Napoleonov most za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
  Napoleonov most

Napoleonov most na reki Nadiži je izvrsten arhitekturni spomenik. Po ustnem izročilu naj bi ga leta 1812 zgradil zidarski mojster iz vasi Čenebola iz Beneške Slovenije. Nosi Napoleonovo ime, saj naj bi bil namenjen njegovim četam, ki so tu čez korakale na osvajalske pohode. Most se nahaja na mestu starodavne poti, ki je iz Beneške Slovenije potekala preko Robidišča naprej proti Logju, Breginju in dolini reke Nadiže.
Most je tekom časa izgubil svoj vojaški namen, prišel je napredek in z njem široka afaltirana cesta, ki povezuje vasi Breginjskega kota. Zato se danes na mostu zdi, kot da ne pelje nikamor, saj bi bila za tistih nekaj pohodnikov, ki tu prečkajo Nadižo dovolj tudi ozka brv, kot je tista pri Nadiških koritih. Ravno zato s svojim kamnitim lokom in stopnicami deluje kot del kulise fantazijskega filma. Na njem si zlahka predstavljamo starodavne mitološke vojske, ki preko mostu korakako v naslednji boj, tako kot so dobri dve stoletji nazaj Napoleonovi vojaki. Lepoto in izjemnost mostu poudarja dolg in globok zelen tolmun reke Nadiže pod njem. Poletin lahko v njem zaplavamo, najbolj pogumni pa se z njega vržejo v reko. Napoleonov most na Nadiži se nahaja v regiji Gorenjska, Bovška in Koroška in v podregiji Julijske Alpe.

Napoleonov most bo všeč družinam, ki iščejo izlete, kjer lahko zaplavaš v reki.

Družinski izlet: Most je s svojim videzom in mojstrsko umestitvijo v prostor vsekakor vreden tudi samostojnega ogleda. Poleti lahko pod njem zaplavamo v dolgem in globokem zelenem tolmunu reke Nadiže. Skakanje z mostu odsvetujemo, saj je potrebno natančno vedeti kam skočiti. Otroci bodo v poletni vročini na plitvem bregu reke našli dovolj priložnosti za igro, paziti moramo le, da ne zaidejo v pregloboko vodo.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Lahka obutev. Spust z mostu do brega reke Nadiže je kratek, a na posameznih mestih nekoliko bolj strm.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Izhodišče: 328 m
Višina: 320 m
Višinska razlika: -8 m

Izhodišče: Iz Kobarida se zapeljemo v Podbelo, kjer z vožnjo nadaljujemo proti Robidišču. Po približno 2.5 kilometrih vožnje iz središča Podbele smo pozorni na manjše turistično-pohodniške table ob cesti ter manjše parkirišče pod katerim se nahaja most, ki je sicer viden tudi s ceste. Tu parkiramo.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja.

Časi: 1 minuta.

Sezona: Vsi letni časi.

Izlet. Izlet. Izlet.

Vzpon: S parkirišča se po dobro nadelani pešpoti spustimo do mostu, ki se nahaja le nekaj metrov pod cesto ob kateri smo parkirali.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.

  Napoleonov most je priljubljen med obiskovalci Severne Primorske, ki z njega radi skočijo v reko Nadižo.