Meniji za izlete po regijah Slovenije
    
 
  Gradišče nad Višnjo Goro iz Višnje Gore za gps sled ali  galerijo pritisni na zgornje ikone
 
Gradišče nad Višnjo Goro

Gradišče nad Višnjo Goro je manj znan vrh preko katerega vodi izvrstna in zelo slikovita Pot dveh slapov, ki povezuje slap na potoku Kosci in slapove na potoku Višnjici. Do njih se spustimo s Kuclja, drugega, oziroma zadnjega vrha na Poti dbeh slapov, če s hojo pričnemo pri Kosci. Gradišče je en sam prostran in valovit košni pašnik, ki se proti zahodu in jugu mehko spušča proti ...

Pot do slapa Kosca je večinoma primerna tudi za najmlajše otroke. Zgornji del poti pa za stare okoli 4 leta.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 4 do 5 let. Pot na Gradišče je primerna tudi za vroče poletne dni, saj velik del poti hodimo po hladni grapi potoka Kosca. Vkolikor želimo Gradiššče nad Višnjo Goro obiskati tudi z otroki, ki so komaj shodili, se lahko preko Višnje Gore zapeljemo do vasi Vrh pri Višnji Gori, kjer na ustreznem mestu parkiramo. Iz vasi imamo do vrha 15 do 20 minut zmerne hoje, ki jo bodo zmogli tudi otroci stari 2 do 3 leta. Mlajšim po potrebi pomagamo pri hoji.

Zahtevnost: Lahka označena pot. V mokrem se pri prečkanju potoka Kosca in vzpenjanju po lesenih stopnicah pazimo zdrsa.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Izhodišče: 366 m
Višina izleta: 706 m
Višinska razlika: 340 m

Izhodišče: Vozimo se po dolenjski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Višnjo Goro. Na prvem križišču gremo levo pod avtocesto. Za njo naša cesta zavije desno. Držimo se je vse do velike župnijske cerkve na križišču. Tu zavijemo desno in se spustimo do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo levo po neprednostni cesti. Ceste se držimo vse do naselja Stari trg. Približno 100m za tablo, ki označuje kraj pridemo do križišča s prometnim ogledalom, tablo za slap Kosca ter planinsko markacijo. Zavijemo levo in čez slabih 100 metrov parkiramo desno ob cesti in potoku Kosca.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - slap Kosca 30 minut - Gradišče nad Višnjo Goro 30 minut, skupaj 1 ura.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: S hojo pričnemo po makadamski cesti ob kateri smo parkirali. Držimo se je do električne omarice z narisanim levim smerokazom za Kosco (maj, 2017). Stopimo na kolovoz, ki se zložno vzpenja. Sprva nas vodi skozi gozdiček, nato pa ob robu gozda in širokih njivah. Višje pridemo ponovno v gozd in do potoka Kosca, ki ga večkrat prečkamo preko manjših brvi. Kolovoz se v nadaljevanju zooža v pešpot in potok še zadnjič prečkamo. Takoj za potokom je razpotje, levo težja pot in desno lažja pot. Odločimo se za lažjo. Pot je utrjena z nekaj strmimi stopnicami, nato pa se obrne levo in prične vzpenjati prečno v pobočje. Pripelje nas do visokih in strmih stopnic. Mimo njih se sprehodimo do vznožja prvega slapa nekaj metrov stran. Nato se povzpeno po stopnicah nad slap do klopi. Mimo nje vodi pot do izvira potoka, ki pa se hitro izgubi v gostem podrastju (maj, 2017).
Prečkamo potok in s hojo nadaljujemo po dobro nadelani pešpoti, ki se počasi prečno vzpenja v gozdnat breg visoko nad grapo potoka Kosca. Držimo se ves čas naravnost. Višje, ko se teren položi pridemo mimo travnikov v naselje Vrh. Tu gremo naravnost med hišami in ko pridemo do asfaltirane ceste zavijemo desno navzgor. Cesta nas vodi mimo Turizma Habjan za katerim zavijemo levo na kolovoz, oziroma na ozko makadamsko cesto. Vzpenja se mimo visokega radijskega oddajnika. Vodi nas ob desnem robu obsežnih in razglednih travnikov. Višje, že tik pod vrhom, nas stezica vodi mimo skromnih ostankov nekdanjega gradišča, kjer se odpre najlepši razgled na celotni pot. Od tu vidimo manj kot minuto hoje oddaljen visok leseni križ na koncu travnika, ki označuje vrh Gradišča. Ob njem se nahaja vpisna skrinjica in klopca (junij. 2019).

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.