Meniji za izlete po regijah Slovenije

        

 Čemšeniška planina iz Prvin - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Čemšeniška planina

Čemšeniška planina je s svojimi vrhovi med Posavskimi hribi zelo mogočna gora. Če jo gledamo iz katerega od preostalih posavskih vrhom je ne moremo prezreti, še posebej, če se nahajamo južno od nje. Na vrhu je planinski dom s številnimi igrali in klopmi ter vpisno skrinjico. Iz Prvin pot ni predolga niti ne prestrma. Zaradi tega je primerna tudi kot družinski izlet, ki ga med ...

Zahtevnost: Lahka delno označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 1126 m
Višina izhodišča: 861 m
Višinska razlika:
265 m

Izhodišče: Vozimo se po avtocesti Ljubljana - Maribor. Zapustimo jo na izvozu za Trojane. Takoj za izvozom zavijemo desno proti Zagorju in Trbovljam. Peljemo se skozi tunel in približno 200 metrov za njim zavijemo levo proti naseljema Čemšenik in Šentgotard. Takoj za Šentgotardom zavijemo levo proti smučišču Prvine in vasi Limovce. Nadaljujemo z vožnjo in v naslednjem križišču zavijemo desno proti Prvinam. Hitro ponovno zavijemo desno proti Lovskemu domu in smučišču Prvine. Čez približno 200 metrov zavijemo levo proti Prvinam. Vozimo se po makadamski cesti. Čez približno 3 kilometre pridemo do hotela ob smučišču, kjer parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Prvine - Čemšeniška planina 50 minut, Čemšeniška planina čez Jelenov Rog - Prvine 50 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: S hojo pričnemo po makadamski cesti, ki nas vodi mimo hotela na desni strani in mimo smučišča Prvine na levi strani. Tu se odpre lep razgled proti severu. Vidijo se Posavski hribi, vzhodni del Kamniško-Savinjskih Alp, kjer izstopa Raduha. V ozadnju se vidijo Vzhodne Karavanke. Tu lahko nadaljujemo desno po markirani poti, vendar s hojo nadaljujemo naravnost po makadamski cesti. Po njej hodimo vse do mesta, kjer zavije ostro desno nazaj. Čez približno 100 metrov pridemo do razpotja, kjer nadaljujemo levo po gozdni cesti precej strmo navzgor. Vkolikor nam je ta del prestrm lahko nadaljujemo še nekaj 10 metrov naprej do markirane poti, po kateri se bomo od tu vračali nazaj in po njej nadaljujemo levo navzgor. Vkolikor gremo po strmi gozdni cesti, pridemo na markirano pešpot že po nekaj 10 metrih vzpona. Zavijemo levo in nadaljujemo po široki pešpoti. Kmalu pridemo iz pobočja na greben. Sprva položna pot postane nekoliko bolj strma. Kmalu pridemo do razcepa. Levo gre markirana pot, desno pa ob robu grebena tik nad zelo strmimi travnatimi pobočji razgledna pot, ki je za majhne otroke manj primerna. Po nekaj minutah se poti združita. Držimo se naše pešpoti, ki nas približno 20 minut od prihoda na greben pripelje do Doma na Čemšeniški planini.

Sestop: Na izhodišče se lahko vrnemo po isti delno markirani poti, lahko se držimo markirane pešpoti ali pa se odločimo, da nam izlet v naravi popestri krožna pot. V temu primeru se po isti poti vračamo do razcepa, kjer smo se iz pobočij povzpeli na greben. Sprva imamo razcep, kjer gre pešpot levo navzdol proti Izlakam, Kisovcu in Zagorju. Od tu nadaljujemo naprej približno 10 metrov, kjer gre markirana pot desno navzdol. Od tu je označeno do Prvin 30 minut. Mi nadaljujemo levo po srednji poti po gozdni cesti, ki nas vodi položno po grebenu. Po nekaj minutah ravne hoje se pot spusti na travnato jaso na prevalu in prične spuščati desno navzdolv gozd. Tu na robu gozda naš kolovoz zapustimo in nadaljujemo levo čez jaso v gozd. Sledimo slabo vidnemu in neoznačenemu kolovozu. Hodimo po bukovem gozdu. Ko se pot nekoliko dvigne nas vodi tik pod vrhom Jelenov rog, ki je razgleden proti jugu. Tik za vrhom naš kolovoz zavije desno navzdol na severna pobočja Čemšeniške planine. Po nekaj minutah hoje nas pripelje do markirane pešpoti, ki smo jo videli že med vzponom po makadamski in gozdni cesti. Nanjo zavijemo ostro levo navzdol. Pot je široka in se zmerno spušča. Ta predel je proti koncu delno razgleden proti severu. Lepo se vidijo severni Posavski hribi, Raduha in Vzhodne Karavanke. Čez približno 10 minut pridemo do makadamske ceste, kjer se naša krožna pot in družinski izlet v naravi zaokrožita. Nadaljujemo levo. Od tu do izhodišča imamo še približno 5 minut hoje.