Meniji za izlete po regijah Slovenije
     
  
  Livek za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone
Livek

Livek označuje kraj, ki je kot lijak, kar je velika posebnost te vasi, ki se nahaja na prevalu med Kukom in Matajurjem ter med porečjem Soče in Nadiže. Če zlijete vodo na vogal livške šole je bo del stekel proti Soči, del pa proti Nadiži. Danes je Livek miren kraj, ki ga obiščejo predvsem pohodniki, ki so se namenili na znameniti Matajur, a ni bilo vedno tako. Livško se nahaja na ...

Za izlete v bližini

pritisni na ikone na zemljevidu

  Display GeoJSON on OpenStreetMap
X Full size image

Livek se ponaša s 500 let staro poročeno lipo. Od tu se sprehodimo do Jevščka, kjer si z otroci ogledamo Nježno hišo.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 2 do 3 leta. Del poti bodo prehodili tudi otroci, ki so dobro shodili, a je celotna pot zanje predolga, zato jim na izletu pomagamo z nošenjem. Pot nas vodi skozi dve vasi, ki kulturno spadata v območje Beneške Slovenije, Livek in Jevšček. Obe vasi sta vsaj deloma ohranili staro kmečko arhitekturo značilno za to območje, pri čemer zagotovo izstopa Nježna hiša v Jevščku. Otrokom bo zagotovo všeč tudi ogled deloma obnovljenega okopa iz prve svetovne vojne. V Jevšču se sprehodimo tudi do hiše iz leta 1632 Pri Podskednjaku. Na razgledišču nad vasico Perati se odpre širok razgled na visokogorje nad soško dolino. Tu imamo zadnji postanek na poti proti izhodišču.

Zahtevnost: Lahka neoznačena pot.

Oprema: Lažja, pohodniška obutev.

Višinska razlika na lahki poti.

Jevšček: 805 m
Izhodišče v Livku: 678 m
Skupna višinska razlika krožne poti: 284 m m

Izhodišče: Preko Kobarida ali Tolmina se zapeljemo v Idrsko, kjer nadaljujemo proti vasi Livek. Parkiramo na urejenem parkirišču levo ob cesti približno 200 metrov pred prvimi hišami v Livku (avgust, 2020).

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - vas Jevšček približno 1 ura, odvisno od tega koliko nas bodo zadržale znamenitosti na poti. Jevšeč - Livek, približno 1 ura.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: S hojo pričnemo naprej po cesti ob kateri smo parkirali. Gremo do prvega križišča v Livku, kjer nadaljujemo levo proti vaški cerkvi. Gremo do naslednjega križišča, kjer zavijemo desno in za prvo hišo levo nazaj proti cerkvi do katere imamo sedaj še nekaj deset metrov hoje. Nato se vrnemo do ceste in nadaljujemo levo. Kmalu pridemo do križišča, kjer gremo naravnost in nato desno po cesti za Avso in Matajur. Hodimo po lokalni asfaltirani cesti. Višje na ostrem desnem ovinku smo pozorni na dokaj skrit smerokaz (avgust, 2020), ki nas levo usmeri do studenca Podčelami (1 minuta). Nato se vrnemo na cesto in višje na prvem križišču nadaljujemo levo proti vasi Jevšček. Te ceste se sedaj držimo vse do vasi Jevšček. Tu na prvem križišču zavijemo levo proti Okopu in Nježni hiši do katere pridemo že po nekaj korakih. Nasproti nje na robu travnika približno 50 metrov stran si lahko ogledamo ohranjen in deloma rekonstruiran vojaški okop iz prve svetovne vojne. Če gremo po cesti še naprej pridemo za prvim ovinkom do hiše iz leta 1632, ki se ji po domače reče Pri Podskednjaku. V njej se je rodil pesnik Leopold Šekli - Poldi.

Povratek: Vračamo se po cesti po kateri smo prišli do vasi Jevšček, a le do križišča za Avso (avgust, 2020). Tu se držimo naravnost. Cesta nas pripelje do majhne vasice Perati, kjer na križišču zavijemo desno proti vasi in cerkvi svetega Petra. Sprehodimo se skozi vas z zelo lepo ohranjenim starim vaškim jedrom. Ko je vas za nami smo levo ob cesti pozorni na smerokaz, ki nas vodi proti razgledišču (avgust, 2020). Tu zavijemo levo nazaj na kolovoz, ki nas nad cesto pripelje do prvega kmečkega poslopja. Pri njem zavijemo desno na travnat kolovoz po katerem se v dveh minutah povzpnemo na razgleden travnat kucelj z razgledno ploščo in klopjo. Pred nami se odpre razgled na gore nad dolino reke Soče. Nato se po isti poti vrnemo na cesto, ki nas je vodila skozi Perate in nadaljujemo levo. Hitro pridemo do cerkve svetega Petra. Pred njenim obzidjem nas planinska markacija (avgust, 2020) usmeri desno navzdol na kolovoz. Ko je obzidje za nami kolovoz zavije levo, nas pripelje v gozd in se prelevi v v pešpot označeno s planinskimi markacijami. Pešpot, ki nas v zmernem spustu vodi preko gozda in posameznih travantih zaplat nas pripelje v središče Livka. Tu se po prvotni cesti vrnemo na izhodišče.