Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

  Sveta Trojica nad Vrhniko za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Sveta Trojica nad Vrhniko

Sveta Trojica nad Vrhniko je velika bela cerkev, ki stoji na osamelem griču na skrajnem zahodnem robu Ljubljanskega barja. K cerkvi najhitreje pridemo po Klancu, kjer se je rodil naš veliki pisatelj Ivan Cankar. O Sveti Trojici nad Vrhniko se je ohranila legenda, ki govori o pastirici, ki je na griču nad Vrhniko pasla ovce. Nekoč se je zgodilo, da so vse izginile in po daljšem iskanju jih ...

Sveta Trojica nad Vrhniko se nahaja na griči na katerega vodi več pešpoti.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 2 do 3 leta. Otrokom, ki so komaj shodili pomagamo pri hoji do začetka velikega parka, ki obdaja cerkev Svete Trojice, oziroma čez Klanec. Pot do cerkve lahko opravimo tudi z vozičkom za otroke. Pri cerkevi in v prostranem parku bodo otroci našli obilo varnega prostora za tekanje in igro.

Zahtevnost: Lahka deloma označena pot.

Oprema: Običajna lahka športna obutev.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 347 m
Izhodišče: 300 m
Višinska razlika: 47 m

Izhodišče: Vozimo se po primorski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Vrhniko. Po glavni cesti se skozi mesto zapeljemo do prvega semaforiziranega križišča (april, 2021) ob katerem se nahaja velika stara gosposka hiša. Tu gre levo cesta za Borovnico, mi pa na tem križišču zavijemo desno za Horjul. Pred sabo vidimo majhno cerkvico svetega Lenarta. Na križišču pred njo zavijemo desno za Horjul in takoj za tem parkiramo ob cesti. Vkolikor ne najdemo parkirišča po opisu, parkiramo na drugem ustreznem mestu in se nato vrnemo do omenjene cerkvice svetega Lenarta.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Krožna pot 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: S parkirišča gremo mimo majhne cerkvice svetega Lenarta v centru mesta in zavijemo na ulico Na klancu. Cesta nas vodi mimo spominske hiše Ivana Cankarja in se sorazmerno strmo vzpenja. Za Cankarjevo hišo naša cesta zavije desno, nato pa nas naravnost pripelje do vznožja prostranega parka vrh katerega se nahaja cerkev Svete Trojice. Do cerkev se sprehodimo po široki pešpoti skozi park.

Povratek: Gremo desno ob cerkvi in zavijemo desno na pešpot, ki se spušča skozi drevored. Nižje pridemo do asfaltirane ceste, kjer nadaljujemo desno. Po morda 30 metrih hoje pridemo do naslednjega križišča, kjer se držimo naravnost navzdol. Kmalu pridemo do glavne ceste Vrhnika - Horjul po kateri se vrnemo na izhodišče.