Meniji za izlete po regijah Slovenije

      

 Mali plac iz Bevk - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Mali plac

Mali plac nam kaže kako je Ljubljansko barje izgledalo več stoletij ali celo tisočletij nazaj. Nekoč jezero je zaradi naplavljanja usedlin in poglabljanja rečnih strug počasi izginilo. Namesto njega je nastalo šotno barje. Predvsem zaradi človeških posegov, še zlasti po 18. stoletju, je tudi to počasi izginilo. Ostalo je samo še na Malem placu. Krožna pot v naravi je tudi družinski izlet, ki nas ...

Mali plac je preostanek nekdanjega prvobitnega Ljubljanskega barja in je primeren za družinski izletu tudi z najmlajšimi otroki.

Družinski izlet: Do Malega placa nas vodi kratek sprehod, ki je primeren tudi za najmlajše otroke, ki so dobro shodili. Zlasti na poti skozi gozd, jim po potrebi pomagamo pri hoji.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na sprehodu.

Višina: 314 m
Višina izhodišča: 307 m
Višinska razlika:
8 m

Izhodišče: Peljemo se po avtocesti Ljubljana-Koper. Zapustimo jo na izvozu za Vrhniko. Na prvem križišču zavijemo desno proti Drenovemu griču. V drugem krožnem križišču zavijemo proti Bevkam preko nadvoza avtoceste. V prvem krožnem križišču zavijemo v prvem izvozu desno, peljemo se preko Sinje Gorice in preko Blatne Brezovice, kjer proti koncu vasi zavijemo levo - kažipot za kolesarsko pot. V vasi Bevke zavijemo v prvem križišču levo za Drenov grič, zatem čez približno 200 metrov, pri tabli Mali plac, zavijemo desno na makadamski kolovoz , kjer čez približno 100 metrov parkiramo na manjšem parkirišču na desni strani.

Prehojen čas na sprehodu.

Časi: Opisana krožna pot približno 55 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja na sprehodu.

Vzpon: Od mesta, kjer smo parkirali nadaljujemo peš po kolovozu. Na levi strani imamo ravnino s prostranimi njivami, na desni strani je gozd. Pot je razgledna. Še zlasti se lepo vidijo bližnji Polhograjski hribi. Po nekaj 100 metrih hoje pridemo do začetka gozdne učne poti Mali plac. Tu naša pot zavije desno. Ko vstopimo v gozd nadaljujemo levo. Pot nas vodi ob barju. Le-tega se stalno držimo. Po nekaj minutah hoje pridemo do konca barja. Tu zavijemo desno na nekoliko ožjo gozdno pot, ki ji ob barju sledimo vse do vhoda v naravni rezervat Mali plac. Od izhodišča do tu smo potrebovali približno 45 minut zmerne hoje, ki vključuje tudi posamezne oglede barja in gozda. Na tej točki se krožna pot in družinski izlet zaokroži. Do izhodišča potrebujemo še približno 10 minut zmerne hoje po prvotni makadamski cesti.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po zgoraj opisani krožni poti.