Kam na izlet

Veliki naravni most

Veliki naravni most

Veliki naravni most v Rakovem Škocjanu

je še ena mostrovina narave. Ko stojimo pod njem se zdi kot vrhunska umetnost ambicioznega umetnika, ki ljubi naravne materiali, skalo, kamen. Rakov Škocjan diha z letnimi časi, a od vsega ga najbolj zaznamuje ravno voda. Pride obdobje, ko je v parku vse poplavljeno. Gledamo mirno, zeleno vodo in se čudimo kam se je skril Veliko most. Pa zopet, poleti se struga Raka pod mostom umakne meter ali dva pod zemljo in zlahka se po njeni strugi sprehodimo do Tkalce jame dobrih sto metrov naprej. Sprehod po tesni sosteski je dih jemajoč. Nekoč je bila tu velika kraška dvorana, ki pa se ji je pred davnimi časi udrl strop. Vhod v Tkalco jamo ni nič manj izjemen kot sam Veliki naravni most. V njej si zlahka predstavljamo, kako je nekoč bilo v veliki jami, danes soteski. Tkalco jamo si moramo ogledati tudi ob višjih vodah. Takrat reka Rak z vso silo priteče vanjo in nekaj deset metrov naprej hrupno ponikne v podzemlje. Tiste, ki smo vajeni predvsem izvirov, visokih slapov ali mirnih obrhov, bo prizor naravnost osupnil. Koga sreča ta reka na svoji temni poti in kaj prinese s sabo iz globin podzemlja, ko ponovno pride na dan v bližnji, nič manj izjemni Planinski jami?

Preberi več...

Jeterbenk

Na pot k roparskim vitezom

Jeterbenk

je eden izmed tistim izletov po Sloveniji, ki nam močno razburka domišljijo. Vrh se nahaja na koncu dolgega in ozkega grebena na katerem so pred stoletji najdli svoje domovanje Jeterbenški vitezi. Presenečeni bomo kam so postavili svojo stolpasto utrdbo. A oni niso edina skrivnost te poti. Pod nekdanjim gradom se nahaja samotna cerkvica povezana s petelimom, ki je že pečen zakikirial. Mimo nje vodi pot do Svete Marjete v Žlebah, kjer lahko še danes vidimo, kje je po stari legendi bival strašni zmaj. Jeterbenk skriva še več skrivnosti. Nekatere so še žive in komaj verjetne. O njih govorijo znanenja na razpotju, odkriti pa jih moramo sami.

Preberi več...

Vitovska sveta Marija

Izlet nad Vipavsko dolino

Sveta Marija nad Vitovljami

je bila nekoč protiturški tabor. Njegov deloma ohranjen obrambni zid si lahko ogledamo še danes. Po našem mnenju se pri cerkvi odpre najlepši razgled na Vipavsko dolino. Marsikdo se ne bo strinjal, rekoč da je višje na robu Trnovskega gozda razgled širši in vidi se dlje. To je res, vendar je tam dolina tako daleč stran od nas. Kakorkoli, z dojemanjem lepote razgleda na Vipavsko dolino je tako kot z dojemanjem lepote vseh stvari. V veliki meri je odvisna od našega razpoloženja in notranjih potreb.

Preberi več...

Križna gora

Izlet na Gorenjsko

Križna gora nad Škofjo Loko

je še en izvrsten dokaz, kako dober občutek za krajinsko postavitev sakralnih objektov so imeli naši predniki. V zimskih dneh se na soncu martinčkajo številni obiskovalci. Veliko jih pride iz doline peš, še več pa se jih pripelje z avtom. Razgled se odpre predvsem na zgornjo Savsko ravan in del Kamniško-Savinjskih Alp, pa tudi na Julijske Alpe, kjer nam najprej pade v oči Ratitovec.

Preberi več...

Galerija vseh slik...

Korada

CSS Website Layout

Prostrani vrh na Primorskem z razgledom na Julijske Alpe

Korada je prostran, mehko zaobljen in travnat vrh visoko nad dolino Soče. Ljubitelje slovenskega ljudskega izročila je potrebno opozoriti, da je bila Korada nekoč močno vpeta v življenje posoških starovercev, katerih vera se je prelivala s tako imenovano novo vero. Le-tej v čast so tik pod vrhom postavili samotno cerkvico posvečeno sveti Jerici, poimenovani tudi Genderca. Ljubitelje izletov širom po Sloveniji, pa je potrebno opozoriti, da je Korada izreden razglednik. Julijske Alpe in hribovja na poti do njih so kot na dlani. In še majhna skrivnost, če imamo s samo res majhne otroke, z avto se lahko zapeljemo skoraj povsem do vrha, kar pa vsekakor ni naš namen.


Preberi več...

Panoramski posnetek

Velika Tičarica

CSS Website Layout

Razgledno brezpotje v Julijskih Alpah

Velika Tičarica je manj obiskan vrh v osrednjem predelu Julijskih Alp, saj je gora brezpotna, vzpon nanjo pa poteka po zelo strmem pobočju. Nahaja se med Dolino Triglavskih jezer in dolino Za Kopico in je izvrsten razglednik. Pritisnite desno na panoramski posnetek, pred vami se bo odprl širok pogled zlasti na dolgo verigo Spodnjih Bohinjskih gora, Komno in na sosednje gore nad omenjenima dolinama.


Preberi več...

Panoramski posnetek

Kam na izlet

CSS Website Layout

Izleti po Sloveniji

Devet predlogov kam na izlet v aprilu.

Z Male Osojnice se pred nami odpre najlepši razgled na Bled.

Mala Osojnica

Mala Osojnica nas bo navdušila z najlepšim razgledom na Blejsko jezero.

Preberi več...

Pliskovica je kraška vasica pod Volnikom.

Pliskovica

Pravi pristni Kras bomo najlažje spoznali na krožnem potepu okoli vasice Pliskovica.

Preberi več...

Mogočne razvaline gradu Lindek nad Frankolovim.

Grad Lindek

Grad Lindek nas bo presenetil s še vedno mogočnimi razvalinami in razgledom na spodnjo Savinjsko dolino.

Preberi več...

Hudorunik se nahaja na Vojskarski planoti nad Spodnjo Kanomljo. Z njega se odpre razgled na sosednjo planoto, kjer se nahaja Jelenk pa tudi arheološko najdišče Divje babe.

Hudournik

Hudournik je izvrsten razglednik na severnem robu Vojskarske planote. Če se nam ne ljubi hoditi, se lahko z avtom pripeljemo skoraj povsem do vrha.

Preberi več...

Vodnikov razglednik ima pogled na Bohinjsko jezero med gorama Rudnica in Studor.

Vodnikov razglednik

Z Vodnikovega razglednika se po mnenju mnogih odpre najlepši razgled na Bohinjsko jezero in je odličen za družinski izlet.

Preberi več...

Sečoveljske soline ob reki Dragonji tvorijo skupaj s solinarskimi hišicami nepozaben prizor.

Sečoveljske soline

Sečoveljske soline so najlepše ob reki Dragonji. Številne solinarske hišice skupaj z plitvim morjem rišejo nepozabno kulturno krajino.

Preberi več...

Pravljični izleti po Sloveniji

Ostrič

Ostrič je po pripovedovanju domačinov rojstni kraj bajeslovnega Štrpeda, živalce z belim kožuščkom, sokolovimi krili in ušesi iz jesenovega listja.

Preberi več...

Izvir Rakitnice

Pot do izvira Rakitnice nas vodi ob vznožju Velike gore, kjer nas, kot pravi ljudsko izročilo, visoko pod njenim robom spremljajo od sonca in nevestine togote okameneli svati.

Preberi več...

Bogatin

Bogatin je povezan s posoško pripovedko o trentarskem lovcu in njegovem lovu na Zlatoroga. Rogovi čudežne živali so ključ do silnega zaklado v globinah mitske gore.

Preberi več...