Radensko polje

     Sprehod ob reki Ribnici poteka po zamočvirjeni in neokrnjeni naravi.     Rečica Ribnica izvira ob vznožju Velike gore. Tu imamo lahko tudi nedeljski piknik.

  Radensko polje iz Velike Račen za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Radensko polje

Radensko polje je eno najmanjših kraških polje v Sloveniji. Napajajo ga trije vodotoki, ki ob daljšem deževju poplavljajo in polje tudi za več tednov spremenijo v slikovito kraško jezero. Večina vode ponike v temačni, ponorni Zatočni jami v katero se zliva rečica Šica in Lazarjevi jami na robu travnatega polje. V slednjo se lahko med visokimi kovinskimi rešetkami, kolikor nam dopušča dnevna svetloba, tudi sprehodimo. Po ogledu ponornih jam se zapeljemo, ali sprehodimo na osamelec, oziroma hum Kopanj, kjer po ljudskem izročilu izvira čudežen Marijin studenček. Na Kopanju je tri predšolska leta pri svojem stricu preživel France Prešeren. Radensko polje se nahaja v regiji Dolenjska, podregiji Novomeško-Krška in še ožje v podregiji Dolenjsko podolje.

Družinski izlet po Radenskem polju lahko opravimo tudi z vozičkom za otroke.

Družinski izlet: Izlet je nezahteven, večino časa hodimo ob cesti, po kolovozih ali preko travnikov, zato bodo velik del poti zmogli tudi otroci stari okoli 2. let. Za otroke stare 2 do 3 leta izlet ne bi smel biti predolg. Kljub temu jim po potrebi pomagamo z nošenjem, še zlasti, ko se preko gozda nad Zatočno jamo prebijemo na drugo stran struge reke Šice. Prav tako lahko velik del poti prevozimo z vozičkom za otroke, vendar v tem primeru, zaradi struge reke Šice pri Zatočni jami, ni mogoča krožna pot. Če želimo izlet opraviti z vozičkom za otroke, priporočamo, da izlet opravimo v obratni smeri kot je opisan in se iz izhodišča napotimo direktno proti Lazarjevi jami. Krajši del poti od konca kolovoza preko travnika do Lazarjeve jame, če nam voziček ali visoka trava tega ne dopuščata, otroka po potrebi nesemo. Od tu se potem sprehodimo še do Zatočne jame. Če gremo na pot z otroki starimi do 3 let izpustimo ovinek do izvira reke Šice na koncu vasi Mala Račna.

Zahtevnost: Daljši sprehod, če se gremo na Kopanj lahka neoznačena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Višina: 392 m
Višina izhodišča: 330 m
Višinska razlika: 62 m

Izhodišče: Vozimo se po dolenjski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu Grosuplje - zahod. Ceste se držimo v smeri za Grosuplje. Na prvem krožnem križišču se ponovno držimo smeri za Grosuplje, Šmarje-Sap, enako velja v naslednjem križišču. Zapeljemo se v Grosuplje, kjer na krožnem križišču zavijemo na Taborsko cesto proti Turjaku. Cesta nas pripelje na Župančičevo cesto iz katere po krajši vožnji zavijemo na Cesto na Krko in se zapeljemo do Velikega Mlačeva. Tu zavijemo desno proti Vidmu. Te ceste se držimo vse do Velike Račne. Parkiramo na parkirišu za Kulturnim domom. .

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja.

Časi: Krožni sprehod do izvira Šica, Zatočnih jam in vzpon na Kopanj 1 ura 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi, predvsem v suhem in ko Radensko polje ni poplavljeno. Vkolikor želimo izlet opraviti z vozičkom za otroke so bolj primerni zimski meseci, ko je trava nizka, da z vozičkom lažje prečkamo travnike.

Izlet. Izlet. Izlet.

Vzpon: Od parkirišča se sprehodimo do asfaltirane ceste za nogometnim križiščem. Zavijemo desno in se po cesti sprehodimo do vasi Mala Račna, oddaljene nekaj 100 metrov. V vasi pridemo do križišča, kjer nas tabla (marec, 2016) usmeri desno proti izviru reke Šice. Držimo se ceste, ki nas vodi skozi vas. Višje zavijemo desno po cesti navzdol proti hišni številki 19b. Takoj za hišo je modra garaža. Pod njo se nahaja izvir Šice. Do njega se, s predhodnim dovoljenjem lastnika, spustimo preko zasebnega zemljišča.
Nato se po isti poti vrnemo do križišča v vasi, kjer gremo tokrat naravnost v smeri Zatočnih jam. Po nekaj 100 metrih hoje, že za vasjo, pridemo do znamenja, kjer zavijemo levo na kolovoz. Vodi nas mimo njiv in košnih travnikov. Ko pridemo do konca kolovoza zavijemo levo proti strugi reke Šice in ji sledimo do ponorne Zatočne jame z visokimi rešetkami, v katero reka ponikne. Jamo obhodimo po gozdu nad njo. Vkolikor je struga suha jo lahko tudi prečimo. Pri tem se pazimo zdrsa na nekaj metrov visokem in strmem bregu struge. Prehod skozi gozd iščemo morda 10 metrov za jamo. Ko pridemo do roba gozda se levo vrnemo do struge in informativne table. Tu se tudi precej lažje spustimo do reke.
Nato se držimo roba gozda. Po približno 200 metrih pridemo do naslednje velike slikovite, ponorne Lazarjeve jame. Tudi tu so na vhodu v jamo visoke in močne kovinske rešetke, ki zadržujejo vejevje. Vhod v jamo je suh in se skozi rešetke sprehodimo vanjo kolikor nam dopušča dnevna svetloba.
Nato gremo naprej mimo lovske opazovalnice in se še vedno držimo roba gozda. Hitro pridemo do kolovoza, kjer zavijemo desno. Če hočemo videti še tretjo, manjšo in manj atraktivno ponorno jamo se kolovoza držimo do prvega razpotja kolovozov. Tu zavijemo na kolovoz desno nazaj. Čez morda 100 metrov zavijemo po občutku desno proti robu gozda, tam kjer je pobočje nekoliko bolj skalnato in poiščemo jamo. Nato se po isti poti vrnemo na prvotni kolovoz, ki nas hitro pripelje do gasilskega doma v Veliki Račni. Na glavni cesti skozi naselje zavijemo levo in nato ponovno levo proti Mali Račni. Od tu pridemo na izhodišče v nekaj minutah.
Iz izhodišča se zapeljemo ali sprehodimo na Kopanj. Sprva se držimo glavne ceste, nato pa še v naselju zavijemo desno na cesto, ki nas pripelje do velike cerkve svete Marija vrh osamelca.

Sestop: Na izhodišče nas pripelje krožna pot.

Mobilni pogled:
- za več fotografij pritisni na povezavo Radensko polje -

8 images

radensko-polje-56

radensko-polje-55

radensko-polje-54

radensko-polje-53

radensko-polje-52

radensko-polje-51

radensko-polje-50

radensko-polje-49

 
  Slika prikazuje rešetke na vhodu v Lazarjevo jamo na Radenskem polju.