Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

 Planinska koča Pri Franciju od jezera Črnava mimo Senčnice Josipine Turnograjske - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Planinska koča Pri Franciju

Planinska koča Pri Franciju se nahaja le nekaj deset metrov pod cerkvijo Sveti Jakob nad Preddvorom in planinsko kočo Iskra. Pred kočo je terasa s klopmi od koder se nam odprejo lepi razgledi. Savska ravan je kot na dlani. Vidi se tudi Škofjeloško hribovje in Julijske Alpe, medtem ko se pobočij Storžiča, Cijanovce in ostalih gora ne vidi. Koča Pri Franciju se nahaja v regiji Gorenjska, Bovška in Koroška in podregiji Kamniško-Savinjske Alpe.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 930 metrov
Višina izhodišča: 480 m
Višinska razlika:
450 m

Izhodišče: Iz gorenjske avtoceste zapeljemo ven na izvozu Kranj - vzhod. Nato zavijemo proti Kranju in na krožnem križišču ob Mercator centru zapeljemo desno proti Jezerskemu in Predvoru. Ko pridemo do vasi Tupališče nadaljujemo, vendar smo pozorni na smerokaze, ki nas usmerijo levo v Predvor po mostu čez Kokro. Do tu smo iz avtoceste potrebovali približno 11 kilometrov. Skozi Predvor nadaljujemo a le do oznake, ki nas desno usmerja proti piceriji Urša. Tu zavijemo desno. Po morda 100 metrih vožnje pridemo do omenjene picerije, kjer ponovno zavijemo desno in parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - planinska koča Pri Franciju 1 ura 25 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Iz parkirišča gremo po makadamski cesti desno proti umetnemu jezeru Črnava. Ko ga dosežemo zavijemo levo in nadaljujemo nekaj 100 metrov do lesenega mostu čez potok, ki se izliva v jezero. Takoj za mostom zavijemo levo in med drevjem nadaljujemo po travnati pešpoti. Sledimo oznakam, ki nas vzpenjajoče vodijo v gozd. Pridemo do makadamske ceste. Tu nas pohodna tabla usmerja desno po makadamski cesti proti Senčnici Josipine Turnograjske. Zavijemo desno in nadaljujemo po makadamski cesti. Kmalu zavija desno in nas vodi skozi polje. Po nekaj 100 metrih hoje pridemo na asfaltno cesto, ki nas naravnost po nekaj 100 metrih hoje pripelje do vhoda na dvorišče gradu Turn. Levo na zidu grajskega dvorišča opazimo oznake, ki nas usmerjajo levo ob zidu navzgor. Hodimo po dobro shojeni gozdni poti tik pod Senčnico Josipine Turnograjske. Pot po nekaj minutah hoje zavija levo. Pridemo do razcepa poti. Levo je Senčnica. Mi zavijemo desno proti makadamski cesti nekaj metrov stran, jo prečkamo in s hojo nadaljujemo po gozdni pešpoti na drugi strani ceste. Pot ni markirana, a je dobro shojena in ji sledimo brez težav. Po približno 5 minutah pridemo do makadamske ceste in nadaljujemo desno po njej. Cesta takoj zavija levo ostro nazaj. Po dobrih 5 minutah smo pozorni na markacije na levi strani. Orientacijska točka nam je lahko tudi zelena rampa čez gozdno cesto. Gremo proti markacijam in jim sledimo po gozdni poti, ki je občasno stopničasto utrjena z debli. Po dobrih 10 minutah hoje pridemo do makadamske ceste. Prečakamo jo in še naprej sledimo markacijam. Makadamsko cesto prečkamo še štirikrat. Ko pridemo nanjo še petič se levo navzgor lepo vidi cerkev Sveti Jakob. Desno je velik nasut prostor, ki spominja na gramoziramo parkirišče. Ponovno sledimo markacijam na levi strani. Gremo mimo rdečega znamenja in kmalu pridemo do razpotja. Levo gre pot za planinsko kočo Pri Franciju, desno vodi pot do planinske koče Iskra. Zavijemo levo in sedaj nam preostane samo še dobrih 10 minut hoje do planinske koče Pri Franciju.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.