Meniji za izlete po regijah Slovenije

        

 Gradiški grič iz Gradiškega jezera - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Gradiški grič

Gradiški grič je bil zaradi svoje strateške lege, kot veliko drugih podobnih vzpetin pri nas, poseljen že v halštatski dobi. Kasneje so na istem mestu Rimljani postavili poznoantično utrdbo, le ta pa se je v ljudskem spominu ohranila skozi legendo o gradu vrh hriba. Na te stare čase nas opozarja več kot 700 let stara cerkev Svete Marjete tik pod vrhom. Cerkev se zelo lepo vidi iz avtoceste. ...

Pot do Miklavža na Gorjancih je primerna za družinski izlet.

Družinski izlet: Opisana krožna pot je primerna za otroke, ki so vajeni hoditi in so stari 3 do 4 leta. Velik del poti bodo prehodili tudi mlajši otroki, a slednjim po potrebi pomagamo pri hoji z nošenjem. Gradiški grič je ovit v legende povezane s časom turških vpadov..

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 488 m
Višina izhodišča: 356 m
Višinska razlika: 132 m

Izhodišče: Vozimo se po avtocesti Ljubljana - Maribor. Zapustimo jo na izvozu Lukovica, kjer zavijemo na lokalno cesto desno proti Krašnji in Praprečam, oziroma proti Trojanam. Vozimo se do prvega križišča, kjer zavijemo desno čez avtocesto in gremo skozi naselje Zgornje Prapreče do Gradišča pri Lukovici. Tu zavijemo levo in nato sledimo oznakam, ki nas pripeljejo do parkirišča nad jezerom .

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Gradišče 30 minut, Gradišče - krožno na izhodišče 45 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Od parkirišča, kjer smo pustili vozilo nadaljujemo peš naprej po asfaltni cesti po kateri smo se pripeljali. Ko pridemo do nasipa jezera nadaljujemo naravnost navzdol po kolovozni cesti. Kmalu pridemo na dno doline, kjer pred robom gozda pred nami zavijemo desno. Nato nas čez približno 100 metrov markacije usmerijo na gozdno pot levo v gozd. Po krajšem vzponu pridemo do gozdnega kolovoza, kjer zavijemo levo. Pot nas hitro pripelje do travnika. Gremo do njegovega zgornjega roba, zavijemo levo in se ob robu gozda povzpnemo do njegovega vrha. Tu zavijemo desno v gozd. Po krajšem vzponu pot zavije levo in se zmerno vzpenja prečno na gozdnato pobočje hriba. Po nekaj minutah pridemo do makadamske ceste, kjer nadaljujemo naravnost. Hitro za tem pridemo do asfaltne ceste, kjer prav tako nadaljujemo naravnost. Že po morda 50 metrih hoje zavijemo desno nazaj na ozko asfaltno cesto, ki nas v eni minuti pripelje do cerkve Svete Marjete. Za njo se povzpnemo na rob Gradiškega griča, od koder se odprejo najlepši razgledi na pokrajino okoli nas.

Sestop: Na izhodišče se lahko vrnemo po isti poti, ali pa se vrnemo krožno skozi vas Gradišče. V temu primeru se držimo glavne ceste skozi vas. Ko pridemo do prvega križišča v vasi gremo desno, na naslednjem križišču pa levo. Nato nas pot pripelje do ceste po kateri smo se pripeljali. Od tu gremo do izhodišča poti po isti poti kot z vozilom.