Divje jezero

        
 
 Divje jezero od vstopa v krajinski park Zgornja Idrijca - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone Divje jezero

Kraško in sifonsko Divje jezero je kljub svojemu imenu povsem na dosegu rok. Krožna pot okoli njega je kratka, zaradi njegove lepote precej prekratka, primerna pa je tudi kot družinski izlet v naravi. Leži v kamnitem kotlu pod prepadnimi sto meterskimi stenami. Pot je opremljena z informativnimi tablami, ki nas podučijo, če še nismo sami ugotovili, da se dejansko nahajamo ob enem od naših naravnih biserov. Divje jezero se nahaja v regiji Primorska in Notranjska in podregiji Idrijska. Še ožje se nahaja v Idrijskem hribovju.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

višina višina višina

Višina: 350 m
Višina izhodišča: 340 m
Višinska razlika:
10 m

Izhodišče: Vozimo se po glavni cesti od Logatca proti Idriji. Ko se po daljšem spusti po soteski ob rečici Zali cesta nekoliko položi smo približno 2 kilometra pred Idrijo pozorni na tablo, ki nas usmerja levo proti Idrijski Beli. Tej cesti sledimo vse do vstopa v krajinski park Zgornja Idrijca in manjšega parkirišča ob njem, kjer parkiramo. Nahaja se takoj za mostom čez rečico Jezernico, ki se izliva v Idrijco iz Divjega jezera.

čas hoje čas hoje čas hoje

Časi: Izhodišče - Divje jezero 5 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

opis poti opis poti opis poti

Vzpon: Iz parkirišča pred vstopom v krajinski park Zgornja Idrijca se vrnemo nazaj po cesti čez most ob katerem smo parkirali. Takoj za mostom zavijemo desno. Na jezero nas opozarja tudi informativna tabla. S hojo nadaljujemo po utrjeni pešpoti, ki nas hitro pripelje do jezera. Le-to lahko obhodimo in se na koncu vrnemo do izhodišča po starih, kamnitih in varovanih stopnicah.

Sestop: Na izhodišče nas pripelje krožna pot.

Pritisni na spodnje sličice.

    Za galerijo (13) pritisni: Divje jezero

  Divje jezero se nahaja pri Idrijski Beli. Okoli njega je speljana krožna pešpot.