Debela griža iz Volčjega Gradu za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Debela griža

Debela griža, naše največje gradišče, se nahaja le nekaj minut hoje stran od kraške vasice Volčji Grad. Od kje prihaja ime vasi ni povsem pojasnjeno, obstaja pa več domnev. Ena pravi, da po priimku Volk, ki je v teh krajih pogost. Druga pravi, da po volkovih, ki jih je bilo na Krasu nekoč zagotovo več. Tretja teorija govori o Volciji Priscili, ki naj bi bila hči oglejskih grofov in je v tej vasi ozdravela, kar naj bi potrjevala spominska plošča vzidana v steno cerkve. Tako piše na spletni strani lokalnega društva (junij, 2018). Na informativni tabli o vaški cerkvi posvečeni svetemu Janezu Krstniku je spominska plošča omenjena, a ne kot srednjeveški spomenik, temveč kot rimski nagrobnik posvečen božanskim Manom in Veturiji Celerini, ki je tu umrla stara petnajst let. Napis sta posvetila Tit Veturij in Volcija Priscila. Kar nekaj izbire imamo na voljo glede izvora imena vasi. Skrivnosti so kot začimbe zaradi katerih so jedi še boljše. Vas je ohranila pristno kraško podobo. Mnoge hiše s svojimi dolgimi, starimi stenami z majhnimi kamnitimi okni sledijo krivuljam ceste in dajejo videz manjših gotskih graščin. V ograjena dvorišča pridemo skozi velika vrata s kamnitimi klesanimi kraškimi portali. Med sprehodom skozi vas ne bomo spregledali kapelic s sveto Marijo. Svetnica ima več podob in ta se zdi stara kot sama Zemlja katere spoznanje se preko vasi plazi proti bršljanu. Vas je znana po gradišču Debela griža, ki je oddaljeno nekaj minut hoje stran in velja za eno najlepših in najzanimivejših ne le na Krasu, temveč širše med Jadranom in Panonsko nižino. Gradišče je živelo približno med letoma 1200 in 400 pred našim štetjem. Griža v jeziku domačinov pomeni kup kamenja in ko se bomo sprehajali po nekdanjem obzidju, danes dejansko ogromnemu kupu kamenja, nas bo osupnila tako njegova velikost kot še vedno zelo dobro prepoznavna oblika. Omeniti velja tudi Mržkovo hišo, ki se nahaja v jedru vasi. Velja za kvaliteten spomenik kraške bivalne kulture in se ponaša z enim najlepših portalov na Krasu, izjemnim spomenikom kraške kamnoseške dediščine. Debela griža se nahaja v regiji Primoska in Notranjska, podregiji Obalno-Kraška in še ožje v podregiji Kras.

Družinski izlet nas popelje iz kraške vasice Volčji Grad do gradišča Debela griža in je primeren za otroke stare dve leti ali več.

Družinski izlet: Izlet je zaradi svoje dolžine primeren za otroke stare 3 do 4 leta. Gre za daljši sprehod, pot pa je ves čas položna in povsem nezahtevna. Če ne želimo prehoditi celotne krožne poti, temveč si želimo ogledati le gradišče, bodo pot zmogli tudi otroci, ki so dobro shodili, saj je Debela griža od izhodišča oddaljena le nekaj minut hoje. Ko se vzpenjamo in hodimo po nasipu Debele griže najmlajšim pomagamo pri hoji, oziroma jih nosimo.

Zahtevnost: Lahka delno označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Izhodišče: 240 m
Višina: 261 m
Višinska razlika: 21 m

Izhodišče: Vozimo se po primorski avtocesti. Zapeljemo se proti Sežani in jo zapustimo na izvozu Sežana - vzhod. Na križišču zavijemo levo in se zapeljemo proti Sežani in Novi Gorici. Ko je po nekaj sto metrih vožnje tabla za Sežano za nami, zavijemo desno na regionalno cesto za Novo Gorico. Zapeljemo se čez naselja Šmarje pri Sežani, Križ, Tomaj, Dutovlje. Za Dutovljami smo pozorni na križišče, kjer nas oznake usmerijo desno proti Komnu. Zapeljemo se preko Krajne vasi in naprej do Komna. Tu se držimo glavne ceste skozi naselje in smo pozorni na smerokaz, ki nas usmeri levo proti Volčjemu Gradu. Parkiramo na označenem parkirišču levo ob cesti tik pred tablo, ki označuje začetek vasi Volčji Grad.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja.

Časi: Volčji Grad - Debela griža 10 minut. Krožen povratek na izhodišče 35 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Izlet. Izlet. Izlet.

Vzpon: S parkirišča gremo naprej po cesti proti vasi katere hiše vidimo pred sabo. Cesta nas pripelje v vas, kjer zavije levo. Vodi nas mimo nekaj hiši in po morda 30 metrih hoje zavije desno. Pripelje nas do vaškega jedra, kjer se nahaja miza s klopmi, nadstrešek ter manjše igrišče. Tu stopimo na cesto, ki nas vodi desno skozi vas. Že po nekaj korakih pridemo do naslednjega razpotja cest, kjer se ponovno držimo desno. Naše ceste se držimo do zadnje hiše, kjer zavijemo desno na kolovoz - nanj nas usmeri smerokaz (junij, 2018). Če si želimo ogledati tudi približno 200 metrov oddaljen drugi del vasi z veliko cerkvijo Janeza Krstnika gremo tu še naprej po naši cesti. Po ogledu se nato vrnemo do kolovoza, kjer po morda eni minuti hoje pridemo do razpotja, kjer se nahaja apnena jama. Tu se držimo naravnost. Kolovoz nas v nekaj minutah pripelje do mogočnih ostankov gradišča Debela griža, kjer se nahaja informacijska tabla, kjer se lahko poučimo o gradišču. Tu se lahko tudi povzpnemo na nasip, oziroma nekdanje obzidje in se sprehodimo po njem. Nekaj 10 metrov naprej se razcepi. Desno se spustimo nazaj na našo pot, ki nas še naprej vodi skozi nekdanjo naselbino. Zapustimo jo, ko čez nekaj minut stopimo v gozd.
Hodimo po ozkem kolovozu, ki nas vodi ob s kamni zloženem zidu. Pripelje nas do čistilne naprave, kjer se prične asfaltirana cesta. Tu nadaljujemo naravnost po cesti, ki se je držimo vse do naslednjega križišča ob odlagališču odpadkov. Tu zavijemo desno proti Volčjemu Gradu. Te ceste se sedaj držimo vse do izhodišča.

Sestop: Na izhodišče nas pripelje krožna pot.

  Del mogočnega obzidja prazgodovinskega gradišča Debela griža.