Meniji za izlete po regijah Slovenije
    
 
  Lisec z gozdne ceste pod Snežno konto za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Lisec

Lisec je brezpoten vrh na stranskem severnem grebenu pod Črno prstjo. Našo pozornost prvič pritegne pri Orožnovi koči. Ko pa se na poti na Črno prst dvignemo nad gozdno mejo, nikakor več ne moremo odmakniti oči z njega. Neustavljivo nas vabi. Na Lisec vodi neoznačena stezica direktno od Orožnove koče. Z njega na Črno prst je orientacija nekoliko lažja kot obratno, pot po ...

Za izlete v bližini

pritisni na ikone na zemljevidu

  Display GeoJSON on OpenStreetMap
X Full size image

Zahtevnost: Lahka delno neoznačena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Izhodišče: 1174 m
Višina: 1653 m
Skupna dosežena višina: 990 m

Izhodišče: Zapeljemo se v Bohinjsko Bistrico ter nato sledimo tablam za Soriško planino. Peljemo se mimo vasi Nemški rovt. Potem, ko se za Nemškim rovtov že kar precej povzpnemo, na prvem razcepu zavijemo desno na gozdno makadamsko cesto. Nanjo nas opozori tudi smerokaz za Črno prst in Orožnovo kočo. Potem ko se kar nekaj časa vozimo po tej cesti pridemo do prvega razpotja makadamskih cest, kjer nas smerokaz usmeri desno proti Vrhu Bače in Orožnovi koči. Na naslednjem razpotju gre cesta naravnost za Vrh Bače, desno pa za Orožnovo kočo. V nadaljevanju prečkamo eno izmed prog smučišča Kobla, vozimo pa se še naprej do oznak za Črno prst in Orožnovo koče (skozi Snežno konto ali Drčo). Parkiramo na ustreznem mestu ob gozdni cesti.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Lisec preko Črne prsti 3 ure. Krožen povratek preko planine Osredki 2 ure 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Na pot, levo v gozd skozi Snežno konto, nas usmeri planinski smerokaz v bližini katerega smo parkirali. Pot je dobro nadelana in markirana in se zmerno vzpenja. Višje se pot občasno položi. Kmalu za tem pridemo do razpotja za Žlan-Polje, Bohinjsko Bistrico in Ravne po Drči. Tu se držimo levo. Nekaj minut za razpotjem se povzpnemo do koče. Pri Orožnovi koči nadaljujemo levo mimo terase za markacijami naprej v gozd. Vzpon je zmeren, pot pa je višje med drevjem občasno razgledna proti Liscu in Črni prsti. Ko se povzpnemo nad gozdno mejo, nas pot vodi po proti Triglavu razglednem pobočju poraslem z nizkim grmičevjem. V kratkih okljukih se vzpenjamo v breg vse do sten pod Črno prstjo. Tu pešpot zavije levo. Po krajšem vzponu se občasno nekoliko položi in nas vodi prečno na strm breg. Kmalu pridemo do prvega razpotja za Vrh Bače, planine Za Črno goro in Petrovega Brda pod prevalom Čez Suho. Še naprej se držimo naše poti, ki nas v naslednji dobri minuti pripelje na omenjen preval. Tu se nahaja naslednje razpotja z še več označenimi smermi. Zavijemo desno in se držimo se naše poti, ki nas po razglednem grebenu pripelje do Doma Zorka Jelinčiča na Črni prsti. Pri domu gremo naprej po grebenski poti proti zahodu. Sprva zložna in zelo razgledna pot nas vodi vrh ozkega grebena. Kmalu se pričnemo spuščati in hitro pridemo do razpotja na manjšem sedlu. Zavijemo desno navzdol proti planini Osredki, medtem ko je naravnost Rodica. Sprva precej gruščnata pot se sorazmerno hitro spušča, pripelje pa nas na manjši prelaz. Tu nas markacija na skali vodi levo navzdol proti planini Osredki, medtem ko mi zavijemo desno navzdol. Po grapi se spustimo do ravnice, ki jo obhodimo po desni strani. Še vedno se držimo desnega roba in se po melišču večjih skal spustimo v naslednjo ravnico, vrtačo. Levo diagonalno jo prečkamo in se povzpnemo nad njen levi rob. Prečno hodimo po pobočju grebenu Lisca in vzdržujemo približno isto višino roba vrtače. Ko je za nami približno polovica grebena Lisca postanemo pozorni na zelo slabo neoznačeno stezico, ki vodi na Lisec od Orožnove koče. Tu zavijemo levo navzgor, strmo v breg. Po nekaj 10 metrih strmega vzpona pridemo na manjše sedelce na grebenu Lisca. Od sedelca naprej je stezica dobro vidna in ji zlahka sledimo. Vodi nas večinoma vrh ozkega in zelo razglednega grebena. Pot sledi terenu. Sprva je precej zložna, potem se kratko povzpnemo, pa zopet spustimo in potem končno po kratkem vzponu pridemo na vrh Lisca.

Sestop: Do prelaza med grebenom Lisca in pobočji Črne prsti se vrnemo po isti poti. Tu gremo preko prelaza naprej proti planini Osredki. Sorazmerno hitro se spuščamo po širokem travnatem pobočju. Na tem predelu je pot dokaj slabo nadelana in tudi označena (avgust, 2017), a ji vseeno zlahka sledimo. Nižje pridemo, sprva mimo redkega grmičevja in drevja, v gozd ter kmalu zatem preko zgornjega dela planine Osredki. Za planino se zmerno spuščamo skozi široko in neizrazito grapo, ki nas pripelje do planine Osredki in dveh že precej propadlih stanov. Planina je videti precej zapuščena in zlasti zgornji del se zarašča, kljub temu, da se na njej, vsaj občasno, paše živina (avgust, 2017). Pot nas vodi mimo stanov navzdol v gozd. Spust je sprva precej strm, pot pa nas vodi skozi gosto podrastje. Nižje strmina popusti, podrast pa se umakne Nižje gremo ponovno skozi precej zaraščen predel gozda in tudi spust je ponovno nekoliko hitrejši. Ko se naposled podrast ponovno umakne v nekaj minutah pridemo do gozdne ceste. Zavijemo desno na cesto in se je držimo vse do izhodišča. Ta del poti je ves čas zložen in dolg približno 2 kilometra.