Jeruzalem

         

  Jeruzalem iz Podgradja za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Jeruzalem

Jeruzalem je dobil svoje ime po podobi Matere božje, ki so jo v tedanje Marijino svetišče prinesli križarji Nemškega viteškega reda iz bližnjevzhodnega istoimenskega svetega mesta. Na začetku 13. stoletja so se skozi te kraje vračali z dolgega in nevarnega romanja v Sveto deželo. Friderik Ptujski jih je pri tem prosil za pomoč pri osvajanju Madžarskih ozemelj. Po uspešnih bojih, s katerimi je premaknil meje tedanje Štajerske daleč na vzhod jim je v znak zahvale podaril zemljišča v Veliki Nedelji in bližnji okolici. S tem so se križevniki za vedno naselili v naših krajih, ki so od tedaj blagoslovljeni z imenom svetega mesta. Blagoslovljeni pa so tudi z nepozabno pokrajino in podnebjem, ki blagodejno vpliva na ljudi in še posebej na vrhunske vinorodne lege v samem Jeruzalemu in bližnjih Svetinjah, Železnih dureh in drugih. Jeruzalem se nahaja v regiji Štajerska in Prekmurje, podregiji Podravska in še ožje v podregiji Slovenske gorice.

Družinski izlet na Jeruzalem je zelo razgiban. Velik del poti bodo zmogli tudi najmlajši otroci, saj nas pot vodi mimo velikih ribnikov.

Družinski izlet: Družinski izlet na Jeruzalem je primeren za otroke stare 3 do 4 leta. Pokrajina skozi katero nas vodi pot je zelo razgibana. Sprva hodimo mimo več večjih ribnikov, pot nas vodi skozi močvirnat gozd v dolini pod jeruzalemskimi goricami, nato pa se mimo obsežnih vinogradov počasi povzpnemo na razgledno sleme. Cesta nas končo pripelje do dvorca Jeruzalem in cerkve Žalostne Matere božje, ki sta še posebej prekrita s skrivnostnostjo Nemškega viteškega reda, ki je tu vladal dolga stoletja.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Izhodišče: 188 m
Najvišja točka na poti: 346 m
Višinska razlika: 158 m

Izhodišče: Vozimo se po štajerski avtocesti. Na razcepu Slivnica zavijemo desno proti Ptuju. Po avtocesti se zapeljemo do izvoza Ptuj - vzhod, Ormož. Sledimo tablam za Ptuj - vzhod in Ormož. Zapeljemo se preko Ptujskega jezera in na dveh krožnih križiščih sledimo tablam za Ormož. Preko Ptujskega jezera se zapeljemo mimo obrobja Ptuja in še naprej sledimo tablam za Ormož. Vozimo se mimo Velike Nedelje in Ormoža in sledimo smerokazom za Ljutomer. Ko smo že tik pred Ljutomerom smo pozorni na smerokaze, ki nas z naše ceste usmerjajo desno proti Novcem, Slamnjaku in Podgradju. Tu zavijemo desno in po morda 200 metrih vožnje parkiramo na začetku naselja Podgradje v bližini prvega velikega ribnika.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja.

Časi: Izhodišče - Jeruzalem 1 ura.

Sezona: Vsi letni časi.

Izlet. Izlet. Izlet.

Vzpon: Po cesti ob kateri smo parkirali se vračamo v smeri prihoda in zavijemo levo na kolovoz, ki vodi proti ribniku. Na koncu prvega ribnika nas smerokaz vodi levo čez nasip, a nadaljujemo naprej ob ribniku do naslednjega nasipa, kjer zavijemo levo. Na koncu nasipa zavijemo desno in se sprehodimo naravnost ob tretjem in četrtem ribniku. Za četrtim ribnikom zavijemo desno in nadaljujemo naprej ob ribniku do asfaltirane ceste. Stopimo na cesto in nadaljujemo desno. Na prvem križišču gremo naravnost v smeri vinotoča Kavčič in vasi Gresovščak Ta del poti si delimo tudi z Jakobovo potjo, ki kmalu zavije desno mi pa gremo še naprej naravnost. Hodimo po dolini z močvirnatim gozdom in se še naprej držimo naše ceste. Za gozdom se prične cesta vzpenjati v desno pobočje doline. Gremo mimo vinarstva Kavčič, kjer se asfaltirana cesta konča. Stopimo na kolovoz, ki nas vodi med terasastimi vinogradi. Višje se kolovoz obrne nazaj in nas v zložnem vzponu med vinogradi pripelje do ceste na razglednem slemenu. Nadaljujemo levo po cesto. Hodimo skozi vas Železne dveri. Te zelo razgledne ceste se držimo vse do Jeruzalema in istoimenskega dvorca, ki je naš cilj.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.

Pritisni na spodnje sličice.

    Za galerijo (75) pritisni: Jeruzalem
  Jeruzalemske gorice v vseh letnih časih krasijo vijugasti vinogradi.