Meniji za izlete po regijah Slovenije
          
  
  Kozlov rob iz Tolmina za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone
Kozlov rob

Kozlov rob je grič, ki se nahaja na robu Tolmina. Z njega se odpre izvrsten razgled na zgornji del doline reke Soče, Tolmin in okoliške zaselke. Nekateri vzpetini pravijo tudi tolminska piramida. Pravijo, da sprejema kozmične žarke in komunicira s podobnimi piramidami v deželah južno od Slovenije. In če je kozel žival sonca, je potem to naša piramida posvečena soncu pravijo. Ampak vsaka stvar ima dve plati in kozlovi rogovi, antene s katerimi bi nekateri radi lovili kozmične žarke, kozel rad uporablja za butanje in postavljanje. Vsaj zadnjih dobrih tisoč petsto let je bil Kozlov rob povezan z bolj tuzemskimi zadevami, kot so boj za oblast ter podjarmljenje dežele in njenih ljudi. Arheologi so ugotovili, da so na njem imeli že Rimljani svojo utrdbo, ki jo je v visokem srednjem veku nasledil grad. Zanj so se dolga stoletja pretepali tako oglejski partriarhi, goriški grofje, mesto Čedad, Benečani in Habsburžani. Morda so se vsaj za kratek čas na grič zatekli tudi poznoantični kristjani, da bi se ubranili germanskih ljudstev, ki so na začetku nove dobe, ki jo je označil propad antike, prodirala v te kraje. Germane so v sedmem stoletju pregnali naši slovanski predniki. O njih in njihovem boju z Langobardi na reki Nadiži je poročal Pavel Diakon. Kozlov rob ni imel miru niti med prvo svetovno vojno, saj je igral pomembno vlogo pri obrambi avstroogrskega tolminskega mostišča.
Danes Kozlov rob živi povsem drugo življenje in njegova vojaška vloga je vsaj začasno pozabljena. Ruševine gradu so deloma rekonstruirane z namenom, da grič zaradi svojega izvrstnega razgleda postane del turistične ponudbe Tolmina. Nanj je speljanih več poti, Gozdna pot, Učna pot in trim steza, njegovi današnji upehani obiskovalci pa so oboroženi predvsem z veliko dobre volje in s telefoni. Morda se je dolga vojaška zgodba sicer izjemnega griča, ki iz zraka resnično spominja na piramido, s tem za vedno zaključila. Sedaj mora Kozlov rob poskrbeti samo še za tiste, ki na njem iščejo komunikacijo piramid in lovijo kozmične žarke. Prišepniti jim mora, da vsaka še tako kozmična piramida stoji na temeljih notranjega ravnovesja brez katerega se tudi najboljši nameni sprevržejo v inkvizicijo in kazanje s prstom. Kozlov rob se nahaja v regiji Gorenjska, Bovška in Koroška in v podregiji Julijske Alpe.

Kozlov rob je vzpetina z grajskimi ostanki na katero vodi učna pot na kateri se otroci seznanijo z grajskimi drevesi.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 2 do 3 leta, a bodo velik del poti prehodili tudi otroci, ki so dobro shodili. Otrokom na poti po potrebi pomagamo pri hoji. Na vrhu se odpre izvrsten razgled na del zgornje doline reke Soče. Otrokom lahko s pomočjo učnih tabel na poti in na vrhu na slikovit način predstavimo grajsko obzidje nekdanjega srednjeveškega gradu ter gozd in drevesa mimo katerih hodimo. Na grajskih razvalinah moramo paziti na nekaj metrov visok rob preko katerega lahko otroci padejo.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna, lahko tudi lažja, pohodniška obutev.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Kozlov rob: 426 m
Izhodišče: 381 m
Skupen vzpon na poti (v eno smer): 45 m

Izhodišče: Zapeljemo se v Tolmin in nato skozi mesto v Brunov drevored. Zapeljemo se skozi drevored in parkiramo na manjšem parkirišču pred info tablo za Kozlov rob.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja .

Časi: Izhodišče - Kozlov rob 25 minut, krožen povratek Kozlov rob - izhodišče 25 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Izlet. Izlet . Izlet .

Vzpon:S hojo pričnemo po široki pešpoti, ki nas vodi mimo rova in takoj zatem mimo tristo let starega gozdnega mejnega znamenja. Sledimo rumenim oznakam Gozdne poti (avgust, 2020). Sorazmerno široka pešpot se prečno zmerno strmo vzpenja v pobočje Kozlovega roba. Pot nas višje pripelje na razpotje, kjer gre levo nazaj Gozdna pot, naravnost pa trim steza. Še naprej sledimo gozdni poti. V nadaljevanju gremo preko brvi in mimo topniške postojanke iz 1. svetovne vojne. Še naprej se držimo naše poti, ki nas kmalu pripelje na razgleden Kozlov rob. Tik pod vrhom se lahko do grajskega obzidja na griču povzpnemo desno po stopnicah.

Povratek: Pod grajskim obzidjem poiščemo smerokaz za Grajsko pot - desno, Gozdno pot - levo (avgust, 2020). Spuščati se pričnemo po Grajski poti, ki je dejansko široka gozdna cesta prevozna tudi za terenska vozila. Poti, ki se sorazmerno hitro spušča se držimo do razpotja trim steze, Grajske poti in Gozdne poti. Desno navzgor stopimo na stezo, ki nas v dobri minuti zmernega vzpona pripelje na prvotno pot po kateri smo šli na Kozlov rob. Po njej se vrnemo na izhodišče, ki ni več daleč.

  Kozlov rob je bil srednjeveški grad, ki je stal na vzpetini nad Tolminskim. Do njega vodi več planinskih pešpoti, ki so zelo priljubljene med turisti, ki obiščejo Posočje.