Meniji za izlete po regijah Slovenije
     
 
Ščirnov ograd v Breginju za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
  Breginj

Breginj je dal ime Breginjskemu kotu, manjši pokrajini na skrajnem severno zahodnem predelu Slovenije. Prostor kulturno pripada Beneški Sloveniji, njegovo najpomembnejše izročilo pa so predvsem etnološki spomeniki, zlasti ostanki izjemne prostorske in stavbne dedinščine. Katastrofalen potres je leta 1976 v več sunkih porušil večino starih tradicionalnih hiš in kmečkih poslopij. Zlasti je bil prizadet Breginj, saj se je ohranila zgolj cerkev z župniščem in štiri domačije, ki ležijo v zaprtem elipsastem dvorišču imenovanem Ščirnov ograd. Domačije so Ščirni, Konti, Češornji in Lazarji. Obnovljeni objekti, stanovanjska hiša s kletjo, hlev s senikom, svinjak in lopa, katerih obnova je potekala med leti 1976 in 2001, predstavljajo ljudsko arhitekturo beneško- ...

Za izlete v bližini

pritisni na ikone na zemljevidu

  Display GeoJSON on OpenStreetMap
X Full size image

Breginj je manjše naselje v Breginjskem kot, kjer si z otroci ogledamo Ščirnov ograd.

Družinski izlet: Pot do Ščirnove ogradi v Breginju bodo prehodili tudi otroci, ki so komaj shodili. Izlet lahko opravimo tudi z vozičkom za otroke. Če želimo lahko izlet podaljšamo do cerkvice Marije Snežne nad Breginjem.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Lahka obutev.

Višinska razlika na sprehodu.

Izhodišče: 556 m
Višina: 564 m
Višinska razlika: 8 m

Izhodišče: Preko Kobarida se po glavni cesti peljemo proti Breginju. V Breginju se zapeljemo do velike vaške cerkve in parkiramo na parkirišču ob njej.

Prehojen čas na sprehodu.

Časi: Sprehod po Breginju in ogled Ščirnove ogradi nam bo vzel približno 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja na sprehodu.

Vzpon: S parkirišča gremo nazaj po cesti po kateri smo se pripeljeli in na prvem križišču zavijemo levo. Pot nas pripelje do edinstvene Ščirnove ogradi, ki se nahaja ob cesti.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.