Meniji za izlete po regijah Slovenije

    

  Piramida na Liscu za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Piramida na Liscu

Piramida na Liscu se nahaja v Suhi krajini severno od reke Krke, ki to dolenjsko pokrajino poševno deli na dva približno enaka dela. Lisec je širše, vsaj med pohodniki, sicer manj znana zelo lepa vinska gorica, ki se kiti z razglednimi vinskimi cestami. Tu se pred nami odpirajo razgledi na redko poseljeno deželo posejano z manjšimi vasmi okoli katerih se širijo posamezne njive, pašniki ter košni travniki na katerih lahko prepoznamo stara visoka sadna drevesa. Vasi so pred našim pogledom sicer večinoma skrite v dolinah med z gozdom poraščenimi hribi. Tudi ...

Piramida na Liscu je izvrsten predlog za družinski izlet na Dolenjskem.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 3 do 4 leta, a bodo velik del poti prehodili tudi mlajši otroki. Večji del poti je položen, vzponi pa so večinoma zložni. Izlet nas preseneti z razglednimi vinskimi cestami in pogledom na mogočen Kočevski Rog. Med krožnim povratkom se povzpnemo še do cerkvice svetega Križa. Na travniku okoli cerkve je obilo varnega prostora za otroško igro, sam prostor pa je v poletni vročini idealen za mirno poležavanje. V bližini se nahaja Svetokriško brezno. Po legendi je vanj padel graščak, zato otroke pri raziskovanu gozda okoli cerkve spremljamo.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška obutev.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina : 565 m
Izhodišče: 412 m
Prehojena višinska razlika: 252 m

Izhodišče: Vozimo se dolenjski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu Trebnje-zahod in sledimo prometnim tablam za Žužemberk. Peljemo se preko Dobrniča in preko vasi Dobrava še naprej za Žužemberk. Tu postanemo pozorni na oznako desno za Lisec. Peljemo se po tej cesti, ki se prične hitro vzpenjati. Ko zavije ostro desno pridemo do križišča, kjer je poleg zemljevida poti po vinski gorici Lisec (julij, 2020) opazimo oznako Pot k Piramidi. Tu že lahko pričnemo z izletom, lahko pa se zapeljemo še naprej vse do zgornje ceste. Do nje sledimo oznakam Pot k Piramidi/Pot k cerkvi. Zgornja najvišja cesta do katere se zapeljemo po ozki in precej strmi cesti mimo številnih vinogradov in zidanic se ne vzpenja več. Takoj, ko pridemo do križišča najvišje ceste parkiramo levo ob cesti poleg križišča. Tu se nahaja lesen smerokaz, ki kaže razdalje do različnih krajev v Sloveniji, ekološki otoček ter na drugi strani ceste turistični zemljevid (julij, 2020). V bližini tik ob cesti je tudi manjša kapelica.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Celotna krožna pot nam bo vzela približno 1 uro 30 minut zmerne hoje.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Na izhodišču gremo, glede na prihod, levo po cesti in sledimo Poti na Piramido. Hodimo po t.i. Zgornji poti imenovani tudi Zagoriška pot. Nižje sta še Srednja pot in Spodnja pot. Položna in izredno razgledna cesta nas vodi mimo številnih zidanic in vinogradov. Ko se prične sicer ves čas položna cesta vzpenjati pridemo do razpotja, kjer sledimo oznaki za Pot na Piramido - Zagoriška pot. Tu zavijemo desno nazaj, navzgor. Tu do sedaj asfaltirana cesta postane makadamska in slednja hitro preide v širok gozdni kolovoz. Po nekaj minutah hoje se obrne levo, kjer bomo desno opazili samotno domačijo. Gremo še nekaj korakov naprej, kjer kolovoz zavije desno k kmetiji, nas pa kažipot usmeri levo na pešpot Pot na Piramido. Že po morda 20 metrih pridemo do razpotja pešpoti, kjer se ponovno držimo levo. Desno navzdol gre tu pot k cerkvi Svetega Križa. Naše pešpoti se sedaj držimo vse do vrha. V večinoma zmernem vzponu skozi gozd kmalu pridemo na vrh Lisca imenovan Piramida. Na njem se nahaja kovinsko razpelo, vpisna skrinjica in zvonček želja. Levo pod vrhom se lahko sprehodimo do nekaj 10 metrov oddaljenega kurišča z več klopmi.

Povratek: Po isti poti se vračamo do prvega razpotja, kjer ne gremo naravnost po prvotni poti, temveč zavijemo sedaj levo navzdol. Pešpot, ožji gozdarski kolovoz, se pretežno zmerno spušča skozi gozd. Občasno se položi, držimo pa se ga vse do makadamske ceste, kjer nadaljujemo desno. Cesta nas kmalu pripelje do ograde, ki zapira pot na velik travnat breg, gozdno jaso košenico vrh katere se nahaja majhna cerkvica svetega Križa. Ob robu jase se vzpnemo po cerkvice ter nato nazaj do makadamske ceste, kjer s hojo nadaljujemo levo. Položna cesta nas po morda 10 minutah hoje vodi mimo smerokaza Pot na Piramido. Še naprej se držimo naše makadamske ceste, ki se sedaj turistično imenuje Pot k cerkvi in nas v nadaljnih nekaj minutah pripelje na rob gozda. Tu makadamska cesta preide v asfaltno in ponovno postane zelo razgledna. Mimo zidanic in vinogradov se sprehodimo do izhodišča.