Meniji za izlete po regijah Slovenije

    

 Cicelj iz Velike vasi - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Cicelj

Cicelj je eden višjih vrhov na grebenu med Moravško dolino in zgornjim delom doline Save v Posavskem hribovju. Vrh ni razgleden, nam pa zato nudi toliko lepšo krožno pot, ki sprva poteka skozi gozd, vračamo pa se skozi Križevniško in Veliko vas in mimo številnih razglednih travnikov. Na poti na Cicelj lahko med drevjem opazujemo Moravško dolino, Limbarsko goro, Menino planino v ...

Družinski izlet na Cicelj je primeren za otroke stare 4 do 5 let.

Družinski izlet: Družinski izlet čez Cicelj je primeren za otroke, ki so vajeni hoje in so stari 4 do 5 let. Velik del poti hodimo po gozdnatem grebenu Ciclja, medtem ko nas krožni povratek vodi preko razglednih travnikov in manjših hribovskih vasi.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 836 m
Višina izhodišča: 442 m
Višinska razlika: 394 m

Izhodišče: Vozimo se po Zasavski cesti od Šentjakoba pri Ljubljani proti Litiji. Ko pridemo do krožnega križišča nad Jevnico zavijemo proti Senožetim. V prvem križišču zavijemo desno, nato pa nadaljujemo proti Križevniški in Veliki vasi. Nekaj časa se vzpenjamo skozi gozd. Ko pridemo do prve gozdne jase na naši levi strani lahko parkiramo takoj za njo ali pa se zapeljemo do Velike vasi, kjer poiščemo ustrezno parkirišče.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče pred Veliko vasjo - Cicelj 1 ura, Cicelj - izhodišče preko Križevniške vasi 1 ura 15 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: S hojo nadaljujemo naprej po cesti ob kateri smo parkirali. Ko pridemo do Velike vasi na prvem križišču nadaljujemo naprej proti Moravčam, levo je pot za Križevniško vas. Po tej poti se bomo vrnili. Nato zavijemo levo navzgor na asfaltirano klančino in gremo v levem ovinku okoli hiše z rumeno fasado in za njo desno strmo v travnik navzgor. Hitro pridemo do roba gozda v katerega nas vodi naša pot. Približno 20 minut se po pešpoti zmerno strmo vzpenjamo skozi gozd do prvega razpotja planinskih poti. Naravnost vodi pot do Svetega Miklavža, GEOSS-a in Svete Zasavske gore. Mi zavijemo levo proti Ciclju in Zagorici. Gozdna pešpot nas vodi v pobočje hriba. Ko pridemo do prve gozdne ceste jo prečkamo in nadaljujemo naprej v pobočje. Takoj zatem pridemo do naslednje gozdne ceste, kjer zavijemo levo. Te poti se sedaj držimo vse do našega cilja. Cesta se počasi spremeni v pešpot, ki nas v zložnem vzponu vodi po grebenu skozi gozd do klopce in vpisne skrinjice, ki označujeta vrh Ciclja.

Sestop: Na izhodišče se lahko vrnemo po isti poti ali krožno. V slednjem primeru nadaljujemo po naši poti naprej po grebenu. Hitro se pričnemo sorazmerno strmo spuščati, a se pot kmalu položi. Sledimo naši poti, ki se zložno spušča skozi gozd. Tik predno pridemo do križišča makadamskih cest s kapelico in kužnim znamenjem med Murovico in Cicljem se pot kratko spušča nekoliko bolj strmo. Na temu križišču zavijemo levo navzdol po makadamski cesti. Držimo se je vse do pošte pri vaški cerkvi v Križevniški vasi. Pred pošto zavijemo levo in nato ponovno levo proti zgornji hiši. Gremo mimo nje po slabo vidni, nevzdrževani travnati stezi, ki nas pripelje do asfaltne ceste. Tu zavijemo levo in gremo mimo hiše z rumeno fasado. Na prvem ovinku zavijemo levo mimo stare hiše navzdol do makadamske ceste po kateri nadaljujemo s hojo levo naprej. Na prvem križišču gremo naravnost. Zatem pridemo do table, ki označuje Veliko vas, kjer nadaljujemo po glavni cesti desno navzdol. Ko pridemo do prvih kmetij se ponovno držimo ceste desno navzdol. Ta cesta nas pripelje do križišča s prvotno cesto po kateri smo se vzpenjali. Tu nadaljujemo desno in se do izhodišča vrnemo po prvotni poti.