Meniji za izlete po regijah Slovenije

    

  Koča v Krnici od Ruskega križa za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone
Koča v Krnici

Koča v Krnici se nahaja na jasi sredi obsežne kotanje Krnice. Obdajajo jo eni izmed naših najbolj znanih dvatisočakov. Nad njo se dvigajo ostenja Male in Velike Ponce ter Škrlatice, južno od koče se dvigajo severne stene Razorja in Prisojnika, na jugovzhodu pa se Krnica zooža in jo na koncu zapirata Dovški Gamsovec in strma Kriška stena. Koča je izhodišče za znani Špik, Križ, ...

Za izlete v bližini

pritisni na ikone na zemljevidu

  Display GeoJSON on OpenStreetMap
X Full size image

Koča v Krnici je primerna za nedeljski sprehod ob vznožju številnih julijskih visokogorskih vrhov.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 3 do 4 leta. Velik del poti bodo zmogli prehoditi tudi mlajši, ki pa jim po potrebi pomagamo z nošenjem.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na sprehodu.

Najnižji del poti: 1004 m
Višina: 1113 m
Višinska razlika: 109 m

Izhodišče: Zapeljemo se do Kranjske Gore, kjer z vožnjo nadaljujemo proti prelazu Vršič. Pred tretjo serpentino smo pozorni na velik Ruski križ na škarpi desno nad cesto. Parkiramo ob levi strani ceste na manjšem parkirišču. Če je parkirišče zasedeno se lahko zapeljemo naprej ali nazaj in parkiramo na ustreznem mestu ob cesti.

Prehojen čas na sprehodu.

Časi: Ruski križ - Koča v Krnici 45 minut, krožni povratek Koča v Krnici - Ruski križ 45 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja na sprehodu.

Vzpon: Pri križu, kjer smo parkirali gremo levo navzdol po makadamski cesti. Prečkamo most in nadaljujemo naravnost do križišča gozdnih cest, kjer se nahaja z leseno streho pokrita pipa z vodo. Tu gremo desno. Preden nas pot pripelje do potoka na zadnjem desnem ovinku zavijemo levo na pešpot, ki nas pripelje do brvi. Prečkamo potok in nadaljujemo desno. Nato gremo preko pašnika z leseno kočo in na makadamski cesti nadaljujemo levo. Vodi nas mimo pastirske koče in spominskega parka posvečenega ponesrečenim planincem. Zatem se pot obrne desno in nas kratko vodi ob hudourniški strugi, a že po nekaj 10 metrih hoje nas markacije usmerijo desno v gozd na široko in dobro nadelano pešpot. Višje nas pot vodi ob hudourniški strugi, nato pa zavije levo v gozd. Pot se prične nekoliko hitreje vzpenjati, a je hoja še vedno udobna. Držimo se je vse do Koče v Krnici.

Sestop: Vračamo se desno, ne levo kot smo prišli, po ozki gozdni makadamski cesti. V dokaj hitrem spustu pridemo do hudourniške struge, kjer se pot obrne levo. Ob strugi nas vodi vse do prvotne poti po kateri smo prišli in po kateri se vrnemo na izhodišče.