Meniji za izlete po regijah Slovenije

      

 Rašica, oziroma Vrh Staneta Kosca  iz vasi Rašica - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Rašica

Vrh Staneta Kosca, oziroma Rašica je poleg Šmarne gore zagotovo eden izmed najbolj priljubljenih vrhov v bližnji okolici Ljubljane. To niti ne čudi. Tik pod sicer nerazglednim vrhom je planinski dom, na samem vrhu pa visok razgledni stolp. Iz njega se nam odprejo razgledi na vse strani neba. Še posebej izstopa zahodni del Kamniško-Savinjski Alp, Savska ravan in Pohograjsko in ...

Rašica je poleg Šmarne Gore zagotovo druga najbolj priljubljena izletniška točka za družine z otroki.

Družinski izlet: Opisana pot je primerna za otroke stare 2 do 3 leta. Opisan vzpon je na posameznih odsekih nekoliko bolj strm. Za majhne otroke je bolj primerna smer, ki je opisna med povratkom. Je daljša in bolj položna in vkolikor ne želimo narediti krožne ture si jo lahko precej skrajšamo s tem, da se z avtom zapeljemo do konca vasi Rašica. Otroke bo zlasti navdušil visok razgledni stolp.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 641 m
Višina izhodišča: 367 m
Višinska razlika: 274 m

Izhodišče: 1. Vozimo se po gorenjski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu Ljubljana - Šmartno in nadaljujemo proti Gameljnam. Ko pridemo v naselje Srednje Gameljne pri gasilskem domu zavijemo levo proti Rašici. Po tej cesti se povzpnemo vse do vasi Rašica. Parkiramo ob cesti pred tablo, ki označuje začetek vasi.
2. Vozimo se po Dunajski cesti. Če prihajamo iz Bežigrada prečkamo Črnuški most in takoj za njem zavijemo levo proti Gameljnam. V primeru, da prihajamo po Dunajski cesti iz Črnuč zavijemo proti Gameljnam desno tik pred mostom. Nato sledimo zgornjim navodilom.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Vas Rašica - Rašica (Vrh Staneta Kosca) 50 minut. Rašica (Vrh Staneta Kosca) - vas Rašica preko Dobena 50 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: S hojo nadaljujemo po cesti ob kateri smo parkirali. Že čez nekaj 10 metrov nas planinske table za Rašico usmerijo levo na makadamsko cesto, kjer lahko prav tako parkiramo. Po morda 15 minutah hoje pridemo do planinske table, ki nas usmeri desno na ozek kolovoz. Že po morda dveh minutah hoje zavijemo iz kolovoza desno na ozko pešpot. Čez nekaj minut pridemo do naslednjega kolovoza, kjer nadaljujemo levo in sledimo markacijam. Že čez nekaj metrov, na razcepu poti, zavijemo desno. Čez dobro minut pot zavije levo in hitro za tem desno. Po gozdni pešpoti se zmerno vzpenjamo skozi gozd. Pot nas vodi mimo visoke skale imenovane Bela peč. Kakšno minuto hoje za skalo pridemo do makadamske ceste. Prečkamo jo in nadaljujemo levo po široki gozdni pešpoti, ki sprva poteka vzporedno z makadamsko cesto. Pot se zlagoma vzpenja. Deloma nas vodi tudi ob robu visoke stene nad vasjo Rašica. Za robom se povzpnemo preko krajšega skalnatega predela. Za njim zavijemo desno in čez dobro minuto pridemo do gozdne makadamske ceste. Le-ta nas v dobri minut pripelje do planinskega doma na Rašici. Od doma do razglednega stolpa imamo morda še minut hojo po širokem kolovozu.

Sestop: Vrnemo se do makadamske ceste po kateri smo prišli do planinskega doma. Na njej nadaljujemo levo. Zložno se spuščamo po občasno povsem položni poti, ki nas vodi ob robu visoke stene nad vasjo Rašica. Po približno 15 minutah hoje nas široka in označena pot pripelje do prve hiše raztresenega naselja Dobeno. Zavijemo ostro desno nazaj na asfaltno cesto, ki hitro zavije levo navzdol proti bolj strnjenemu predelu Dobena. Po morda 10 minutah hoje pridemo do prvega križišča z lesenimi tablami, ki nas usmerjajo proti vasi Rašica. Tu zavijemo ostro desno. Te ceste se držimo skoraj vse do njenega konca, ko na ovinku do zadnje hiše zavijemo naravnost navzdol na gozdni kolovoz. Zložno se spuščamo. Pot hitro zavije desno in se kmalu povsem položi. Kmalu za tem pridemo do vasi Rašica. Skozi vas gremo po glavni cesti, ki nas končno pripelje tudi na izhodišče.