Meniji za izlete po regijah Slovenije

  

  Srčna pot Ruše iz Ruš za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Srčna pot Ruše

Srčna pot Ruše nas popelje skozi staro mestece do razgledišča nad njimi. Ruše so danes širše znane predvsem po propadli tovarni dušika, a samo naselje skupaj s svojo bližnjo okolico obiskovalcu nudi precej več. Prvi podatki o naselitvi tega prostora segajo v 5. stoletje pred našim štetjem, saj so pod gasilskim domom izkopali preko 600 keltskih glinastih žar. Kasneje so Rimljani ...

Srčna pot Ruše bo otrokom všeč zaradi zelenih srčkov.

Družinski izlet: Celotna krožna Srčna pot je sorazmerno kratka in se nikjer ne vzpenja strmeje, zato je izlet primeren tudi za otroke stare 2 do 3 leta. Na bolj strmih predelih jim pomagamo pri hoji. Med hojo imamo na voljo nekaj klopc (november, 2022), kjer si lahko otroci po potrebi odpočijejo. Pri kalvariji se odpre razgled na Ruše.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška obutev.

Višinska razlika na lahki poti.

Razgledišče nad Rušami: 339 m
Izhodišče: 309 m
Višinska razlika na poti: približno 104 m

Izhodišče: Gledamo z zahoda se po štajerski avtocesti vozimo proti Mariboru. Sprva se držimo smeri za Dravograd/Center, nato pa avtocesto zapustimo na izvozu za Pohorje/Razvanje. Preko naselij Limbuš, Laznica in Bezena se zapeljemo v Ruše. V Rušah se držimo glavne ceste. Na krožnem križišču se ne držimo smeri za Dravograd, temveč ga zapustimo na drugem izvozu. Cesta nas vodi skozi staro mestno jedro. Ko gremo mimo velike župnijske cerkve na desni strani nas cesta čez približno 150 metrov pripelje do urejenega parkirišča na levi strani. Tu parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi:Krožna Srčna pot Ruše: 30 minut

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: S parkirišča, kjer smo parkirali gremo desno ob glavni cesti, nato pa se čez nekaj 10 metrov držimo desno in ne levo ob glavni cesti. Gremo mimo več planinskih smerokazov naprej po lokalni cesti. Čez morda 50 metrov nas planinski smerokaz za Srčno pot - za njim se nahaja planinski smerokaz za Ruško kočo (november, 2022) usmeri čez cesto med dve hiši. Gremo čez tesno dvorišče na koncu katerega se povzpnemo po betonskih stopnicah mimo zadnje hiše in gremo naprej, sedaj po pešpoti, proti gozdu nad naseljem. Ovinkasta pešpot nas skozi gozd v nekaj minutah pripelje do razgledišča s kalvarijo in klopco (november, 2022). Pot nas vodi naprej mimo kalvarije. V zmernem vzponu kmalu pridemo do asfaltirane ceste. Tu je več planinskih smeri in smerokaz za daljšo verzijo Srčne poti, ki nas usmerja levo naprej po cesti in smerokaz, ki nas usmeri levo navzdol po krajši smeri. Gremo po krajši smeri. Pot nas v pretežno zmernem spustu pripelje do brvi v grapi, ki nas vodi čez manjši potok za katerim gremo levo navzdol. Držimo se desnega brega potoka, ko pridemo do ovinka makadamske ceste (november 2022) po kateri gremo naravnost navzdol. Pot nas pripelje v Ruše, kjer prečkamo cesto in se še vedno držimo naravnost navzdol, ko pridemo do trte, hčerke najstarejše trte na svetu iz Maribora. Tu zavijemo levo in se držimo glavne ceste vse do izhodišča.
Pot nas vodi mimo župnijske cerkev Imena Marijinega. Sprehod okoli cerkev in ogled njene notranjosti opravimo po lastni želji.

Povratek: Na izhodišče nas pripelje krožna pot.