Meniji za izlete po regijah Slovenije

  

  Libeliče za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Libeliče

Do ganljivosti in zanosa neponovljiv primer trmastega, upornega, požganiškega samorastništva, ki ga sam hudič ne ugonobi, so ob plebiscitu bile Libeliče, danes komajda znana, po krivici odmaknjena, v žep med državno mejo in Dravo stisnjena vasica zgoraj nad Dravogradom. Leta 1920 so namreč Libeličani pokazali zgodovini tako zelo in tako enkratno zobe, da jih sploh ne ...

Družinski izlet po Libeličah nas vodi skozi starodavno vasico. Skozi gozd se z otroki sprehodimo po kratki učni poti.

Družinski izlet: Družinski izlet po Libeličah je primeren za otroke stare 2 do 3 leta. Vasica je zaradi upora proti koroškemu plebiscita leta 1920 postala znana po celi Sloveniji. V Libeličah imajo najlepšo od treh ohranjenih kostnic v Sloveniji. Vsekarkor je ogleda vredna farna cerkev svetega Martina in v zanimiv muzej preurejeno župnišče iz sredine 17. stoletja. Velika posebnost župnišča je, da je zgrajeno na sončnem poldnevniku. Na to nas opozarja tabla nad vhodnimi vrati. Kratek sprehod skozi gozd, po sicer zanemarjeni učni poti (julij, 2017), pa nam bo pretegnil ude.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Izhodišče: 1377 m
Najvišja točka na poti: 1543 m
Višinska razlika: 166 m

Izhodišče: Preko Velenja in nato Slovenj Gradca se zapeljemo v Dravograd. Še pred reko Dravo smo pozorni na smerokaz, ki nas levo vodi na lokalno cesto proti Libeličam, 8km. Če se v Dravograd pripeljemo preko Maribora sledimo prometnim oznakam za Slovenj Gradec. Prečkamo reko Dravo in smo pozorni na prometno oznako, ki nas tokrat vodi desno proti Libeličam. Te ceste se držimo vse do Libelič. Parkiramo na večjem parkirišču na desni strani ceste tik pred starim vaškim jedrom.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Sprehod skozi vas Libeliče, ogled njenih znamenitosti in sprehod po gozdni učni poti nam bodo vzeli eno uro in pol časa.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Sledimo rumenim oznakam. S parkirišča gremo po glavni cesti desno skozi vas proti Avstriji. Pot nas vodi skozi staro vaško jedro, mimo muzeja stare kmetijske tehnike vse do župnišča iz sredine 17. stoletja. Tu se povzpnemo levo po stopnicah do cerkve nad nami. Gremo mimo kostnice in za njo levo skozi lesena vratca na obzidju. Za vrati zavijemo desno in se po slabi stezici povzpnemo nad cerkveno dvorišče in stopimo v gozd. V gozdu pot že po nekaj korakih zavije levo in nas vodi mimo slabo ohranjene klopi (julij, 2017). Takoj za klopjo zavijemo levo navzdol. Hodimo po gozdni poti mimo table gozdne učne poti številka 5. Po krajšem zložnem vzponu pridemo do deloma hudourniškega potočka, ob katerem se pričnemo spuščati. Mimo table 6 pridemo do gozdnega kolovoza, kjer se držimo levo navzdol. Hitro se sputimo do makadamske ceste, kjer zavijemo levo na asfaltirano cesto. Med hišami nas vodi vse do gasilskega doma in kapelice nižje že v vaškem jedru. Od tu se vrnemo na izhodišče.

Sestop: Na izhodišče nas pripelje krožna pot skozi gozd.