Meniji za izlete po regijah Slovenije

    

 Polževo iz Višnje gore - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Polževo

Opisan družinski izlet sledi prvi polovici Jurčičeve poti do cerkvice Svetega Duha nad smučiščem na Polževem in gozdni učni poti Po sledeh Višnjanskega polža. S hojo pričnemo v starem središču Višnje gore, ki nas preseneti s podobo, ki še vedno sledi črtam starega srednjeveškega in z obzidjem utrjenega mesteca. Zadnji predstavnik višnjegorskih grofov Albert je konec 12. stoletja ...

Polževo je primerno tudi za družine z otroci, saj pot ni strma.

Družinski izlet: Izlet je zaradi svoje dolžine primeren za otroke stare 4 do 5 leta. Pot je dobro označena (maj, 2015) in z orientacijo nimamo težav. Na poti bomo šli mimo 26 učnih tabel gozdne učne poti Po sledeh višnjanskega polža in se podučili o številnih drevesnih vrstah.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 630 m
Višina izhodišča: 384 m
Višinska razlika: 246 m

Izhodišče: Vozimo se po dolenjski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Višnjo goro in se zapeljemo v staro središče naselja, kjer parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - cerkvica Sveti Duh nad Polževim 1 ura 30 minut. Krožen povratek cerkvica Sveti Duh - Višnja gora 1 ura 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Parkiramo v starem mestnem jedru Višnje gore. Gremo proti stari osnovni šoli in za njo zavijemo levo navzgor. Hitro pridemo v gozd in se pričnemo vzpenjati po široki in dobro shojeni pešpoti opremljeni s številnimi tablami gozdne učne poti. Ko se višje pot nekoliko položi nas tabla usmeri desno proti razvalinam Starega gradu. Do njega imamo nekaj minut hoje po široki in dobro shojeni poti. Do samih razvalin nas vodi ozka stezica. Na prvotno pot se vrnemo po isti poti in nadaljujemo desno. Hitro pridemo do makadamske ceste, kjer nadaljujemo naravnost. Že po nekaj 100 metrih hoje nas tabla učne poti usmeri levo v gozd na široko pešpot, ki nas v dobri minuti pripelje do asfaltirane ceste tik pred vasjo Pristava pri Višnji gori. Te ceste se držimo naravnost skozi vas vse do njenega konca, kjer nadaljujemo naravnost po makadamski cesti. Kar nekaj časa hodimo skozi gozd. Te ceste se držimo vse do vasi Zavrtače. Skozi vas gremo še vedno naravnost in nato na križišču desno. Na koncu vasi, na križišču asfaltiranih cest zavijemo desno proti Polževemu in že čez nekaj 10 metrov levo za oznako Jurčičeve poti po ozki stezici čez travnik v gozd. Gozdna cesta nas v dobri minuti pripelje do asfaltirane ceste, kjer zavijemo levo. Gremo do hotela Polževo, ki ga dosežemo v dobrih dveh minutah in se za njem povzpnemo po pobočju majhnega smučišča. Nad smučiščem se držimo levo in prej kot v minuti pridemo do cerkvice Svetega Duha, ki je cilj našega izleta.

Sestop: Po smučišču se spustimo do ceste pred hotelom Polževo in zavijemo levo. Te ceste se držimo vse do gasilskega doma v Kriški vasi. Ta del poti nam vzame več kot pol ure. Takoj ob gasilskem domu na manjšem križišču zavijemo desno. Te ceste se držimo do vasi Pristava, kjer zavijemo levo. Od tu se na izhodišče vrnemo po prvotni poti.