Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

  Sveti Primož iz Ljubnegaza gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Sveti Primož nad Ljubnim

Sveti Primož nad Ljubnim je mesteni vrh prebivalcev Ljubnega, saj se lahko nanj povzpnejo prav iz mestnega središča. Na njem se nahaja cerkvica svetega Primoža in Felicijana iz konca 15. stoletja ter staro kmečko gospodarsko poslopje in dve leseni koči, kjer bomo našli tudi vpisno skrinjico in žig. Vrh je deloma travnat in razgleden saj se z njega in tudi na poti nanj lepo vidijo ...

Sveti Primož nad Ljubnim

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 4 do 5 let, a le če so vajeni hoje, saj na poti, ki traja eno uro hoje naredimo dobrih 400 višinskih metrov. Vkolikor otroci niso vajeni hoje, se na izlet odpravimo z otroki starimi 5 let ali več. Vkolikor se kljub predolgi poti vsemu želimo sprehoditi do cerkvice se na pot odpravimo z izhodišča 2 kot ga prikazuje gps sled. Za opis izhodišča pritisni na marker modre gps sledi - izhodišče 2. Od tega izhodišča se nato po makadamski cesti sprehodimo do cerkve vrh Primoža. To pot lahko opravimo tudi z vozičkom za otroke.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška, lahko tudi lažja športna, obutev.

Višinska razlika na lahki poti.

Sveti Primož nad Ljubnim: 883 m
Izhodišče: 473 m
Višinska razlika na poti: 409 m

Izhodišče: Zapeljemo se v Ljubno ob Savinji, kjer zavijemo desno v center naselja. Zapeljemo se po glavni ulici in nato zavijemo levo proti Ljubenskim Rastkom. Vozimo se čez Ljubno in smo pozorni na tablo za pokopališče levo. Po ozki cesti se zapeljemo do velikega parkirišča pred pokopališčem velike cerkve kjer parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Sveti Primož nad Ljubnim 1 ura.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Gremo preko pokopališča do cerkve, kjer zavijemo desno. Tu stopimo na stezico, ki nas vodi mimo kapelice. Ko pridemo do pašnega brega gre pešpot nekoliko desno. Pot nas vodi v breg, kjer v bližini samotne hiše zavije levo in nas vodi skozi oboro za drobnico (avgust, 2021). Oboro prehodimo v desnem ovinku. Nad oboro - cca. 30 metrov - prečkamo makadamsko cesto in sledimo planinskim markacijam, ki nas vodijo naprej v breg gozda. Vzpon je sprva sorazmerno strm, a ko se pot višje položi nas vodi ob robu dveh pašnikov z razgledom na Veliko Raduho. Zgornji, drugi pašnik obidemo po njegovem desnem in zgornjem robu. Nad njim se pot prelevi v široko makadamsko cesto. Sledi krajša hoja skozi gozd, ki nas pripelje do roba pašnikov gorske kmetije nad nami. Cesta, ki nas vodi po zaobljenem slemenu je zelo razgledna. Pot nas vodi preko dvorišča kmetije, nato pa gremo levo ob kapelici tik nad domačijo. Nekaj metrov nad njo se nahaja vodno zajetje, kjer bomo opazili planinsko markacijo (avgust, 2021). Tu nas pot vodi do roba gozda in nato naprej v gozd. Po nekaj minutah strme hoje se pot počasi položi. Višje pridemo do razpela (avgust, 2021), kjer nas markacije usmerijo levo nazaj - ne naravnost. Ves čas povsem položna pešpot nas pripelje do razglednega travnika, pašnika, kjer levo pred sabo opazimo staro kmečko gospodarsko poslopje. Tu nas markacija vodi levo ob poslopju in mimo dveh lesenih koč pod katerima se nahaja cerkev svetega Primoža in Felicijana.

Povratek: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.