Izvir Krke

Krožni sprehod do Krške jame nas pelje mimo izvira rečice Poltarice.        Krožni sprehod do Krške jame nas pelje mimo izvira rečice Poltarice.       Družinska pot za otroke do izvira rekel Krke je lahek krožen nedeljski izlet.

 Izvir Krke iz vasi Krka - za gps sled, galerijo ali forum pritisni na zgornje ikone

izvir Krke

Krožna pot do izvira reke Krke je primerna tudi za družine z majhnimi otroki. Vodi nas skozi vasi s še številnimi ohranjenimi kozolci, lesenimi podi in ostalo tradicionalno kmečko arhitekturo, ki nepogrešljivo dopolnjuje kulturno krajino tega območja. Največ naše pozornosti bo zagotovo pritegnil izredno fotogeničen izvir Poltarice in širok jez Krke v naselju Krka. Izvir Krke se nahaja regiji Dolenjska in podregiji Novomeško-Krška.

Izlet do izvira Krke bo navdušil tudi najmlajše otroke.

Družinski izlet: Opisani družinski izlet je primeren za otroke stare 2 do 3 leta. Pot do izvira Krke lahko opravimo tudi z vozičkom za otroke. Z njim krožen povratek ni mogoč in se vrnemo po isti poti. Do izvira Krke se lahko sprehodimo tudi z otroki starimi do 2 leti. V temu primeru priporočamo, da se izognemo večini lokalni ceste do vasi Gradiček in se zapeljemo do parkirišča pri izviru Poltarice. Nazaj grede si lahko pot skrajšamo preko travnikov kot prikazuje GPS sled.
Otroke bo navdušil slikoviti izvir rečice Poltarice in slapovi Krke v istoimenskem kraju.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

višina višina višina

Višina: 272 m - višina izvira
Višina izhodišča: 300 m
Višinska razlika: 124 m - pot je razgibana in se večkrat dvigne ali spusti

Izhodišče: Vozimo se po dolenjski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Ivančno Gorico in nadaljujemo proti Krki, Muljavi in Žužemberku. Vozimo se po regionalni cesti. Nekaj kilometrov za Muljavo smo pozorni na prometno tablo, ki nas desno usmerja proti Krki, Mlačevu in Grosuplju. Tu zavijemo desno. Pred sabo vidimo veliko cerkev Svetega Kozma v Krki. Držimo se naše ceste, ki nas skozi naselje Krka pripelje do cerkev, kjer parkiramo.

čas hoje čas hoje čas hoje

Časi: Naselje Krka - izvir Krke 40 minut. Krožen povratek izvir Krke - izhodišče 40 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

opis poti opis poti opis poti

Vzpon: Iz parkirišča pred cerkvijo gremo levo proti vasi Gradiček in izviru Krke. Lokalna cesta nas sprva vodi skozi staro jedro, nato pa hitro pridemo do širokih travnikov. Po nekaj 100 metrih hoje pridemo do izvira Poltarice ob katerem se nahaja majhno urejeno parkirišče. Poltarica priteče na plano na treh mestih. Nad glavnim in tudi najlepšim izvirom, ki se nahaja ob parkirišču, nas vodi kratka, nekaj minut dolga pešpot do vhoda v jamo Poltarico. Nato se vrnemo nazaj do ceste in gremo naprej proti vasici Gradiček, ki je svoje ime dobila po gradu, ki je nekoč stal nad izvirom Poltarice. Ko cesta proti koncu vasi zavije levo, nas table usmerijo naravnost proti izviru Krke. Pot nas vodi mimo visokega kozolca. Nekaj 10 metrov za njim nas table usmerijo levo na tlakovano pot, ki nas v nekaj minutah pripelje do urejenega izvira Krke tik nad katerim se nahaja urejen vhod v Krško jamo.

Sestop: Na izhodišče se lahko vrnemo po isti ali krožni poti. V drugem primeru nadaljujemo s hojo naprej po komaj vidni pešpoti, ki nas vodi po travniku ob robu gozda. Sprva se zložno vzpenjamo, nato pa pot hitro zavije desno navzgor proti prvi domačiji vasi Trebnja Gorica. Ko jo dosežemo nadaljujemo desno po asfaltni cesti. Čez nekaj minut pridemo do križišča v središču vasi. Tu zavijemo desno. Te ceste se držimo približno 15 minut vse do prve hiše naselja Krka.Takoj za njo zavijemo desno in čez nekaj 10 metrov ponovno desno. Nato smo pozorni na hišno številko Krka 23 do katere prav tako pridemo po nekaj 10 metrih hoje. Pred to hišo zavijemo levo navzdol proti reki Krki. Pot nas pripelje do širokega jeza. Nekaj 10 metrov pred njim se nahaja lesen most preko katerega prečkamo reko. Preko dvorišča gostilne Javornik gremo do glavne ceste, ki vodi skozi naselje Krke in po kateri smo se pripeljali. Tu zavijemo desno in se ob glavni cesti vrnemo do izhodišča do katerega imamo še nekaj minut hoje.

Mobilni pogled:
- za več fotografij pritisni na povezavo Izvir Krke -

8 slik

izvir-krke-51

izvir-krke-50

izvir-krke-49

izvir-krke-48

izvir-krke-46

izvir-krke-45

izvir-krke-44

izvir-krke-43