Golič

golič     golic     golic

 Golič iz Podgorja - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Golič

Golič je travnat greben na Podgorskem krasu med Kojnikom in grebenom Žbevnice. Nudi razglede na Slavnik, Istro Jadransko morje in Snežnik. Ob jasnem vremenu se vidi tudi Julijske Alpe in Dolomite. Pristopi do njega so relativno dolgi, zato večino obiskovalcev "pobere" sosednji Kojnik preko katerega vodi ena od poti na Golič. Hoja poteka po prostranih, položnih travnikih. Je deloma strma edino do Kojnika. Vrh leži v subregiji Podgorski kras, Čičarija, Podgrajsko podolje in spada v Mediteranski svet.

Zahtevnost: Lahka, položna in razgibana pot, delno strma edino do Kojnika.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

višina višina višina

Višina: 890 m
Višina izhodišča: 470 m
Višinska razlika:
570 m (skupna dosežena višina).

Izhodišče: Po avtocesti Ljubljana - Koper se peljemo do izvoza Kozina.Vožnjo nadaljujemo po stari cesti v smeri Koper. Pri vasi Petrinje zavijemo levo za smer Podgorje in po slabih dveh kilometrih ponovno levo. Približno šest kilometrov po temu odcepu pripeljemo v Podgorje, kjer parkiramo na desni strani na urejenem parkirišču ob igrišču.
Vožnjo lahko nadaljujemo. Takoj za parkiriščem iz glavne ceste zavijemo desno in nadaljujemo po glavnem makadamu. Po nekaj minutah vožnje pridemo do večjega makadamskega križišča. Tu lahko parkiramo in nadaljujemo peš. Vkolikor nadaljujemo z vožnjo desno se bomo pripeljali na planoto, kar precej olajšala našo pot.

čas hoje čas hoje čas hoje

Časi: Izhodišče - Golič 2 ure, krožno nazaj ob vznožju grebena Golič - izhodišče 1 ura 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

opis poti opis poti opis poti

Vzpon: Od mesta kjer smo parkirali nadaljujemo peš po glavnem makadamu. Pozorni smo na markacije na levi strani, ki nas vodijo na Kojnik. Pot se sprva začne precej položno. Vodi nas direktno v pobočje Kojnika in sčasoma postane bolj strma. Hodimo po gozdu. Nato pridemo na jaso, ki ji sledi borov gozdiček. Kmalu pridemo na Kojnik.
Iz Kojnika nadaljujemo po markirani poti v smeri Žbevnice. Pot se sprva spušča. Po nekaj minutah hoja pridemo do kamnite ograde ob kateri nadaljujemo pot. Sedaj hodimo po kolovozu, ki nas vodi po razglednih travnikih. Sledimo mu blago gor in dol, dokler pred sabo ne vidimo grebena Goliča. Vzpon nanj ni strm. Pričaka nas križ z vpisno skrinjico.

Sestop: Lahko se vrnemo po isti poti. Vkolikor se odločimo za krožno pot nadaljujemo hojo po grebenu. Po 5 do 10 minutah hoje pridemo do razcepa, kjer nas steza po travnikih vodi v dolino, ki poteka po sredini planote v smeri severo zahod - jugo vzhod. Po 10 minutah hoje pridemo do kolovoza, ki poteka po sredini doline in zavijemo desno. Po približno 45 minutah hoje pridemo do gozda. Nadaljujemo in po približno 30 minutah se pred nami odpre pogled na pobočja Slavnika in Podgrajskega podolja. Tu makadam zavije ostro nazaj desno. Nadaljujemo s hojo in po približno 15-40 minutah pridemo, odvisno kje ob makadamu smo parkirali avtomobil, do izhodišča.

Mobilni pogled:
- za več fotografij pritisni na povezavo Golič -

8 images

golic-01

golic-02

golic-03

golic-05

golic-06

golic-07

golic-08

golic-09