Meniji za izlete po regijah Slovenije
        
 
 Park Tivoli iz parkirišča nasproti pivovarne Union - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
 
park Tivoli

Spodaj opisana pot je samo ena izmed številnih mogočih, ki jih lahko naredimo po in ob parku Tivoli. Pot si lahko ukrojimo povsem po lastnih željah tu opisano pa uporabimo zgolj kot izhodišče idej. Park Tivoli nas bo navdušil s svojo prostranostjo, urejenostjo, mirom in neposredno bližino središča Ljubljane. Prvi del poti nas vodi po gozdnatih pobočjih Šišenskega hriba, ki sicer ostajajo ...

V parku Tivoli bomo srečali veliko mladih družin na sprehodu s svojimi otroci.

Družinski izlet: Po zahtevnosti je opisana pot primerna tudi za otroke stare do 2 leti, je pa zanje predolga. Otroci stari 2 do 3 leta bi jo morali večinoma, odvisno od zmožnosti, prehoditi. Pot se da opraviti tudi z vozičkom za otroke, le pri Švicariji je potrebno voziček nekoliko bolj poriniti. Opisana pot je zgolj eden izmed številnih možnih predlogov in si jo lahko prilagodimo po lastnem okusu in zmožnostih otrok.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na sprehodu.

Višina: 367 m - najvišja točka na poti - pot nima izrazitega vrha
Višina izhodišča: 320 m
Višinska razlika:
47 m

Izhodišče: Vozimo se po ljubljanski severni obvoznici. Zapustimo jo na izvozu za Šentvid, center, Dravlje in Šiško. Nadaljujemo levo proti centru Ljubljane po Celovški cesti. Ko se že bližamo centru mesta smo pozorni na table, ki nas desno usmerjajo proti Hali Tivoli in parkirišču Tivoli. Na temu križišču zavijemo desno in takoj nato levo na parkirišče. Ob parkirišču je otroško igrišče ob katerem se začne naša pot.

Prehojen čas na sprehodu.

Časi: Izhodišče - najbolj oddaljena točka na poti 1 ura, povratek na izhodišče 40 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja na sprehodu.

Vzpon: Iz parkirišča, kjer smo parkirali gremo proti centru Ljubljane vse do otroškega igrišča. Tu zavijemo desno na asfaltno peš pot. Držimo se je vse do Cekinovega gradu. Nadaljujemo levo ob gradu in za njim desno po strmi tlakovani poti. Gremo za halo Tivoli. Za njo nadaljujemo levo navzgor po asfaltni cesti. Pot nas pripelje do požganega hotela Bellevue (april, 2015). Pred njim zavijemo levo na široko gozdno pešpot imenovano Jesenkova pot. Te poti se držimo vse do ovinka za katerim po 10 metrih pridemo na travnik parka Tivoli. Tik pred tem ovinkom zavijemo desno na ožjo gozdno pešpot (tik pred tablo, ki označuje drevo gaber, april, 2015). Jesenkova pot nas vodi nekaj 10 metrov nad parkom Tivoli po gozdnatih pobočjih Šišenskega hriba. Držimo se naše poti, ki nas pripelje do znamenite Švicarije, bivšega hotela Tivoli. Pri objektu ne gremo levo kot kaže trim tabla, temveč zavijemo desno navzgor. Pot je sprva bolj strma, a se hitro položi. Čez nekaj 10 metrov se priključimo široki makadamski pešpot. S hojo nadaljujemo levo navzdol. Ko preko levega serpentinastega ovinka pridemo do prve table za trim stezo zavijemo desno na to stezo. Sledimo ji nekaj 100 metrov vse do široke makadamske pešpoti. Tu zavijemo desno. Ko pridemo do razpotja več poti nadaljujemo po srednji poti. Po nekaj minutah hoje pridemo do hiše z zidom iz rdečih opek. Na njegovem koncu zavijemo desno na gozdno pešpot. Po njej se v polkrogu vrnemo na našo pot.

Sestop: Od tu se vračamo na izhodišče po isti poti. Ko pridemo, oziroma se vrnemo do prvega razpotja poti ponovno nadaljujemo po srednji poti. Po nekaj minutah naša pot zavije levo in nas pripelje do široke makadamske poti, ki je že v parku Tivoli. Po njej gremo do kipa Deček s piščalko. Nahaja se tik nad stopnicami. Tu zavijemo levo navzgor proti gradu Tivoli. Na prvem križišču poti zavijemo desno in se spustimo do široke promenade pod Tivolskim gradom. Po njej se spustimo desno vse do železniškega podvoza. Pred njim zavijemo levo na asfaltno pešpot. Te poti se držimo vse do prvega križišča večih poti. Ostro desno pridemo pod manjši železniški prehod. Ne zavijemo na to pot, temveč na naslednjo, ki na našo zavije desno naprej. Vodi nas proti pivovarni Union in našemu izhodišču, ki ga dosežemo po dobrih 5 minutah hoje.