Meniji za izlete po regijah Slovenije

   

 Pokljuška soteska iz Zgornjega Gorjega - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Pokljuška soteska

Pokljuška soteska leži v Triglavskem narodnem parku in se iz območja Gorij zajeda v vznožje planote Pokljuka. Je skoraj dva kilometra dolga, izjemno ozka in ponekod skoraj vintgarska suha dolina. V Sloveniji je eden najlepših primerov suhe fosilne podledeniške soteske. Leži v subregiji Julijske Alpe, ki je del regije Zahodni Alpski svet.

Za izlete v bližini

pritisni na ikone na zemljevidu

  Display GeoJSON on OpenStreetMap
X Full size image

Pokljuška soteska se ponaša z izjemno sotesko, ki bo otrokom še posebej všeč.

Družinski izlet: Opisana krožna pot je primerna za otroke, ki so vajeni hoditi in so stari 3 do 4 leta.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema. Pozimi priporočamo uporabo derez.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 888 m
Višina izhodišča: 648 m
Višinska razlika:
240 m

Izhodišče: Vozimo po avtocesti Ljubljana - Jesenice. Na izvozu za Lesce zavijemo proti Bledu. Od tu nadaljujemo proti Pokljuki. Na koncu vasi Zgornje Gorje zavijemo desno proti Radovni. Takoj nato zavijemo levo, kjer opazimo tablo z zemljevidom Pokljuške soteske. Nadaljujemo skozi naselje do makadamske ceste katere se držimo vse do izhodišča v Pokljuško sotesko.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Pokljuška soteska - krožno nazaj na izhodišče 1 ura 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: S turo pričnemo iz parkirišča na katerem stoji informativna tabla o Pokljuški soteski. Steza nas vodi skozi gozd po soteski. Hodimo mimo informativnih tabel. Kmalu pridemo do stene, kjer nas table levo usmerjajo proti Galerijam, ki so najzanimivejši del soteske. Desno nas tabla usmeri proti Pokljuški luknji in Stari Pokljuki. Zavijemo levo in si ogledamo naravni most in Galerije, ki so bile obnovljene leta 2009. Nato se vrnemo na križišče in nadaljujemo pot proti Pokljuški luknji, ki ima dva vhoda in tri okna. Gremo skozi luknjo nad njo in tu zaključimo svojo pot.

Sestop: Po ogledu Pokljuške luknje se lahko vrnemo po isti poti nazaj ali s hojo nadaljujemo naprej. Priporočamo uporabo dobrega zemljevida ali pohodne navigacije, saj gps sledi opisane poti potekajo delno po brezpotju. Ko se vzpnemo na planoto gremo levo do gozdne jase, ki jo obhodimo. Nadaljujemo skozi gozd do naslednje, precej večje jase, ki jo prav tako obhodimo. Sprva po njenem zahodnem robu, nato pa na koncu jase zavijemo desno, hitro pridemo do naslednje jase in za njo do makadamske poti. Kmalu gremo mimo Figovčeve domačije, ki je na naši levi strani. Držimo se makadamske ceste po kateri hodimo, saj nas po slabih 30 minutah hoje pripelje na izhodišče.