Meniji za izlete po regijah Slovenije

   

 Kokoš iz Prelož pri Lokvi  - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Kokoš

Kokoš je eden od vrhov gričevja, ki ločuje Sežanski Kras od Tržaškega zaliva. Sam vrh je poraščen z gozdom. Nekaj minut hoda pred njim je vrh Jirmanec s planinsko kočo. Kokoš je južno od Lokavskega polja. S travnika pred njo se odpre razgled proti jugu na okoliško gričevje. Je v subregiji, ki jo sestavlja Kras in spada v Mediteranski svet. Pot nanjo je razgibana, lahka in omogoča lepo krožno pot.

Za izlete v bližini

pritisni na ikone na zemljevidu

  Display GeoJSON on OpenStreetMap
X Full size image

Kokoše je znan primoski vrh, ki je zelo priljubljen med družinami z mlajšimi otroki.

Družinski izlet: Opisana pot krožna pot je primerna za otroke stare 4 do 5 let.

Zahtevnost: Lahka pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 670 m - maksimalna višina 742 m.
Višina izhodišča: 500 m
Višinska razlika:
Skupna dosežena višina 430 m.

Izhodišče: Vozimo po avtocesti Ljubljana - Koper. Iz avtoceste zapeljemo na izvozu za Divačo. Z vožnjo nadaljujemo proti Divači in tik pred naseljem zavijemo levo proti Lokvam. Ko pridemo v Lokve zavijemo proti Preložam ostro na levo. V vasi je na voljo zgolj nekaj parkirnih mest, ki jih poiščemo ob glavni cesti skozi vas.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Prelože pri Lokvi - Kokoš 1 ura 45 minut, Kokoš - Prelože pri Lokvi 1 ura 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: V vasi Prelože bomo na eni od hiš ob cesti opazili tablo z markacijo za izvir Vroče. Gremo v smeri table. Kmalu se dvignemo nad vas in asfaltna cesta se spremeni v makadamsko. Tik nad vasjo se nam odpre lep pogled proti Nanosu. Nadaljujemo po makadamski cesti, ki vodi skozi gozd. Po približno 20 minutah hoje pridemo do križišča, kjer se sedaj že gozdna pot razcepi. Levo nekaj metrov stran opazimo izvir Vroče. Za nami je lesena baraka s oznako za izvir Sušec, ki je oddaljen 5 minut. Na drevesu opazimo tablo za vrh Veliko Gradišče. Pot nadaljujemo proti omenjenemu vrhu, ki ga dosežemo v približno 15 minutah. Na njemu je betonski stebrič. Odpre se nam lep razgled proti Trnovskemu gozdu na severu in proti Čičariji na jugu. S hojo nadaljujemo naprej po isti gozdni poti. Kmalu prideo do razcepa gozdnih poti, kjer zavijemo levo. Sedaj nadaljujemo po kolovozu. Pridemo do razcepa, kjer nas planinske oznake usmerijo naravnost po makadamu. Od tu je še 15 minut hoje do Kokoši.

Sestop: Vračamo se po isti makadamski cesti nazaj. Na levi strani ceste bomo kmalu opazili tablo, ki nas usmerja levo navzdol po gozdni stezi. Pot nas vodi skozi gozd. Po približno 25 minutah hoje bomo prišli do travnika. Gozdna pot je sedaj že kolovoz. Nadaljujemo naravnost do svetega znamenja na makadamskem križišču. Tudi tu nadaljujemo našo pot naravnost. Tokrat po ozki stezi, ki se vije med grmovjem. Pripelje nas v Lokev. Hodimo do glavne ceste in nadaljujemo desno ob cesti. Hodimo vse do table, ki nas usmeri proti levo vasi Prelože. Do izhodišče nam ostane še slabih 15 minut hoje.