Štanjel iz mestnega parkirišča za gps sled, galerijo ali forum pritisni na zgornje ikone
Štanjel

Štanjel je še ena kraška znamenitost, ki se uvršča v sam vrh slovenskih turističnih biserov. Mestece, ki ga že desetletja obnavljajo, je ohranilo renesančni videz in s svojo lego na pobočjih griča Turn nas zlahka prestavi v 17. stoletje, ko je doseglo svoj vrhunec. Zaradi strateške prometne lege je bilo naselje pomembno že od mlajše železne dobe, utrjeno je bilo tudi za časa Antike, današnji obseg pa je doseglo že v srednjem veku. Za časa turških vpadov so mesto obdali z obzidjem, ki so mu prizidali tudi številne renesančne obrambne stolpe. Po 17. stoletju je sledil počasen zaton Štanjela, ki je svoje dno dosegel tekom druge svetovne vojne. Leta 1943 so hoteli Nemci Štanjel požgati kot kazen za enega od partizanskih napadov, a je požig preprečil takratni župan Maks Fabiani. Legenda pripoveduje, da se je skliceval na svoje poznanstvo z Adolfom Hitlerjem iz časa svojega študija na Dunaju. Nemci Štanjela niso požgali, so se pa naslednje leto v njem spopadli s partizani. Med bitko je bila porušena večina mesta. Razvaline so nato dve desetletji nezadržno propadale, po letu 1972 pa se je pričela obnova pod vodstvom slovenske spomeniške službe. Obnova še vedno traja, mestece pa je danes v veliki meri že dobilo podobo, ki ga uvršča v sam vrh slovenskih turističnih destinacij. Posebej velja omeniti tudi znameniti Ferrarijev vrt. Štanjel se nahaja v regiji Primorska in Notranjska, v podregiji Obalno-Kraška in še ožje v regiji Kras.

Štanjel je kraško mestece preko katerega se zlahka sprehodimo z otroki.

Družinski izlet: Sprehod po Štanjelu je primeren za otroke stare 2 do 3 leta, velik del pa bodo zmogli prehoditi tudi najmlajši, ki so dobro shodili. V samo mestno jedro lahko pridemo tudi z vozičkom za otroke, nadaljna vožnja pa je zaradi posameznih stopnic in klančin močno otežena.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Običajna obutev.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Izhodišče: 293 m
Višina: 349 m
Višinska razlika: 56 m

Izhodišče: Vozimo se po primorski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Senožeče ter nadaljujemo v smeri Sežane in Italije. Pred naseljem Štorje se držimo desno za Štanjel. Zapeljemo se preko naselja Dobravlje, kjer se še vedno desno držimo smeri za Štanjel. Gremo preko vasi Ponikve ter na križišču nekaj kilometrov za vasjo ponovno desno za Štanjel. Te ceste se sedaj držimo vse do Štanjela. Zapeljemo se v naselje proti staremu mestnemu jedru, kjer smo pozorni na oznako za parkirišče - 70m levo (junij, 2018). Tu parkiramo.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja.

Časi: Sam sprehod preko starega mestnega jedra nam ne bi smel vzeti več kot 40 minut zmerne hoje, ki pa se lahko hitro prelevijo v nekaj ur. GPS sled prikazuje naš sprehod preko mesteca, ki je trajal 3 ure in 45 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Izlet. Izlet. Izlet.

Vzpon: S parkirišča se povzpnemo do starega mestnega jedra Štanjela v katerega vstopimo skozi glavna grajska vrata in se prepustimo domišljiji. GPS sled prikazuje le eno od možnosti sprehoda skozi mestece.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.

  Slika prikazuje del mestnega obzidja z gradom mesteca Štanjel.