Lazarjev vrh

Objavljeno: četrtek, 30 maj 2019 02:42

Izlet po vzhodnem obrobju Ljubljane

Lazarjev vrh

se nahaja na začetku dolgega in ozkega greben med tesno grapo Gradoveljskega potoka in Besnice. Pot je razgibana kot le malokatera. Vodi nas mimo Povšetovega gradu, po nekdanji vojaški meji med Nemčijo in Italijo. Nato gremo mimo razvalin srednjeveškega gradu Osterberg in se preko izvrstno ohranjenega srednjeveškega kamnoloma mlinskih kamnov spustimo v sotesko potoka Besnice pod visokim Grmadnikom. Kar nekaj časa hodimo ob potoku, ki ga tudi večkrat prečkamo po brveh. Nato sledi vzpon na sosednji greben ter zložna pot do razglednega Lazarjevega vrha. Z njega lahko opazujemo tri Kranjske reke, Kamniško Bistrico, Savo in Ljubljanico tik pred se združijo v sotočju treh rek pod Lazarjevim vrhom. Valvasor je v svoji grafiki gradu Osterberg trem rekam dodal še potok Besnico, saj je bilo sotočje v njegovem času pomaknjeno nekaj sto metrov višje.

Preberi več...

Dva konjenika na poti proti Lazarjevem vrhu nad dolino Besnice.
Stare stopnice vile Kansky nad tovarno Arbo in reko Ljubljanico in potokom Besnico.
Povšetov grad, naslednik starega Osterberga, s katerega se odpre razgled na osrednjo Slovenijo, Julijske Alpa in Kamniško-Savinjske Alpe.
Mlinski kamen se nahaja nad srednjeveškim kamnolomom pod gradom Osterberg in nad sotesko Besnice.
Skromni ostanki gradu Osterberg se bodo kmalu popolnoma sesuli.
Izvrstno ohranjen srednjeveški kamnolom mlinskih kamnov je najbolj ohranjen v Sloveniji.
Brv čez potok Besnico nedaleč od vznožja Debnega vrha.
Z Lazarjevega vrha se odpre razgled na Savsko ravan proti Ljubljani v osrednjem delu Slovenije, nahaja pa se nad sotočjem treh rek, Save, Ljubljanice in Kamniške Bistrice.
×