Meniji za izlete po regijah Slovenije

     

 Mrzla jama iz Juršč - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Mrzla jama

Velika večina pot do Mrzle jame nas vodi tudi na razgledni Kršičevec. Na razpotju, kjer se pot razcepi imamo do vrha Kršičevca 10 minut, do Mrzle jame pa 15 minut hoje. Če se odločimo za obisk Mrzle jame na poti iz Kršičevca, si bomo izlet popestrili s kratkim krožnim ovinkom, ki nam bo vzel morda 10 minut dodatne hoje. Priporočamo torej, da si Mrzlo jamo ogledamo na poti iz ...

Družinski izlet na Mirno goro za otroke.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 3 do 4 leta. Vhod v Mrzlo jamo se nahaja v globoki in ozki skalnati razpoki in je zelo atraktiven.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 938 m
Višina izhodišča: 704 m
Višinska razlika: 234 m

Izhodišče: Primorsko avtocesto zapustimo na izvozu za Postojno in Ilirsko Bistrico. Zapeljemo se do Pivke, kjer nadaljujemo proti Knezaku do vasi Parje. Tu zavijemo levo za Juršče (tudi Jurišče) in Palčje. V Palčju pri cerkvi v središču naselja zavijemo levo za Jursce. Zapeljemo se do sredisca vasi Juršče, kjer parkiramo pri informativnih tablah pred spomenikom.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Kršičevec 1 ura 30 minut. Krožen povratek Kršičevec - Mrzla jama 15 minut, Mrzla jama - izhodišče 1 ura 15 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Po ozki asfaltirani cesti gremo mimo NOB spomenika. Cesta za zadnjimi hišami postane makadamska in nas pripelje do prvega razpotja, kjer nadaljujemo levo. Kmalu pridemo do naslednjega razpotja, kjer je levo smer za Bele stene, mi pa nadaljujemo naravnost. Hodimo ob ovčarski ogradi. Na njenem koncu pot preide v kolovoz. Višje nas na razpotju markacija na skali usmeri desno. Čez nekaj minut smo pozorni na naslednjo markacijo na skali, ki nas usmeri levo na ozko pešpot. V zložnem vzponu pridemo do širokega in neizrazitega prevala. Gremo naprej preko travnikov v široki kotanji pod vznožjem Kršičevca. Držimo se naravnost. Pot je na temu predelu precej slabo nadelana, markacije pa redke (september, 2015). Hodimo do roba gozda, kjer postane pešpot široka in dobro nadelana. V zmernem vzponu ji zlahka sledimo. Višje prečkamo gozdno cesto in nadaljujemo naprej v gozdnato pobočje. Kmalu gremo mimo lipe zaraščene s štirinajstimi debli. Nahaja se ob naši pešpoti, nanjo pa nas opozarja napis na drevesu. Višje prečkamo gozdno jaso, pot pa se začasno položi. Kmalu se pričnemo ponovno vzpenjati, svet pa postaja vedno bolj odprt. Gremo mimo klopce s smerokazom, ki nas vodi levo precej direktno v travnato pobočje. Čez nekaj 10 metrov gremo mimo razpotja, levo za Kršičevec in desno za Mrzlo jamo.
Pot na Kršičevec: Vzpon je sorazmerno strm, hodimo pa izmenično skozi gozdne zaplate in preko travnatega pobočja. Pot nas pripelje do razgledne table na zahodnem robu planotastega, travnatega vrha. Tu nadaljujemo desno proti visokemu, zloženemu kupu kamenja, ki označuje vrh Kršičevca. Pričakal nas bo žig in vpisna skrinjica okrašena z jelenjim rogovjem.
Pot do Mrzle jame: Gremo desno in sledimo stezici, ki je zelo slabo nadelana. V zložnem vzponu prečkamo travnato pobočje do roba gozda. Sledimo markacijam, ki nas vodijo ob levem robu velike jase takoj za robom gozda. Za jaso nadaljujemo po kolovozu. Po nekaj minutah hoje nas markacije vodijo levo navzgor po slabo nadelani gozdni pešpoti v pobočje gozda. Tu zavijemo desno navzdol do Mrzle jame. Spustimo se do pomola, ki sili nad jamo. Spuščamo se po strmem terenu. V suhem in še zlasti v mokrem se moramo paziti zdrsa, saj gozdna zemlja po kateri nas vodi stezica ne zdrži naše teže.

Sestop: Vračamo se krožno mimo Mrzle jame. Iz vrha gremo naprej proti vzhodu. Sledimo markacijam. Sprva se nekoliko spustimo in gremo mimo prve markacije. Druga markacija nas usmeri desno proti jugu čez travnik. Gremo do roba, kjer se prične travnat teren nekoliko strmeje spuščati. Tam bomo našli naslednjo markacijo. Za njo gremo nekoliko desno navzdol proti gozdu. Sredi poti bomo šli mimo naslednje markacije. Ko pridemo do roba gozda, bomo na prvem drevesu naleteli na naslednjo markacijo. Do tu je pot povsem nenadelana in smo odvisni ob markacij. Sprva se spuščamo skozi gozd, ki se nekajkrat umakne travnatemu svetu, nato pa se kmalu spustimo v visok gozd. Pešpot je ponovno slabo nadelana in se pri hoji zanašamo na markacije. Pot nas pripelje do gozdnega kolovoza pod katerim se nahaja Mrzla jama.
Gremo pod kolovoz do roba globeli in se spustimo levo od pomola, ki sili nad jamo. Spuščamo se po strmem terenu. V suhem in zlasti v mokrem se moramo paziti zdrsa, saj gozdna zemlja, po kateri hodimo ne zdrži naše teže. Po ogledu izjemno atraktivnega vhoda v Mrzlo jamo se vrnemo na kolovoz in nadaljujemo levo. V nekaj minutah pridemo do velike gozdne jase. Markacije nas vodijo ob njenem desnem robu po slabšem kolovozu. Za jaso pridemo do roba gozda. Tu se pot izgubi. Travnato pobočje pobočje prečkamo rahlo levo navzdol vse dokler se ne priključimo naši prvotni poti, po kateri se vrnemo na izhodišle.