Meniji za izlete po regijah Slovenije

   

  Belopeška jezera za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Belopeška jezera

Belopeška jezera so dobila svoje ime po krajevnem imenu Bela peč. Dejansko gre za dve jezeri, ki se nahajata v Mangartski dolini severno od mogočnega Mangarta zato se imenujeta tudi Mangartska jezera, oziroma posamično Mangartsko in Klanško jezero. Na italijanskih smerokazih bomo prebrali Laghi di Fusine, oziroma po naše Fužinska jezera. Starodavni Furlani, ki se sicer drugače, pa vendar, tako kot naši sorojaki preko meje "borijo" za svoj narodni, kulturni in jezikovni obstoj, pa jima pravijo Lats di Fusinis. ...

Za izlete v bližini

pritisni na ikone na zemljevidu

  Display GeoJSON on OpenStreetMap
X Full size image

Belopeška jezera bodo prehodili tudi mlajši otroci.

Družinski izlet: Dolžino zelo lepega krožnega izleta okoli dveh Belopeških jezer lahko prilagodimo starosti naših otrok, tako da je izlet primeren tudi za najmlajše otroke, ki so komaj shodili. Slednjim po potrebi pomagami pri hoji. Otroci stari 4 do 5 let bodo zlahka prehodili celotno pot okoli obeh jezer. Vkolikor gremo na izlet z mlajšimi otroci se lahko odločimo za sprehod zgolj okoli Spodnjega jezera, če se z avtom zapeljemo do parkirišča ob Zgornjem jezeru, pa se lahko sprehodimo zgolj ob njem. Kljub temu, da med izletom ne osvojimo nobenega vrha bomo na celotni poti vseeno prehodili približno 150 višinskih metrov, saj je teren na posameznih predelih dokaj razgiban.

Zahtevnost: Lahka označena pot, oziroma daljši sprehod.

Oprema: Običajna pohodniška obutev, v suhem lahko tudi lažja športna obutev.

Višinska razlika na lahki poti.

Zgornje Belopeško jezero: 929 m
Izhodišče (odvisno kje parkiramo): 860 m
Višinska razlika: 69 m
Višinska razlika na poti: 152 m

Izhodišče: Zapeljemo se v Kranjsko goro, kjer z vožnjo nadaljujemo naprej po glavni cesti proti Podkorenu in Ratečam, kjer se nato preko mejnega prehoda Rateče zapeljemo v Italijo. Še naprej se držimo naše ceste in se peljemo v smeri Trbiža. Kmalu se pričnemo spuščati mimo velike tovarne levo spodaj. Ko je tovarna za nami smo pozorni na tablo za Lagi di Fusine, ki nas usmeri levo proti Belopeškim jezerom. Vozimo se po vzpenjajoči cesti, kjer višje plačamo vstopnino za narodni park Belopeških jezer. Parkiramo za vstopom v park desno ob cesti na urejenem parkirišču.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Krožna pot okoli Belopeških jezer: 2 uri.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Od mesta, kjer smo parkirali gremo do prve brvi po kateri prečkamo potok in s hojo nadaljujemo levo navzgor po široki pešpoti. Po morda 15 minutah hoje pridemo do brega Spodnjega Belopeškega jezera. Pot nas vodi desno in nato ves čas ob Spodnjem jezeru. Hitro prečkamo dvorišče lokala. Ko smo prehodili že približno pol poti, ki sicer vodi okoli Spodnjega jezera smo v bližini velikega balvana pozorni na smerokaz, ki nas usmeri desno proti Zgornjemu Belopeškemu jezeru. Pot se nekaj korakov strmo vzpenja, a se nato položi in nas vodi mimo visoke naravne plezalne stene.
Za njo se pot prične spuščati in nas v eni minuti pripelje do brega Zgornjega Belopeškega jezera. Tu s hojo nadaljujemo desno. Pot nas sprva vodi ob bregu jezera, nato pa zavije desno v gozd. Po dobrih petih minutah hoje pridemo do gozdne makadamske ceste, kjer nadaljujemo levo po cesti. Po nekaj minutah hoje nas planinski smerokaz usmeri levo navzdol proti Zgornjemu jezeru. Po slabi minuti se pešpot razcepi. Tu se držimo levo, če pa je pot poplavljena gremo desno ter hitro za tem levo.
Sledimo neoznačeni stezici, saj je bila označena pot v času našega obiska poplavljena (avgust, 2022), ki nas v nekaj minutah pripelje na rob Jezerske planine na južnem bregu Zgornjega jezera. Ob jezeru prečkamo planino in ob robu gozda poiščemo stezico, ki nas skozi zaplato gozda vodi čez jaso naprej v gozd. Hodimo po široki pešpoti, ki nas pripelje do vzhodnega brega jezera, kjer se nahaja tudi večje parkirišče za avtomobile.
Tu se držimo levo poti, ki nas ob vzhodnem bregu jezera pripelje do točke zaokrožitve naše poti okoli Zgornjega jezera. Od tu se po isti poti vrnemo do plezalne stene. Tik za njo je razpotje, kjer gremo desno (ne levo po prvotni poti). Pot se hitro spusti do Spodnjega Belopeškega jezera, kjer nadaljujemo naprej ob njegovem bregu po asfaltirani pešpoti. Pripelje nas do jeza pod katerim po brvi prečkamo potok. Od tu se po prvotni poti vrnemo na izhodišče.

Povratek: Na izhodišče nas pripelje krožna pot.