Meniji za izlete po regijah Slovenije

    

 Debenec iz vasi Ostrožnik - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Debenec

Debenec je razloženo naselje na vinorodnih pobočjih istoimenskega vrha med hribi Dolenjskega podolja. Nahaja se južno od reke Mirne nad potokom Zabrščica. Na vrhu je bil nekoč razgledni stop. Danes na njemu najdemo planinski dom in široko parkirišče za avtomobile. Razgled na vrhu se odpre za parkiriščem. Vidi se Mirenska dolina in v ozadju Posavski hribi z južnimi pobočji. ...

Zahtevnost: Lahka krožna označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 547 m
Višina izhodišča: 240 m
Višinska razlika:
307 m

Izhodišče: Vozimo se po avtocesti Ljubljana-Novo mesto. Zapustimo jo na izvozu Trebnje Vzhod (Mokronog, Mirna). Na prvem križišču zavijemo desno proti Trebnjem in Mirni. V krožnem križišču zavijemo na izvoz Mirna. V naslednjih dveh krožiščih zavijemo na izvoze za Mirno. Peljemo se preko Dol pri Trebnjem. V Mirni zavijemo pred mostom takoj desno. Nadaljujemo preko železnice in takoj, ko jo prečkamo zavijemo levo proti Voljčjim njivam. Peljemo se preko Volčjih njiv in Loga do vasi Ostrožnik. Parkiramo za vasjo blizu kapelice.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Vas Ostrožnik - Debenec 1 ura 15 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Vrnemo se v vas, kjer v njenem središču na širokem asfaltnem platoju zavijemo levo naravnost med hiše in nadaljujemo po makadamski cesti. Po približno 10 minutah hoje pridemo do Gorenje vasi. Ko pridemo do asfaltne ceste, ki vodi skozi vas, nadaljujemo desno. Po nekaj minutah hoje pridemo do križišča, kjer nas prometna tabla usmerja desno proti Debencu. Cesta nas vodi skozi gozd in se prične hitro precej strmo vzpenjati. Ko pridemo iz gozda, se cesta položi in nas pripelje do prvih hiš z vinogradi. Nadaljujemo naprej po naši cesti in po približno 10 minutah od prve hiše na grebenu pridemo do table, ki označuje začetek naselja Debenec. Cesta nas mimo prvih hiš naselja vodi v levem ovinku, ko pa pridemo do naslednjih hiš nas mimo vodi v desnem ovinku. Nato hitro pridemo do križišča, kjer nas table usmerijo levo. Nadaljujemo s hojo in se držimo desno. Na temu odseku se odpre lep razgled na pokrajino. Lepo se vidijo sosednji vrhovi in hribi Debenca in tudi Posavsko hribovje. Ko ponovno pridemo do hiš nas tabla usmeri desno. Po nekaj minutah hoje lahko do vrha naredimo kratko bližnjico skozi gozd, na kar nas opozarja markacija, ali pa nadaljujemo naprej po asfaltni cesti. Do vrha in planinskega doma, ki je cilj izleta v naravi imamo samo še nekaj minut hoje.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.