Bogenšperk iz Velike Kostrevnice za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
 
Bogenšperk

Bogenšperk je nasledil starejši srednjeveški grad Lihtenberk. Na mestu slednjega danes stoji kapelica Marije Pomočnice. Legenda pripoveduje, da so kapelico postavili vitezi Templjarji za njo pa naj bi se nahajali močni izviri blagodejnih zemeljskih energij, ki se ponoči še dodatno okrepijo. Ko je bil Bogenšperk postavljen, je bil Lihtenberk v že zelo slabem stanju in kasneje uporabljen predvsem kot vir gradbenega materiala za obnovno in utrditev Bogenšperka. Največja znamenitost slednjega je vsekakor Janez Vajkard Valvasor, ki grad kupil in nato v grajskih delavnicah ustvaril večino svojih del. Manj znano je, da je bil Valvasor tudi zelo pogumen vojak in kasneje eden izmed vojskovodij dežele Kranjske pri njenem boju proti Turkom. Pri zgodnjih dvajsetih letih se je odpravil v Vojno krajino, kjer se je približno tri leta boril proti Turkom. Ko se je vrnil domov, se je kmalu odpravil na večletno popotovanje po evropskih deželah, pot pa ga je zanesla tudi v severno Afriko. Med potovanji se je udeležil špansko-portugalske vojne, kasneje pa je bil vsaj dvakrat eden izmed poveljnikov Kranjske vojske v boju proti Turkom. Med svojim vojnim življenjem in kasneje med popotovanji je doživel veliko nenavadnega, a je žal o teh dogodkih pisal zelo skopo. Njegovo življenje je bilo izredno plodno, verjel je v racionalni um, a je bil vseeno otrok svoje dobe. Stvari, ki jih ni znal razložiti z razumom je pogosto pripisal hudiču ali čarovnicam. Njegovo življenjsko poslanstvo, širjenje slave vojvodine Kranjske mu ni prineslo sreče. Zaradi svojih knjig je bankrotiral, bil primoran prodati Bogenšperk in se odseliti v Krško, kjer je kmalu umrl. Valvasor je zaradi svojega prispevka k slovenski znanosti in kulturi ena ključnih oseb v slovenski zgodovini. Bogenšperk se nahaja v regiji Posavska in v podregiji Posavsko hribovje.

Izlet do Bogenšperka je primeren za otroke stare 2 do 3 leta. Najmlajšim bo še posebej všeč velik lepo negovan grajski park.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 2 do 3 leta. Sprva hodimo po lokalni cesti, nato pa hitro zavijemo na ožjo makadamsko cesto, ki nas vodi vse do gradu. Grad nas s svojo podobo navduši sam po sebi, otrokom pa bo še posebej všeč lepo negovan prostran grajski park, kjer bodo lahko tekali ali se igrali po mili volji. V gradu je velik del svojega ustvarjalnega življenja prebil Janez Vajkard Valvasor. Za življenjski cilj si je izbral vsemu svetu pokazati, da njemu tako ljubljena Kranjska s svojimi čudesi popolnoma nič ne zaostajajo, oziroma celo presega preostale dežele. Valvasor bi moral biti vzor vsakemu otroku in prav je, da jih na poti k gradu poučimo o tem velikem in pogumnem Slovencu.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna obutev.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Višina: 440 m
Izhodišče: 283 m
Prehojena višinska razlika: 200 m

Izhodišče: Iz zahodnega predela Slovenije, Štajerske ali Zasavja se zapeljemo v Litijo, kjer sledimo oznakam za Šmartno pri Litiji. V naselju sledimo oznakam za Kostrevnico. Preko Male Kostrevnice se zapeljemo v Veliko Kostrevnico, kjer v središču vasi parkiramo pri gasilskem domu. Pri kapelici tik ob glavni cesti je tudi že precej načet planinski smerokaz (maj, 2018) za Bogenšperk in Javorje.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja.

Časi: Izhodišče - Bogenšperk mimo kapelice Marije Pomočnice - 45 minut. Povratek preko grajskega drevoreda 25 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Izlet. Izlet. Izlet.

Vzpon: Gremo mimo gasilskega doma. Takoj za njem prečkamo potok pri katerem na razpotju zavijemo desno. Čez približno 50 metrov na prvem križišču lokalnih cest nas planinska markacija (maj, 2018) usmeri desno na ožjo asfaltirano cesto, ki se hitro prelevi v kolovoz. Pripelje nas do roba gozda, kjer se nahaja naslednje razpotje kolovozov. Tu nas markacija vodi levo. Te poti se sedaj držimo kar nekaj časa. Vodi nas skozi gozd, ki se občasno odpre levo z razgledom na manjšo dolino. Ko se višje pot položi pridemo do starega grajskega drevoreda. Tu zavijemo desno na trim stezo (maj, 2018). Čez nekaj 10 metrov pridemo do razpotja, kjer zavijemo na široko pešpot levo nazaj, medtem ko gre trim steza naprej. Pri naslednjem razpotju, do katerega pridemo po nekaj metrih hoje se držimo desno. Pot nas v zložnem spustu skozi gozd pripelje do razpotja z visokim razpelom. Levo se nahajajo slabo vidne razvaline starega grajskega objekta. Tu zavijemo desno proti kapelici vrh griča, do katere se povzpnemo v nekaj korakih.
Od kapelice se vrnemo nazaj do razpela in sledimo oznaki za Bogenšperk, ki nas vodi v pobočje pod gradom, do katerega imamo nekaj minut ne prestrmega vzpona skozi gozd.

Sestop: Preko travnika, ki se širi vzhodno pod gradom se po široki pešpoti spustimo do grajskega drevoreda, kjer pridemo do prvotne poti vzpona. Po njej se vrnemo na izhodišče.

  Grad Bogenšperk s kipom barona Janeza Vajkarda Valvasorja.