Velika Osojnica

 velika osojnica nad blejskim jezerom     velika osojnica nad blejskim jezerom     velika osojnica nad blejskim jezerom

 Velika Osojnica iz Velike Zake - za gps sled, galerijo ali forum pritisni na zgornje gumbe

Velika Osojnica

Velika Osojnica je z gozdom poraščen vrh nad Blejskim jezerom. Neposredno pod vrhom sta dve razgledišči. Tako je vrh kljub svoji poraščenosti lep izlet v naravi, še posebej, ker omogoča lepo in razgibano krožno pot mimo Male Osojnice in Ojstrice. Desno razgledišče nudi pogled na Blejsko jezero, Stol, Begunjščico in v ozadju Storžič. Velika Osojnica leži v podregiji Julijske Alpe in regiji Zahodni Alpski svet.

Zahtevnost: Lahka pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

višina višina višina

Višina: 756 metrov
Višina izhodišča: 480 m
Višinska razlika:
276 m

Izhodišče: Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in nadaljujemo proti Bledu. Tu peljemo proti Bohinjski Bistrici. Prevozimo naselje Mlino in peljemo mimo Hotela Vila Bled. V križišču za vilo zavijemo desno (leva gre proti Bohinju). Cesta se v 3 - 4 ovinkih spusti v bližino jezera (Njivice), vendar nadaljujemo nekaj 10 m ob jezeru v smeri Zake. Približno 350 m pred Veliko Zako smo na levi strani ceste pozorni na majhen dekorativen kozolček z napisom "penzion Bomi". Takoj za njim je makadamska cesta s pohodnima tablama ob robu, ki kažeta proti Ojstrici in Osojnici. Zavijemo na makadamsko cesto in na ustreznem mestu, ki ni rezervirano za vozila, parkiramo.

čas hoje čas hoje čas hoje

Časi: Izhodišče - Velika Osojnica čez Malo Osojnico 40 minut, Velika Osojnica - izhodišče krožno mimo Ojstrice 35 minut.

Sezona: Vsi letni časi. Pozimi priporočamo uporabo derez.

opis poti opis poti opis poti

Vzpon: Iz izhodišča, kjer smo parkirali se po makadamski cesti vrnemo do glavne asfaltne ceste. Nadaljujemo desno, vendar le nekaj metro do klopce ob cesti za katero sta pohodni tabli, ki nas usmerjata desno v gozd proti Ojstrici in Osojnici. Po gozdni poti gremo mimo lesene hiše na desni strani. Po nekaj minutah pridemo do križišča poti, kjer zavijemo levo. Po približno 15 minutah hoje po dobro shojeni, označeni občasno nekoliko bolj strmi, zaviti gozdni poti pridemo do predela, ki je nekoliko bolj izpostavljen in zavarovan z jeklenico. Od tu naprej je pot zavarovana z leseno ograjo. Po približno petih minutah dosežemo strme z ograjo zavarovane kovinske stopnice. Nad njimi je klopca z lepim razgledom na Blejsko jezero. Sedaj se držimo levo. Pot je ponovno občasno zavarovana z leseno ograjo. Od klopce potrebujemo še približno 5 minuth hoje do razgledišče Male Osojnice. Od tu sledimo tablama, ki nas levo usmerjata proti Veliki Osojnici in Ojstrici. Pot se sedaj zlagoma spušča. Kmalu pridemo do razpotja, kjer nadaljujemo levo. Po nekaj minutah hoje pridemo do ponovnega razpotja, kjer nas tabla desno usmerja proti Ojstrici in Bledu. Nadaljujemo levo proti Veliki Osojnici. Hodimo po shojeni gozdni poti. Po dobrih 10 minutah hoje pot zavije desno bolj strmo navzgor in po nekaj minutah hoje pridemo na vrh Velike Osojnice.
Na vrhu levo nekaj metrov navzdol je klopca z razgledom na sosednje gozdnato obočje. Desno nekaj minut hoje stran od vrha po kratkem spustu pridemo do razgledne točke, kjer se nam odpre lep razgled na Blejsko jezero.

Sestop: Na izhodišče se lahko vrnemo po isti poti. Lahko se vrnemo tudi krožno na izhodišče in tako lepo zaokrožimo zanimiv in razgleden izlet v naravi. Po isti poti se vrnemo na križišče poti, kjer nas je tabla usmerila levo proti Veliki Osojnici. Sedaj nadaljujemo v smeri proti Ojstrici in Bledu. Hitro se pričnemo spuščati po dokaj strmi peščeni in široki poti v grapi. Po nekaj minutah hoje se pot položi, postane gozdna cesta in hitro pridemo do razcepa, kjer nas tabla levo usmerja na Ojstrico. Nadaljujemo naravnost navzdol. Pot je široka, dobro shojena in zmerno strma. Po približno 10 minutah pridemo do jase na naši desni strani s hišo z lesenimi balkoni. Hodimo naprej in že po minuti ali dveh pridemo do našega izhodišča.

Mobilni pogled:
- za več fotografij pritisni na povezavo Velika Osojnica -

8 slik

velika-osojnica-00

velika-osojnica-01

velika-osojnica-02

velika-osojnica-03

velika-osojnica-04

velika-osojnica-05

velika-osojnica-06

velika-osojnica-07