Meniji za izlete po regijah Slovenije

          

 Grad Vodriž iz Šmiklavža - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Grad Vodriž

Grad Vodriž je bil postavljen okoli leta 1300 in je značilen primer gotskega gradu. Razvaline so še vedno dobro ohranjene in so vredne ogleda. Imel naj bi tudi skriven hodnik, katerega vhod naj bi bil blizu kmeta Marovšeka v dolini. Pogorel je leta 1766. Pred drugo svetovno vojno je v razvalinah gradu najdel zatočišče puščavnik Valentin Podstenšek, ki so mu ljudje pripisovali čudežne ...

Zahtevnost: Lahka delno označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

višina višina višina

Višina: 615 metrov
Višina izhodišča: 515 m
Višinska razlika:
100 m

Izhodišče: Peljemo se po regionalni cesti Velenje Slovenj Gradec. V kraju Mislinjska dobrava zavijemo levo za Šmiklavž. Peljemo se mimo Dobravske vasi in v prvem večjem križišču zavijemo desno za Podgorje in grad Vodriž 3,5km (tabla). V kraju Vodriž zavijemo levo - tabla grad Vodriž 1,7km. Čez cca. 500m v vasi zavijemo desno - tabla grad Vodriž 1,2km. Na začetku makadamske ceste parkiramo. Tu opazimo rjavo tablo, ki nas usmerja desno proti gradu. Z izletom v naravi pričnemo po označeni poti desno strmo v z gozdom porasli breg cca. 10 metrov za tablo.

čas hoje čas hoje čas hoje

Časi: Izhodišče - Vodriž 15 minut, Vodriž krožno na izhodišče 25 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

opis poti opis poti opis poti

Vzpon: Približno 10 metrov za rjavo tablo, ki nas na začetku makadamske ceste usmerja desno proti gradu Vodriž pričnemo z izletom v naravi. Pot vodi desno navzgor v gozd. Že takoj opazimo tablo z napisom Kajuhova tehnika in Evropska pešpot. Pot zavije nekoliko desno in se prične strmo vzpenjati v breg. Že po nekaj 10 metrih pridemo na rob skale, kjer pot zavije ostro levo nazaj. Tu je zavarovana z kratkimi lesenimi stopnicami in ograjo. Za stopnicami se pot prične strmo vzpenjati po gozdnatem hrbtu grebena. Po morda 5 minutah se nekoliko poleži. Potrebujemo še morda 5 minut, da pridemo do vznožja mogočnih grajskih razvalina. Levo pred nami je lesena hiška. Nadaljujemo levo mimo nje z lesenimi bruni utrjeni poti, ki je zavarovana tudi z ograjo. Ograja in bruna se posedajo in se ne smemo zanašati nanje. Hodimo ob še vedno mogočnih grajskih zidovih po nekdanjem dvorišču gradu. Po lastni volji si ogledamo in obhodimo razvaline.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti, ali naredimo krožno pot. V temu primeru nadaljujemo s hojo po gozdni cesti, ki pripelje pred grajske razvaline. Že takoj na začetku te ceste zavijemo levo navzdol po slabši in ožji gozdni cesti, ki daje vtis, da je že zapuščena. Morda je nekoč bila glavna pot do gradu. Sledimo trasi ceste in ozki shojeni stezi, ki je občasno komaj vidna. Trasi sledimo sledimo povsem do makadamske ceste po kateri smo se pripeljali. Po približno 5 minutah hoje prečkamo manjši potok, kjer je precej blatno. Po slabih 10 minutah hoje pridemo predela, kjer je pot udrta. Po udorom je potok. Tu trasa nekdanje ceste zavije levo ob potoku navzdol. Sledimo potoku in po nekaj minutah metrih hoje pridemo makadamske ceste. Tu zavijemo levo in po približno 10 minutah pridemo na izhodišče.