Meniji za izlete po regijah Slovenije

ojstrica nad blejskim jezerom     ojstrica nad blejskim jezerom

 Ojstrica nad Bledom iz Velike Zake - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Ojstrica nad Bledom

Ojstrica, nanjo se najlažje povzpnemo iz Velike Zake, je velikanska skala, ljubitelji geomantije bi ji rekli megalit, ki se dviga visoko nad Blejskim jezerom. Na njena pobočja prvič stopimo v tesni soteski, ki jo tvori s sosednjim gozdnatim pobočjem, ki se dviga proti Mali Osojnici. Vršni vzpon nanjo je kratek, a strm in če odmislimo grmičevje in drevje, bi njeno skalnato pot zlahka ...

Za izlete v bližini

pritisni na ikone na zemljevidu

  Display GeoJSON on OpenStreetMap
X Full size image

Ojstrica nad Blejskim jezerom se ponaša z eno najbolj romantičnih klopc na Slovenskem.

Družinski izlet: Ojstrica nad Blejskim jezerom je izvrstno razgledišče, ki se ponaša z eno najbolj romantičnih klopi pri nas. Izlet je primeren za otroke stare 3 do 4 leta.

Zahtevnost: Lahka pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema. Pozimi priporočamo uporabo derez.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 611 metrov
Višina izhodišča: 480 m
Višinska razlika:
131 m

Izhodišče: Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in nadaljujemo proti Bledu. Tu peljemo proti Bohinjski Bistrici. Prevozimo naselje Mlino in peljemo mimo Hotela Vila Bled. V križišču za vilo zavijemo desno (leva gre proti Bohinju). Cesta se v 3 - 4 ovinkih spusti v bližino jezera (Njivice), vendar nadaljujemo nekaj 10 m ob jezeru v smeri Zake. Približno 350 m pred Veliko Zako smo na levi strani ceste pozorni na majhen dekorativen kozolček z napisom "penzion Bomi". Takoj za njim je makadamska cesta s pohodnima tablama ob robu, ki kažeta proti Ojstrici in Osojnici. Zavijemo na makadamsko cesto in na ustreznem mestu parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Ojstrica 20 minut, Ojstrica - krožno mimo Male Osojnica na izhodišče 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi. Pozimi priporočamo uporabo derez.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Iz izhodišča gremo po makadamski cesti desno navzgor. Kmalu pridemo do gozdne jase. Tu makadamska cesta postane pešpot. Nadaljujemo naprej in po nekaj 10 metrih pridemo v gozd. Pot skozi gozd je široka in dobro shojena. Vzpenja se dokaj strmo. Po slabih 20 minutah hoje pridemo do razpotja, kjer nas tabla usmerja desno na Ojstrico in naravnost na Osojnico. Zavijemo desno in po nekaj minutah hoje po občasno dokaj strmi in kamniti pot pridemo na vrh Ojstrice, kjer nas pričakata klopca in razgled na Blejsko jezero.

Sestop: Na izhodišče se lahko vrnemo po isti poti, ali pa sestopimo do prvotne poti in nadaljujemo s hojo desno proti Osojnici. Sprva je sedaj gozdna cesta precej položna, nato pa po nekaj minutah hoje postane strmejša. Sedaj hodimo po široki peščeni poti v grapi. Na vrhu le-te pridemo do križišča. Naravnost gre pot proti Veliki Osojnici. Mi zavijemo levo proti Mali Osojnici. Po nekaj minutah hoje pridemo do ponovnega razcepa poti. Levo je bližnjica, ki nas pelje mimo razgledišča Male Osojnice, desno po nekaj minutah pridemo na razgledišče. Zavijemo levo. Kmalu se strmo spustimo, vendar tudi dvignemo in pridemo do poti, ki pelje desno na razgledišče Male Osojnice. Mi tu ponovno zavijemo levo. Sledimo občasno z leseno ograjo zavarovani poti, ki nas po nekaj minutah hoje pripelje do klopce nad kovinskimi stopnicami. Pazljivo nadaljujemo po stopnicah, ki so pozimi in v mokrem lahko zelo spolzke. Sledimo gozni pešpoti, ki je zavarovana z leseno ograjo in na bolj izpostavljenem mestu z jeklenico. Nadaljujemo naprej in sledimo markacijam dokler ne pridemo do lesene hiše, ki je pred nami desno. Tu zavijemo desno na pot, ki nas po nekaj minutah hoje pripelje do ceste ob jezeru. Ob cesti zavijemo levo. Po nekaj 10 metrih pridemo do izhodiščne makadamske ceste in s tem na izhodišče našega izleta.