Meniji za izlete po regijah Slovenije
     
 
 Planina - krožni sprehod čez Planino in njeno okolico - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Planina

Opisana krožna pot je družinski izlet skozi naselje Planina in po njeni bližnji okolici. Na poti se odpre razgled na Planinsko polje, naselje Planina in njeno okolico. Vidijo se tudi vrhovi hribov Menišije. Velik del poti hodimo po pobočjih Planinske gore. Na poti se vidi tudi izjemen Ravbarjev turn, del srednjeveškega Malega gradu pri Planini. Sprehod skozi Planino poteka po regiji Primorska in Notranjska in podregiji Idrijska. Še ožje poteka po skrajnih vzhodnih pobočjih Hrušice in deloma Notranjskega podolja.

Planina je staro naselje ob Planinskem polje. Skozi naselje vodi lep družinski izlet.

Družinski izlet: Opisana krožna pot je enouren krožen sprehod, ki je primeren za otroke stare 2 do 3 leta. Po potrebi jim med izletom pomagamo pri hoji.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na sprehodu.

Višina: 552 m
Višina izhodišča: 466 m
Višinska razlika:
86 m

Izhodišče: Vozimo se po avtocesti Ljubljana – Koper. Zapustimo jo na izvozu za Unec, Cerknico, Rakek, Rakov Škocjan in Planino. Z vožnjo nadaljujemo proti Postojni in Planini. Po tej cesti se vozimo približno 4 kilometre do naselja Planina, kjer parkiramo pred veliko cerkvijo Svete Marjete z visokim ločenim zvonikom. Cerkev se nahaja ob glavni cesti skozi naselje, gledano iz logaške ali ljubljanske smeri na začetku naselja takoj za prvimi hišami in je ne moremo zgrešiti. Pri cerkvi parkiramo.

Prehojen čas na sprehodu.

Časi: Opisana krožna pot 1 ura.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja na sprehodu.

Vzpon: Cesto prečkamo pri cerkvi, kjer smo parkirali. Pozorni smo na planinske table za Planinsko goro, Grmado in Svetega Lovrenca. S hojo nadaljujemo po kolovozu na katerega kažejo te table. Vzpenjamo se direktno v pobočje travnika, ki je nad naseljem. Po približno 10 minutah hoje pridemo do gozda in široke gozdne ceste, kjer nas planinska tabla usmerja levo proti Planinski gori. S hojo nadaljujemo levo po tej cesti. Po slabih 10 minutah hoje gremo mimo razcepa, kjer vodi pot desno navzgor na Planinsko goro. Tu ne zavijemo desno navzgor, temveč gremo naprej po naši cesti, ki na temu mestu prav tako zavija desno. Čez približno 15 minut gremo mimo kamnoloma na naši desni strani in kmalu za tem pridemo do asfaltne ceste. Tu zavijemo levo. Te ceste se sedaj držimo vse do glavne ceste skozi naselje, do katere je slab kilometer hoje. Prečkamo jo in s hojo nadaljujemo po cesti, ki je nekoliko levo od naše in vodi skozi stari del naselja Planina mimo rdeče cerkve Svetega Roka. Te ceste se sedaj držimo vse do izhodišča, do katerega imamo še približno 1 kilometer hoje.

Sestop: Na izhodišče nas pripelje krožna pot.