Meniji za izlete po regijah Slovenije

     

  Ljubljanski vrh iz Močilnika za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Ljubljanski vrh

Ljubljanski vrh je vzpetina južno od Vrhnike in Verda na vzhodnem robu planotaste Menišije. Na vrhu hriba se nahaja vojaška radarska postaja, zato na sam vrh ni mogoče priti. Njegova pobočja so gozdnata, zato je tudi pot večinoma nerazgledna. Na Ljubljanski vrh se zato najbolj splača iti v zimskih mesecih, ko je drevje golo. Na posameznih mestih, tudi tik pod vrhom, se ...

Ljubljanski vrh se ponaša z lahko potjo, ki večinoma poteka po široki makadamski cesti.

Družinski izlet: Če se na izlet na Ljubljanski vrh odpravimo od Močilnika nas pot vodi tudi skozi Retovje, kjer se nahajajo izvrstni izviri Ljubljanice. Ta sorazmerno dolga pot je primerna za otroke stare 4 do 5 let. Če si želimo izlet skrajšati za približno 40 minut hoje in si prihraniti nekaj višinske razlike se na pot odpravimo z izhodišča nad Verdom. Izlet je od tu primeren tudi za otroke stare 3 do 4 leta. Od tu pot večinoma poteka po široki in pretežno zložni makadamski cesti, ki nam v zgornjem delu poti z otroki vzame tudi do eno uro hoje. Če se z avtomobilom zapeljemo nad predele pešpoti, ki poteka skozi gozd, oziroma do zgornjega predela, ki poteka samo še po makadamski cesti se na Ljubljanski vrh lahko odpravimo tudi z vozičkom za otroke. V tem primeru pri razpelu, visokem križu ob cesti, ne zavijemo desno na stezo, temveč gremo naprej po makadamski cesti. Čez slabih 100 metrov bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo desno proti Ljubljanskemu vrhu. Pobočja hriba so gozdnata, zato bomo v poletni vročini deležni obilo sence, razgledi pa so zaradi golega drevja najlepši pozimi.

Zahtevnost: Lahka deloma neoznačena pot.

Oprema: Običajna pohodniška obutev.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 819 m
Izhodišče: 300 m
Prehojena višinska razlika: 525 m

Izhodišče: Na pot se lahko odpravimo pri izviru Močilnik ali z manjšega parkirišča nad Verdom, s čimer si pot skrajšamo za približno 40 minut.
Izhodišče pri Močilniku: Peljemo se po avtocesti Ljubljana-Koper. Zapustimo jo na izvozu za Vrhniko. Za cestninsko postajo zavijemo levo in z vožnjo nadaljujemo skozi mesto. Ko se pričnemo vzpenjati po Vrhniškem klancu že izven Vrhnike, smo pozorni na tablo ob cesti, ki nas usmeri levo proti Močilniku. Od tu po nekaj minutah prečkamo Malo Ljubljanico in takoj za mostom parkiramo na urejenem parkirišču ob gostišču.
Izhodišče nad Verdom: Zapeljemo se na Vrhniko, kjer sledimo prometnim smerokazom za Borovnico. Ko pridemo v Verd, na križišču sledimo smeri za železniško postajo, nato pa smerokazom za kamnolom. Držimo se te ceste in ko se zapeljemo skozi avtocestni podvoz parkiramo čez približno 50 metrov levo ali desno ob cesti na manjšem parkirišču s klopjo (marec, 2021).

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče pri Močilniku: 2 uri, izhodišče nad Verdom: 1 ura 20 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: IZHODIŠČE pri Močilniku: S parkirišča pred gostiščem Močilnik stopimo desno na makadamsko cesto. Sprva nas vodi ob robu gozda, nato ob Mali Ljubljanici, v nadaljevanju pa preide v asfaltirano cesto. Pripelje nas do manjšega križišča, kjer zavijemo desno v vas Mirke. Cesta nas v desnem ovinku okoli gosposkega kmečkega posestva pripelje do križišča v starem vaškem jedru (marec, 2021). Tu nadaljujemo levo. Te ceste se držimo vse do široke pešpoti na koncu naselja. Gremo naprej po pešpoti, ki nas pripelje do brvi po kateri prečkamo strugo Velike Ljubljanice, ki je polna le ob visokih vodah. Za brvjo stopimo desno na kolovoz, ki se prične vzpenjati nad reko. Višje pridemo do široke makadamske ceste, kjer nadaljujemo levo, a že po morda 20 metrih smo pozorni na planinsko markacijo, ki nas usmeri desno na pešpot. Vzpenjamo se skozi gozd, pot pa nas pripelje do asfaltirane ceste na koncu naselja Verd. Gremo naprej po cesti skozi avtocestni podvoz. Cesta nas v levem ovinku pripelje do klopce in manjšega parkirišča (marec, 2021), oziroma IZHODIŠČA nad Verdom. Nekaj metrov naprej opazimo planinski smerokaz za Dolge Tali, ki nas usmeri desno na kolovoz. Po morda naslednjih 20 metrih hoje nas planinska markacija usmeri desno na pešpot. Pešpot nas pripelje do asfaltirane ceste, ki vodi proti kamnolomu. Gremo skozi železniški podvoz, ki ga vidimo pred sabo ter nato takoj za njim zavijemo desno na široko makadamsko cesto. Te ceste se držimo do prve domačije nedaleč stran. Tik pred njo bomo opazili planinski smerokaz, ki nas ponovno usmeri desno na pešpot za Dolge Tali. Hodimo po ozkem kolovozu, ki je dobro označen z markacijami. Višje na razpotju sledimo markacijam levo. Kmalu se priključimo ožjemu kolovozu po katerem nadaljujemo z zmernim vzponom. Hodimo po sorazmerno odprtem svetu deloma poraščenem z grmičevjem in redkejšimi drevesi, a se svet hitro zarašča (marec, 2021). Ko višje kolovoz preide v pešpot nas kmalu pripelje do široke makadamske ceste po kateri nadaljujemo s hojo. Po morda 100 metrih hoje pridemo do visokega razpela tik ob cesti. Tu zavijemo desno na stezo, ki nas ponovno hitro pripelje na široko makadamsko cesto. S hojo nadaljujemo naprej in že po morda 30 metrih pridemo do razpotja širokih makadamskih cest. Desna spodnja je markirana, mi pa na razpotju nadaljujemo po levi zgornji nemarkirani cesti. Držimo se je vse do vojašnice vrh Ljubljanskega vrha do katere imamo še približno 40 minut hoje.

Povratek: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.