Meniji za izlete po regijah Slovenije

    

  Gospodična iz Gabrja za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Gospodična

Gospodična je eden izmed več čudežnih izvirov vode z Gorjancev, skrivnostnega pogorja prežetega z mitologijo pravljičnih bitij. Dobrih in slabih. Le redkokatero področje v Sloveniji je obdano v tančico tolikih bajk in legend. Vanje danes ne verjamemo več, čeprav jih je še veliko živih in si jih ljudje okoli Gorjancev še vedno pripovedujejo. In mi, ki živimo drugje, prav z veseljem kakšno ...

Gospodična, čudežni izvir, bo otroke navdušil s pripovedjo o gospe z gradu Mehovo.

Družinski izlet: Družinski izlet na Gospodično je primeren za otroke stare 4 do 5 let. Pogorje je polno pripovedi in legend o nekdanjih časih. Tista o Gospodični govori o postarani in hudo bolni gospe z gradu Mehovo, izginule utrdbe, ki jo so konec 12. stoletja pozidali Višnjegorski grofje za potrebe osvajanja Bele krajine. Gospa se je napila zdravilne studenčnice in se čudežno pomladila in ozdravela. Z njimi bomo otroke motivirali med hojo. Tik nad izvirom je planinski Dom Vinka Paderšiča. Tu se lahko okrepčamo in naužijemo razgledov na Dolenjsko podolje in gričevja, ki ga obdajajo.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Izhodišče: 400 m
Višina: 822 m
Višinska razlika: 422 m

Izhodišče: Vozimo se po dolenjski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Novo mesto - vzhod, Metliko in Črnomelj. Skozi Novo mesto sledimo oznakam za Metliko. Ko smo že iz mesta smo pozorni na oznake za vas Velike Brusnice. V tej vasi sledimo cesti za vas Gabrje. V središču te vasi, takoj za gostilno, pridemo na križišče, kjer nadaljujemo naravnost po ulici imenovani Šumeči potok. Na koncu ceste, že nad vasjo, bomo opazili večje parkirišče s planinskimi smerokazi, kjer parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Gabrje - Gospodična 1 ura 25 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Na parkirišču pri Šumečem potoku sledimo planinskim oznakam za Trdinov vrh in Planinski dom pri Gospodični. Skozi gozd hodimo po široki in dobro nadelani pešpoti. Hitro pridemo do razpotja označenega s planinskimi smerokazi, kjer sledimo smeri za Trdinov vrh in Planinski dom pri Gospodični. Vzpenjamo se zmerno strmo. Višje prečkamo gozdno jaso razgledno proti Kamniško-Savinjskim Alpam, kjer se pot kratko povsem položi. Za jaso se vzpenjamo nekoliko hitreje in gremo po brvi preko manjšega potočka. Hitro za tem pridemo do zdravilnega izvira Gospodična. Tu zavijemo desno na stopnice po katerih se povzpnemo do Planinskega doma pri Gospodični. Pot je ves čas dobro nadelana in označena, tako z markacijami kot planinskimi tablami.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.