Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

  Soteska Lobnice za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Soteska Lobnice

Soteska Lobnice se nahaja na severnem predelu Pohorja, potok pa se pri Smolniku izliva v reko Dravo. Lobnica izvira iz plitve mokrotne kotanje na severnem vznožju Kurjega hriba. Nato teče po kotanji nekdanjega Tihega jezera. Ko zavije proti vzhodu se počasi vse globje urezuje v uravnavo osrednjega Pohorja. Nižje Lobnica pada preko več strmih pragov od katerih sta najbolj znana slapova Mali in Veliki ...

Soteska Lobnice bo otrokom všeč, saj bodo ob potoku našli obilo prostora za igro.

Družinski izlet: Opisana pot po soteski Lobnice je sorazmerno dolga pri čimer je zadnji del poti zelo strm. Zaradi tega je izlet primeren za otroke stare 4 do 5 let, če so vajeni hoje. Otrokom sicer med zadnjim strmim delom poti pomagamo pri hoji. Soteska Lobnice je sicer precej odmaknjena in neoljudena, zato bomo tu srečali le malo pohodnikov. Ob Lobnici bomo imeli obilo priložnosti za poležavanje ob gorskem potoku sredi neokrnjene narave. Najlepši in najbolj slikovit del poti je sicer tik preden se prične pot strmo vzpenjati v pobočje.

Zahtevnost: Lahka označena pot. V mokrem utegne biti zadnji del poti zaradi strmine spolzek.

Oprema: Običajna pohodniška obutev.

Višinska razlika na lahki poti.

Razpotje nad Lobnico: 838 m
Izhodišče: 460 m
Višinska razlika na poti (rdeča GPS): 381 m

Izhodišče: Gledamo z zahoda se po štajerski avtocesti vozimo proti Mariboru. Sprva se držimo smeri za Dravograd/Center, nato pa avtocesto zapustimo na izvozu za Pohorje/Razvanje. Preko naselij Limbuš, Laznica in Bezena se zapeljemo v Ruše. Tu se držimo glavne ceste preko naselja pri čemer pazimo, da ne prečkamo reke Drave - držimo se njenega desnega brega. Iz Ruše se zapeljemo v naselje Smolnik V Smolniku nas cesta vodi skozi star železniški viadukt na krožišče tik za njem. Na krožišču se držimo smeri za Falo, nato pa nas že nekaj metrov za krožiščem prometni smerokaz usmeri levo za Smolnik in Šumik. Cesta gre ponovno skozi železniški viadukt. Te ceste se sedaj držimo, gledano od krožišča, približno 4 kilometre. Ko cesta preide v makadam smo pozorni na planinsko oznako za slap Šumik (november, 2022), ki nas na blagem levem ovinku z naše makadamske ceste usmeri naravnost na nekoliko ožjo gozdno makadamsko cesto - dovoljeno za gospodarjenje z gozdovi. Parkiramo na ustreznem mestu ob cesti. Že čez dobrih 50 metrov bomo šli mimo prostora za piknik (glej foto galerijo). Če temu ni tako smo pot zgrešili.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - razpotje nad Lobnico 1 ura 40 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Od mesta, kjer smo parkirali gremo naprej - ne levo - po gozdni makadamski cesti. Hitro gremo mimo piknik prostora. Nato se kar nekaj časa držimo našega makadama, ki nas višje vodi mimo široke brvi, ki vodi levo čez potok Lobnico. Tu ne gremo čez brv, temveč se držimo naravnost - čez brv sicer vodi označena pot. Višje nas makadam vodi čez dve brvi preko Lobnice. Še naprej se držimo naše makadamske ceste in, ko se višje precej položi smo pozorni na planinske smerokaze s ceste slabo vidne pešpoti (november, 2022), ki se desno odcepi od naše makadamske ceste. Ta pešpot gre proti slapoma Mali Šumik, 1 ura, Veliki Šumik, 1.5 ure in proti Bajgotu, 2 ure. Področje na katerem se nahajamo se imenuje Reberska bajta. Stopimo desno na pešpot proti slapovoma. Pešpot se zmerno strmo vzpenja skozi gozd in nas pripelje do manjšega stranskega potoka Lobnice. Prečkamo potok in takoj za njem zavijemo levo za markacijami - po gozdni vlaki, ki gre sicer naravnost se bomo krožno vrnili. Pešpot se sprva nekaj časa spušča, nato pa se prične ponovno vzpenjati. Za prvim ovinkom prečkamo hudourniški potok za katerim sledi zelo strm vzpon v gozdnato pobočje nad Lobnico.
Ta zelo strm predel poti nas pripelje na razpotje, levo Mali/Veliki Šumik, naravnost Smolnik (Ruše), 3 ure in desno Ruše 2 uri. Gremo desno proti Rušam. Sprva precej položna pot hitro zavije desno. Sledi kratka hoje po precej močvirnatem terenu, nato pa pešpot zavije levo in se prične spuščati po gozdni vlaki. Ves čas se držimo vlake/poti, ki nas v zmernem spustu pripelje do potoka, kjer smo med vzponom zavili levo. Od tu se na izhodišče vrnemo po prvotni poti vzpona.

Povratek: Na izhodišče se pripelje krajši krožen ovinek in prvotna pot vzpona.