko ogledamo in se sprehodimo po izvrstno obnovljenih in rekonstruiranih obrambnih jarkih, bunkerjih in topniških položajih italijanske vojske. Slednja je na Soški fronti sprožila enajst ofenziv, odločilno poslednjo dvanajsto pa avstro-ogrske in nemške enote. Položaji na pogorju Kolovrat so bili ključni za italijansko obrambo Soške fronte. Italijanska vojska je na vrhu Na gradu klonila že prvi dan ofenzive. 24. oktobra so italijanske položaje zavzele enote nemškega Alpskega korpusa. Vojna je zelo prizadela domačine, ki so morali v izgnanstvo. Marsikatera vas se je znašla v središču bojev in ob povratku so domačini naleteli na ruševine in uničeno krajino. V bojih ob reki Soči je umrlo približno 300.000 vojakov. Hrib Na gradu se nahaja v regiji Primorska in Notranjska, v podregiji Goriška in še ožje v podregiji Kambreško in Banjšice.

Družinski izlet na hrib Na gradu je primeren za otroke, ki so vajeni hoditi in so stari vsaj štiri leta ali več.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 4 do 5 let, a le če so navajeni hoje, sicer naj bodo otroci starejši vsaj kakšno leto ali dve. Pot na hrib Na gradu oteži hoja preko treh vrhov, kjer se zlasti z Ježe, prvega vrha, sorazmerno globoko spustimo in se nam zato prehojena višinska razlika poviša za približno 100 dodatnih metrov. Prav tako so posamezni, sicer krajši predeli pot sorazmerno strmi. Pot sicer ne skopari z razgledi. Na izhodišče se vračamo po panoramski slemenski cesti pogorij Kolovrat in Kanalski Kolovrat. Na ta način si precej olajšamo hojo, saj se s tem izognemo ponovnim vzponom in spustom z vrhov preko katerih smo šli na hrib Na gradu. Sicer precej odmaknjena in redko obljudena cesta je priljubljena med motoristi in kolesarje, na njej pa bomo srečali malo avtomobilov turistov in domačinov.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška obutev.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Višina: 1115 m
Izhodišče: 740 m
Višinska razlika na poti: približno 470 m - skupaj z Očno približno 660 m.

Izhodišče:

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja.

Časi: Planinski dom pod Ježo - Ježa 30 minut, Ježa - Na gradu 1 ura, skupaj 1 ura 30 minut. Krožen povratek po panoramski cesti 1 ura 15 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Izlet. Izlet . Izlet .

Vzpon: Na ovinku na drugi strani ceste pred planinskim domom bomo na vogalu opazili planinski smerokaz, ki nas vodi v gozd. Vzpenjati se pričnemo po ozki pešpoti, ki nas vodi dokaj strmo v gozdat breg. Višje se pot obrne levo in prične vzpenjati v dolgih s tankimi debli utrjenimi okljuki (april, 2021). Tu začetna strmina popusti. Višje, ko se pot poravna pridemo v levem zavoju vrh ozkega grebena. V nadaljevanju pridemo do razpotja v gozdni vlaki, kjer je desno smer za Očno, medtem ko je naravnost smer za Ježo in hrib Na gradu. Pot se sprva vzpenja zmerno, nato pa vzpon postane strmejši, kar pomeni, da smo že na vršnem pobočju Ježe do katere imamo le še nekaj minut hoje.
Sprehodimo se po travnatem in razglednem grebenu Ježe. Pešpot nas nekaj minut vodi vrh grebena, nato pa se prične desno navzdol zmerno spuščati. Ko nižje postane spust strmejši se v 2 do 3 minutah spustimo na makadamsko cesto po kateri nadaljujemo naravnost, oziroma levo. Čez morda 100 metrov pridemo do razpotja makadamskih cest, kjer nas planinski smerokaz usmeri levo (desno gre pot za Sleme in Volče). Čez nekaj korakov pridemo do ceste Livek - Kambreško. Tu gremo nekaj korakov desno, ko nas planinski smerokaz usmeri desno na hrib Na gradu, 45 minut. Ozka pešpot se prične takoj strmo vzpenjati nad cesto. Gremo mimo kratkega nekoliko izpostavljenega odseka varovanega z jeklenico pri katerem je velika jama iz prve svetovne vojne. Ves čas precej precej strma pot, ki se le na enem mestu kratko položi nas višje pripelje do kolovoza. Tu gremo levo. Držimo se kolovoza, ki nas po morda 150 metrih pripelje do križišča Tolmin - Livek - Kambreško. Gremo čez križišče levo, kjer nas planinska markacija usmeri na pešpot, ki se prične strmo vzpenjati skozi gozd. Pot nas pripelje vrh gozdnatega grebena, kjer se kratko položi, nato pa se spusti do ceste Livek - Kambreško. Tu nas planinski smerokaz usmeri naravnost po cesti. Čez morda 200 metrov nas planinski smerokaz usmeri levo na slabo viden kolovoz, ki hitro preide v pešpot. Sprva položna pešpot nas višje vodi po dolgem jarku iz prve svetovne vojne, ki precej na začetku zavije ostro levo. Nad jarkom pridemo do razpotja Tolmin - Planinski dom pod Ježo. Tu gremo levo in v dobri minuti se povzpnemo na vrh hriba Na gradu.

Povratek: S hriba Na gradu se spustimo do sedla, kjer na razpotju ne gremo desno po prvotni poti temveč gremo naravnost. Pot nas levo navzdol pripelje do obsežnih vojaških jarkov in podzemnih hodnikov iz prve svetovne vojne po katerih se spustimo do parkirišča ob cesti Livek - Kambreško. Tu nas planinski smerokaz usmeri desno po cesti proti Planinskemu domu pod Ježo, 90 minut. Ceste se držimo vse do planinskega doma. Na cestnih križiščih se držimo smeri za Kambreško.

Pritisni na spodnje sličice.

    Za galerijo (110) pritisni: Na gradu
  Hrib Na gradu se nahaja na Kolovratu in nam nudi izvrsten razgled na Krnsko pogorje.