Kamnita miza

         

  Kamnita miza z Raven pri Žireh za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Kamnita miza

Kamnita miza se nahaja sredi kraške udorne kotanje. Ponaša se z več imeni, saj se ji reče tudi Tomaževa miza, nekateri ji pravijo Kamnita goba, ljubitelji predkrščanskih kultur pa ji dodajo še pridevnik "megalitska". Slednji v njej vidijo izjemen spomenik starodavne megalitske kulture, ki morda seže vse do neandertalca. Potrditev za to idejo iščejo v bližnjih jamah imenovanih Matjaževe kamre, kjer so našli njegove sledi. Za megalitsko kulturo je bilo značilno čaščenje naravnih sil preko visokih kamnitih spomenikov, pri čemer se pri nas najbolj znan megalit menhir vsekakor nahaja pri Krkavčah nad Dragonjo. Svetovno najbolj znano megalitsko svetišče je sicer angleški Stonehenge. Glavna razlika med Kamnito mizo in Krkavškim menhirjem je predvsem v njunem nastanku. Medtem, ko je bil slednji izklesan za časa Keltov je Kamnita miza očitno naravnega izvora tako kot megalitsko svetišče okoli kapelice Svete Lucije nad Vitovljami in številni naravni megaliti in tročani severnoprimorskih starovercev, katerih predkrščanska vera je bila še do nedavnega živa. O njih je napisal dve izvrstni knjigi Pavel Medvešček. Verjetno so bili oni tudi zadnji, ki so tu na svoj pristen način častili naravne sile. Zato ni potrebno iskati njenih "kultnih" vzporednic s Kelti, Druidi, civilizacijo Ši, neandertalci in preostalimi namišljenimi ali povečini že izginulimi tujimi narodi, saj so z nekaj sreče le-te skozi skrivnostno in pristno slovensko "staro vero" še vedno žive. Na kratko velja omeniti še geološko razlago nastanka Kamnite mize, ki je precej manj skrivnostna. Pod skalnim robom pri Mizi lahko opazimo več plasti kamnin. Te plasti so različno trdne, kar velja tudi za našo mizo, ki je bila nekoč del teh plasti. Tako je njen steber iz manj obstojnega drobnozrnatega dolomita, plošča pa iz debelo kristalastega dolomita, ki je bolj odporen proti razpadanju. Tekom milijonov let je tako erozija spodnjo manj odporno plast močneje objedala kot zgornjo in nastala je Kamnita miza. Ne glede na suhoparne geologe je Kamnita miza izjemen naraven in verjetno tudi kulturen spomenik ne samo pri nas, temveč tudi širše v Evropi. Miza sama kot tudi kotanja v kateri se nahaja izžarevata posebno moč, ki je drugje zlepa ne bomo našli. Navsezadnje, če bi obveljala samo geološka razlaga njenega nastanka, potem bi bilo verjetno takih miz v Sloveniji precej več. Kamnita miza se nahaja v regiji Primorska in Notranjska, v podregiji Idrijska in še ožje v podregiji Rovtarsko hribovje.

Družinski izlet do Kamnite mize je primeren tudi za otroke stare 2 do 3 leta.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 2 do 3 leta. Med hojo preko skalnatega roba ali med povratkom jim po potrebi na bolj strmih predelih pomagamo pri hoji. Paziti moramo tudi, da otroci med igro ne padejo preko posameznih skal ali v luknjo, ki se nahaja nad robom. Sicer bodo otroci okoli mize našli obilo varnega prostora za igro. Tako miza kot kotanja v kateri se nahaja izžarevata posebno, zemeljsko moč, ki nas bo napolnila z vitalno energijo. Otrokom lahko pri mizi na slikovit in nadvse prepričljiv način povemo o obstoju severnoprimorske "stare vere" katere jedro čaščenja niso bili zgolj naravni megaliti, podobni Kamniti mizi, temveč tudi kraške jame, drevesa, reke in ostali naravni pojavi.

Zahtevnost: Lahka, delno označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška obutev.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Višina : 665 m
Izhodišče: 626 m
Višinska razlika: 39 m

Izhodišče: Zapeljemo se v Žiri, kjer se po regionalni cesti zapeljemo proti Logatcu. V zaselku Podklanec zavijemo desno za Ravne. Pot nadaljujemo mimo dveh stanovanjskih hiš in se po asfaltirani cesti zapeljemo na Ravensko planoto. Na levi strani se nahaja prva domačija, mi pa se držimo desne strani. Pri smerokazu za Dole zavijemo desno ter takoj za tem levo. Cesta nas bo vodila mimo zadnje domačije naravnost po makadamski cesti do vikenda (maj, 2019). V njegovi bližini parkiramo.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja .

Časi: Izhodišče - Kamnita miza 30 minut. Krožen povratek Kamnita miza - izhodišče 40 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Izlet. Izlet . Izlet .

Vzpon: Od mesta kjer smo parkirali gremo, gledamo proti vikendu, levo po kolovozu v gozd (maj, 2019). Sorazmerno strma pot se po cca. 20 metrih hoje razcep, držimo pa se desno in ne naravnost. Po približno 10 metrih hoje se kolovoz ponovno razcepi, mi pa se tokrat držimo levo. Naša pot se hitro položi in ko se zložno kratko spusti smo pozorni na stezo, ki se od naše odcepi levo - nanjo nas opozarja tudi oznaka za Mizo. Pot se slabo minuto vzpenja mimo slikovitih skal in ko se položi že opazimo Kamnito mizo v kraški globeli pod robom slikovitega preloma.

Povratek: Povzpnemo se na skalnat rob nad Kamnito mizo. Sledimo stezici, ki nas vodi preko roba tam, kjer od Mize izgleda kot prehod, oziroma je rob nekoliko nižji. Neoznačeni stezici, ki se počasi prelevi v kolovoz sledimo naravnost. Slednji se nižje prelevi v ožjo gozdno makadamsko cesto. Sledi terenu zato spustu sledijo krajši vzponi. V nadaljevanju se pot še nekoliko razširi in nas pripelje do roba gozda pod katerim se širijo prostrani travniki in pašniki. Še naprej se držimo naše poti, ki nas pripelje do zadnje kmetije pred izhodiščem. Tu zavijemo levo in stopimo proti izhodišču, ki ga že vidimo pred sabo.

- Za več fotografij pritisni na povezavo Kamnita miza -

8 images

kamnita-miza-82

kamnita-miza-81

kamnita-miza-79

kamnita-miza-78

kamnita-miza-77

kamnita-miza-76

kamnita-miza-74

kamnita-miza-73

 
   Kamnita miza je megalit, ki se mu reče tudi Tomaževa miza.