Meniji za izlete po regijah Slovenije

        

 Divaška jama iz Divače - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Divaška jama

Divaška jama se nahaja ob cesti Divača - Lokev in je od Divače oddaljena 1 kilometer. Odkrita je bila 1884 in kmalu za tem tudi odprta za javnost. Je eden od najstarejših še ohranjenih rovov reke Reke, ki nedaleč stran ponika v znamenite Škocjanske jame. Že sam vhod v jamo, ki je cilj tega izleta je vreden ogleda, ne glede ali gre za kratek postanek z avtomobilom ali opisano turo. Divaška jama se nahaja v regiji Primorska-Notranjska in podregiji Obalno-Kraška. Še ožje je del podregije Kras.

Divaška jama je ena najstarejših slovenskih turističnih kraških jam primerna tudi za družinski izlet.

Družinski izlet: Opisana krožna pot je primerna za otroke stare 3 do 4 leta ali starejše. Pot je večinoma položna, na varnost otrok pa moramo biti še posebej pozorni, ko hodimo ob cesti ali prečkamo železniško progo. Tudi, če med izletom ne obiščemo jame, nas bo navdušil globok vhod vanjo.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 386 m - minimalna višina na poti
Višina izhodišča: 456 m
Višinska razlika: 70 m

Izhodišče: Peljemo se po avtocesti LJ-KP. Zapustimo jo na izvozu za Divačo. V krožnem križišču nadaljujemo proti Divači. Na prvem križišču zavijemo levo ponovno proti Divači. Nato takoj čez približno 30 metrov zavijemo levo na makadamsko cesto, kjer v bližini informativne table parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Divaška jama 1 ura 15 minut, Divaška jama - krožno na izhodišče 1 ura 15 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Na parkirišču gremo mimo učne table po pešpoti v gozd. Hitro pridemo do razpotja, kjer zavijemo desno. Čez nekaj metrov pridemo do udorne jame Risnik, kjer nadaljujemo levo. Sledimo pešpoti, ki nas hitro pripelje do zavarovane razgledne točke z učno tablo in klopco. Pot gre naprej levo in nas vodi ob robu udora. Sledimo oznakam, ki nas vodijo preko manjših razpotij. Na prvem zavijemo desno, nato hitro levo in na naslednjem ponovno desno. Sedaj se pot počasi spušča in nas vodi pod robom široke gozdnate doline. Kmalu se prične zlagoma dvigati in nas vodi skozi s travo poraščen in skalami posut gozd. Ko pridemo do gozdne makadamske ceste nadaljujemo desno. Sledimo ji vse do železniške proge. Tu nadaljujemo desno ob progi po široki makadamski cesti. Ko pridemo do mosta lokalne ceste Divača - Lokev, preko njega prečkamo železniško progo. Takoj za mostom zavijemo levo na kolovoz, ki nas vodi tik ob železniški progi. Sledimo mu vse do iste lokalne asfaltne ceste Divača - Lokev. Ob njej hodimo morda 200 metrov do velike table, ki kaže desno proti Divaški jamo. Prečkamo cesto in gremo naravnost do velike učne table o Divaški jami. Nadaljujemo desno od table. Od tu do vhoda v jamo, ki je naš cilj imamo še dobri dve minuti hoje. Zadnji del poti so kovinske stopnice, ki nas vodijo do vhoda.

Sestop: Po isti poti se vračamo vse do roba gozda, kjer smo prvič ugledali železniško progo in se nahaja učna tabla Divaški kras. Tu zavijemo levo. Sprva položna pot se prične kmalu zložno spuščati. Vodi nas po gozdnatih pobočjih doline Divaški Radvanj. Hitro nas pripelje do razpotja, ki nas desno vodi do dna doline. Mi tu nadaljujemo naravnost. Po nekaj minutah spusta pridemo do oznak, kjer se pot obrne desno navzgor v pobočje. Pot se sprva vzpenja precej hitro, vendar strmina kmalu popusti. Ko pridemo do roba udorne doline Risnik se pot položi in oznake nas usmerijo levo. Pot nas vodi med robom Risnika in ceste Divača - Lokev, do katere pridemo zelo hitro. Ko pridemo do manjšega parkirišča lahko nadaljujemo povsem ob nezavarovanem robu doline, ali pa gremo do konca parkirišča in po poti prečkamo travnik. Na njegovem robu nas pohodna tabla usmeri levo. Ko ponovno pridemo do roba travnika pot zavije desno in se hitro priključi prvotni poti. Od tu do izhodišča imamo dobrih 5 minut hoje.